Ücretsiz Wi-Fi Suç Ortakligi Olusturabilir

Kamuya ücretsiz olarak sunulan ücretsiz internet kullanimi ile ilgili bilgiler veren Bilisim Uzmani Hakan Topuzoglu, ücretsiz sunulan aglarda özellikle bankacilik islemlerinde güvenilir uygulamalardan giris yapilmasi gerektigini söyleyerek, “Olasi bir siber suçta kullanici da suça ortak olabilir” dedi.

Ücretsiz Wi-Fi Suç Ortakligi Olusturabilir
Bu tür aglarda özellikle agin ismine dikkat edilmesini söyleyen Bilisim Uzmani Hakan Topuzoglu, “Restoran, otel, havaalani ya da belediyeye ait ortak yerlerde kamuya açik internet hizmetleri veriliyor. Bu internet hizmetleri verilirken de vatandasa kolaylik olsun diye düsünülüyor ama bununla birlikte bir takim riskleri de yaninda getiriyor. Bu riskler nelerdir; kamuya açik bir internete baglanildigi için, sifre ele geçirilebilir. Konusmalar elde edilebilir, diger bilgiler alinabilir ya da bir takim bilgilere ulasilabilir. Bunlar da bir risk olarak ortaya çikiyor. Burada bizim ilk yapmamiz gereken eger kamuya açik bir yerde internet kullaniyorsak, kablosuz ag ismini kontrol etmeliyiz. Çünkü internet korsanlari o kadar ciddi çalisiyorlar ki kendilerince kendi kamuya açik Wi-Fi aglarini olusturuyorlar, bunlara baglanmanizi sagliyorlar ve daha sonra bilgilere erisebiliyorlar. Ikincisi de bizim bu tarz aglari kullanirken VPN agi üzerinden ulasmamiz. Bu yöntem bizi onlara karsi koruma altina alacaktir. Bu tür aglara baglanildiginda özellikle e-devlet uygulamalari ve bankacilik uygulamalari gibi sitelere girilmemeli. Bankacilik islemi yapilacaksa eger bankanin güvenilir uygulamasi üzerinden bu islemleri yapilmali ve yaniltici sitelere girilmemeli. Bu islemleri de kendi mobil internetimiz üzerinden gerçeklestirmeliyiz. Örnegin yurtdisindayiz ve mobil internet daha pahali diyelim. Eger oradaki bilmedigimiz bir aga baglanarak islem yaparsak ve bilgilerimizi çaldirirsak bunun maliyeti daha yüksek olacaktir” dedi.

Topuzoglu, olasi bir siber suçta kullanicinin da suça ortakliginin dogabilecegini söyleyerek, Son dönemde cihazlar zombi haline çevriliyor. Bu da su demek, cihaziniza erisim saglayarak, sizin cihaziniz üzerinden islemler yapilmakta ve belli yerlere e-mail gönderilmekte ya da belli sitelere girilmekte. O yüzden bu daha büyük bir tehlike. Eger burada bir siber suç ortaya çikarsa bu suça siz de ortak olmus olacaksiniz. Hem bu interneti paylastiran kurumlar için bir risk tasimakta. Onlar da 5651 dedigimiz yasaya uygun bir sekilde interneti paylasmalilar. Hem de bu interneti kullanan kisiler için bir risk olusturmakta. Eger bilgiler çalinarak bir suça karisilmissa burada siz de sorumlu olabilirsiniz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA