Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Cografyamizda Asirlardir Oynanan Oyunlari Artik Çöpe Atma Vakti Gelmistir' (2)

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Cografyamizda asirlardir oynanan oyunlari artik çöpe atma kendi oyunumuzu yazma, yönetme ve sergileme vakti gelmistir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Cografyamizda Asirlardir Oynanan Oyunlari Artik Çöpe Atma Vakti Gelmistir' (2)


MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’yle birlikte Hatay’in Samandag ilçesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya gelerek taleplerini dinledi. Erdogan burada yaptigi konusmaya, “Ülke olarak 6 Subat tarihinde yasadigimiz daha sonrasinda da binlerce sarsintiyla devam eden depremler için sizlere geçmis olsun diyorum. Deprem de hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet yakinlarina sabir ve bassagligi diliyorum.” sözleri ile baslayarak ölen vatandaslarimiz için herkesten Fatiha suresini okumalarini istedi.

Cumhurbaskani Erdogan, depremin hemen ardindan yapilanlara deginerek, “Genis bir alanda etkisi hissedilen bu afetin en çok yikima ve can kaybina yol açtigi sehrimiz Hatay’dir. Antakya’da Samandag kadar pek çok ilçemizi derinden sarsan afetin boyutlarini anlatmaya kelimeler kafi gelmiyor. Asrin felaketi olarak tanimlanan bu depremin ayni zamanda zorlu kis sartlarinin hüküm sürdügü günlerde olmasi sikintilarimizi daha da arttirdi. Pisti zarar gören Hatay Havalimani’nin uçusa kapanmasi, yollarin hasar görmesi, ilk günlerde haberlesmenin güçlükle yapilabilmesi ilave sorunlar olarak karsimiza çikti. Buna ragmen devlet ve millet olarak afetin ilk anindan itibaren Hatay’a ve tüm deprem bölgesine ulasmak için canla basla gayret ettik. Sehirdeki kamu görevlilerimizden çalisabilecek durumda olanlar zaten hemen islerinin basina kostular. Diger yerlerden buraya ulasmak için yola çikan ekiplerimizde epeyce bir mücadelenin ardindan birer ikiser Hatay’a geldiler. Yikilan bina sayisinin fazla arama kurtarma personeli sayisinin sinirli olmasi sebebiyle ekiplerimiz adeta vakitle yarisarak müdahaleleri yürüttü. AFAD’tan madencilerimize belediyelerimizden sivil toplum kuruluslarina kadar kendi personelimiz ve uluslararasi ekiplerle dünyada esi benzeri görülmemis bir arama kurtarma sayisi olan 35 bin kisiye ulastik. Bu ekiplerin yarisi Hatay’da görev yapti. Diger destek personelleriyle 271 bin görevli deprem bölgesinde çalisti. Gönüllüler ve sivil toplum kurulusu mensuplariyla yaklasik yarim milyon insanimiz depremzedelerimizin yardimina kostu. Depremde yikilan her yerlesim yerini üçer beser belediyemize âdeta zimmetleyerek onlarin alt yapilarini ve güçlerini burada degerlendirdik.” ifadelerini kullandi.

“Kimse süphe etmesin”

Cumhurbaskani Erdogan, tüm imkanlarin seferber edildiginden kimsenin süphe etmemesini isteyerek, “Ülkemizin dört bir yanindan ihtiyaç duyulan tüm araci gereci cihazi da bölgeye getirdik. Ancak tüm çabalara ragmen ilk günlerde vaktinde yetisemedigimiz yerler oldu. Afet bölgesinin genisligine ve yikimin büyüklügüne ragmen devletin ve milletin tüm imkanlarini deprem bölgesi için seferber edildiginden kimse süphe etmesin.” dedi.



"Samandagi’na 17 bin 331 konut"

Erdogan, Samandagi ilçesine 17 bin 331 kalici konut insa edilecegini belirterek, “Biz kalici konutlarin yapilmasi için hemen kollari sivadik. Yer tespiti yapilan, zemin ve etüt çalismalari biten yerlerde süratle temelleri atip ise basladik. Orta hasirlilarin da dahil edilmesiyle yaklasik 650 bin konut ihtiyacimizin oldugunu gördük. Acil ihtiyaç olan 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin insasini 1 yil içerisinde bitirecek bir planlamayla yolumuza devam ediyoruz. Samandagi’nda insa edecegimiz konut sayisi 17 bin 331’dir. Insanlarimizin tamamini saglam, güvenli, huzurlu konutlara kavusturana kadar insa ve ihya faaliyetlerini sürdürecegiz. Geçmiste bu konuda yasadigimiz zorluklarin bir daha tekerrür etmemesi için gereken adimlari da ilk firsatta atacagiz. Tüm bu faaliyetlerde, depremde en çok yikima ugrayan Hatay ve ilçeleri önceliklerimizin en basinda yer alacaktir.” dedi.



“6 Subat sinamasindan anlimizin akiyla çiktik”

Erdogan, Türkiye’nin 6 Subat sinamasindan anlinin akiyla çiktiginin altini çizerek, “Afetler ayni zamanda milletlerin birligini, beraberligini, kardesligini, dayanismasini, kabiliyetini, dirayetini test ettigi sinamalardir. Hamdolsun Türkiye 6 Subat depremlerinin sinamasindan anlinin akiyla çikmistir. Her dönemde görülebilecek birkaç kötü hadise, kötü ses, provokasyon girisimi disinda kalplerimizi de, ellerimizi de birlestirerek yasadigimiz felaketin yaralarini sardik. Yönümüzü tekrar ortak gelecegimize döndük. Güçlü bir devletin kivançta ve tasada ortaklasabilen bir milletin önemi böyle dönemlerde daha iyi anlasiliyor.” dedi.



“Asirlardir oynanan oyunlari çöpe atmanin vakti geldi”

Erdogan, asirlardir cografyamizda oynanan oyunlari çöpe atmanin vaktinin geldigini belirterek, “Ilk asrini geride biraktigimiz Türkiye Cumhuriyeti devletimizin bize sundugu güven, huzur ve refah çatisina daha siki sahip çikmaliyiz. Yasadigimiz onca felaket ve saldiriya ragmen gelecegimize umutla bakmamiz için sayisiz sebebimiz var. Buna karsilik bizi farkliliklarimiz üzerinden birbirimize düsürmek isteyenlerde her zamankinden daha büyük bir hirsla üzerimize geliyor. Milletçe bin yillik kardesligimizden aldigimiz güçle bu tuzaklarin hepsini de bozacak dirayete hamdolsun sahibiz. Cografyamizda asirlardir oynanan oyunlari artik çöpe atma kendi oyunumuzu yazma, yönetme ve sergileme vakti gelmistir.” diye konustu.

Kaynak: İHA