Izmirli Depremzedeleri Sevindiren Karar

Izmir depreminde evleri hasar gördügü için yikilan depremzedelerin, uygun sartlarda yeni konut sahibi olabilmeleri için talep ettikleri ve Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) engeline takilan emsal artisi karari, istinaftan döndü. Istinaf Mahkemesi 5’inci Idare Mahkemesi’nin kararini kaldirilmasina ve dosyanin yeniden 5’inci Idare Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Izmirli Depremzedeleri Sevindiren Karar
Seferihisar açiklarinda 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,6 büyüklügündeki depremde 17 bina yikilmis, 117 kisi hayatini kaybetmisti. 731 bina agir, 598 bina da orta düzeyde hasar almisti. Depremin ardindan uygun sartlarda yeniden konut sahibi olabilmek için bölgede emsal artisi talep eden depremzedelerin beklentisi, Ekim 2021’de Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan karara baglandi. Buna göre, ilçede hasarli binalarin dönüsümü için K (Koruma) sinirlari belirlendi, parsel bazinda yüzde 20, ada bazinda yüzde 30 emsal artisi oy çokluguyla kabul edildi.

TMMO mahkemeye tasidi

TMMOB Izmir Il Koordinasyon Kurulu, yogun yapilasma içeren plan degisikliginin sehircilik bilimine uygun olmadigi, hukuka aykiri oldugu gerekçeleri ile sadece Bayrakli için geçerli olan emsal artisi kararina itiraz ederek konuyu mahkemeye tasidi. Itirazi degerlendiren Izmir 5’inci Idare Mahkemesi, Bayrakli Belediye Meclisi tarafindan kabul edilen ve Izmir Büyüksehir Belediyesince onanan imar plan notu düzenlemesiyle ilgili yürütmeyi durdurma karari verdi.

Istinaf kararini verdi

Izmir Büyüksehir ve Bayrakli Belediyesi’nin itirazlarini inceleyen, bilirkisi raporunu dikkate alan mahkeme heyeti ise kararini verdi. Buna göre Istinaf Mahkemesi "itiraza konu karara dayanak alinan bilirkisi raporunda yer alan teknik açiklamalar, uyusmazlik hakkinda yapilacak hukuka uygunluk incelemesine esas alinabilecek yeterlilikte veri içermediginden, Idare Mahkemesince yürütmenin durdurulmasi isteminin kabulü yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemistir" gerekçeleri ile 5’inci Idare Mahkemesi’nin verdigi yürütmeyi durdurma kararinin kaldirilmasina karar verdi.
Kaynak: İHA