Izmir'de Konut Satis Ve Kira Fiyatlari Yükseldi

Izmir’de konut kira ve satis fiyatlari artti.

Izmir'de Konut Satis Ve Kira Fiyatlari Yükseldi
Kahramanmaras merkezli depremler 11 ilde büyük yikima yol açarken depremden sonra Ege Bölgesi ve diger bölgelere göç basladi.

Konut kira ve satis fiyatlarinda da artis gözlendi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, konut fiyatlarinda Aralik 2022’de bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 170’e yakin bir artis oldu.

Foça’da yasayan Müge Sönmez, "Kira ve konut fiyatlarinin çok arttigini düsünüyorum. Geçen sene 3 bin lira olan kira fiyatlari, simdi 7 bin-8 bin civari. Geçen sene 1 milyon 500 bin lira olan evler, 3-4 milyon olmus durumda. Pandemiden dolayi sessiz sakin yerleri tercih edenler ile deprem felaketi nedeniyle konut ve kira fiyatlarinin arttigini düsünüyorum" dedi.

Izmir’in degisik ilçelerinde subeleri bulunan yetkili gayrimenkul danismani Altan Küçükbayraktar ise, "Firsatçiligin önüne geçmeye çalisiyoruz. Foça, Izmir, Karabaglar’da olan konut ve kira artislari konusunda çok sikayetler geliyor. 3 milyon lira olan yerlere 7-8 milyon lira isteniyor. Yüzde 165-yüzde 170 civarinda geçen seneye göre artislar var. Pandemi sürecinde Izmir bölgesine talep artti. 3 bin lira olan kiralar 12 bin liralara kadar yükseldi" diye konustu.



Yetkili gayrimenkul danismani Ender Sindirgilioglu da, "Konut fiyatlarindaki artisin nedeni, yeterince konut olmamasindan kaynaklanmaktadir. Yeterince konut olmadigi için mevcut deger artisi yükselmekte arz talep dengesi saglanamamaktadir. Pandemi döneminde Izmir bölgesine talep artisiyla ister istemez fiyat artislari oldu. Kahramanmaras depreminden sonra bulundugu bölgeden ayrilan insanlar çevre illere gittiler. Çogu Izmir, Balikesir ve Çanakkale bölgesine yöneldi. Mülk sahiplerini sevindiren bir durum olsa da konut fiyatlarini etkiledi ve kiracilari üzen bir durum oldu. Geçen sene 1 milyon 750 bin liraya sattigimiz dubleks konut su anda 4 milyon 500 bin civarinda" sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA