Uzmanindan Merdiven Alti 'Sülük' Ve 'Hacamat' Uyarisi

Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde “sülük” ve "hacamat" tedavileri, "merdiven alti" olarak tabir edilen sagliksiz ortamlardan alinarak uzman hekimler esliginde vatandaslara uygulaniyor.

Uzmanindan Merdiven Alti 'Sülük' Ve 'Hacamat' Uyarisi
Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Uygulamalari (GETAT) Merkezi’nde “sülük” ve "hacamat" tedavileri 2014’te çikan Geleneksel ve Tamamlayici Tip Yönetmeligi dahilinde uzman hekimler gözetiminde yapiliyor. GETAT Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, sülük ve hacamat tedavilerini uygulamak için kisinin birçok yeterlilige sahip olmasi gerektiginin altini çizdi.

"10 bin sülük içerisinden sadece 15 tanesi tibbi sülük"

Sülük tedavisi hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Onur Öztürk, "Hirudoterapi denilen ve sülük tedavisi olarak bilinen aslinda uluslararasi bir tedavi yöntemidir. Bir tibbi literatürde, eski Ingiliz kültüründe sülük eczane anlamina da gelmektedir. Sülük eczanede bulunan bütün ilaçlari tek bir yapi içerisinde bulunduran mekanizmadir. Sülük tedavisi bütün sülüklerle yapilamaz. Dünyada 10 bin çesit sülük vardir fakat bunlardan sadece 15 tanesi tibbi sülüktür. Bu tibbi sülüklerden 2 tanesi Türkiye’de bulunmaktadir. Bunlar ‘hirudo medicinalis’ ve ‘hirudo verbana’ olarak bilinmektedir. Sülük tedavisi 2014’te çikan Geleneksel ve Tamamlayici Tip Yönetmeligi’ne göre bazi durumlarda uygulanabiliyor. Bütün hastaliklarda uygulanacak diye bir durum yoktur. Bunlar kroniklesmis eklem, kas, tendon hastaliklari olabilir. Varis hastaliklari olabilir. Sonradan doku parmak nakli yapilmis hastalarimizda, o bölgenin tekrar kanlanmasi amaciyla sülük tedavisi yapilabilir. Sülük tedavisinin yapilmamasi gereken durumlar da olabilir. Mesela kan sulandirici ilaç kullanan insanlarda sülük tedavisi yapilmaz. Sülüge karsi bir alerjisi varsa sülük tedavisi uygun degildir. Hastada anemi dedigimiz ciddi bir kansizlik durumu varsa yine sülük tedavisi uygun degildir. Tibbi ve steril sülüklerin bakanlik onayli bir çiftlikten edinilmesi gerekiyor. Bizim merkezimizde bunlarin hepsi saglanmis durumdadir. Sülük tedavisini yapabilmek için hekim veya hekim gözetimi altinda çalisan bir saglik çalisani olmaniz gerekmektedir. Biz asistan doktorlarimiz ve bas hemsirelerimiz ile beraber ekip halinde çalismaktayiz. Tabii, hekim veya hekim gözetimi altinda çalisan bir saglik personeli olmaniz da yetmiyor. Sertifikanizin da olmasi gerekiyor. Bu da yetmiyor. Bir geleneksek ve tamamlayici tip ünitesinde veya merkezinde çalismaniz gerekiyor. Merdiven alti uygulamalardan kaçinilmasi gerekiyor. Bizlere disaridan mikrop kapmis, kanama yasamis gibi birçok problemli hastalar geliyor. Biz açikçasi o hastalarla da burada ilgileniyoruz" dedi.



Vücutta sülük konulmayacak yerler

Özellikle kanserli hastalara sülük tedavisinin yapilmamasi gerektigine dikkat çeken Dr. Öztürk, "Sülük tedavisi vücutta birçok noktaya yapilabilir. Hastalik gereksinimleri dogrultusunda birçok noktaya uygulanabilir. Tabii ki Dogu felsefesine göre akupunkturla iliskili bazi noktalar vardir. O noktalara sülük tedavisi yapilmasi daha anlamli ve degerli olabilir. Bunlari bizim gibi kapsamli bir merkezdeki hekimlerin ortak karariyla uygulamak gerekmektedir. Sülükler birçok bölgeye yapilmaz. Özellikle varis tedavisinin yapildigi bölgeye sülük konmaz. Çünkü oradaki damarin iltihaplanmasina sebep olabilir. Sülügün kendi midesinde ve bagirsaginda bulunan bir mikrop bizim vücudumuzda bulunmadigi için bizde enfeksiyon olusturur. Dolayisiyla direkt varisin üstüne koyulmamasi gerekiyor. Aktif enfeksiyon olan bölgelere de sülügün konmamasi gerekiyor. Kanser hastalarina, kanserle mücadele hala devam ediyorsa sülügün yapilmamasi gerekiyor. Çünkü metastaz dedigimiz o kanserinde yayilmasina sebebiyet verebilir. Bunlar toplumda yapilan hatalardan biridir" diye konustu.



Hacamat uygulamalari

GETAT’ta yapilan hacamat uygulamasina deginen Öztürk, "Hacamat dedigimiz uygulama bir kupa tedavisidir. Literatürde ’cupping therapy’ adiyla bilinmektedir. Cupping therapy ikiye ayrilir. Islak ve kuru cupping denmektedir. Yani ‘dry ve wet cupping’ diye adlandirilmaktadir. ‘Wet cupping’ dedigimiz uygulama Islam kültüründe ’hacamat’ olarak isimlendirilmistir. Aslinda Islam dini ile bagdastirilmis gözükse de dünya genelinde ve çok eski zamanlardan beri uygulanan bir yöntemdir. Çin, Misir gibi birçok kültürde dahi vardir. Dünyaca ünlü ikon isimler bile hacamat yaptiriyorlar. 2014 yilinda çikan ’Geleneksel ve Tamamlayici Tip Uygulamalari Yönetmeligi’ hacamatin kroniklesmis agrilarda, yorgunluk sendromunda, bas agrilarinda veya vücudun sistemini kuvvetlendirmek amaciyla neredeyse herkese yapilabilir. Yapilamayacak bazi durumlar vardir. Kanama hastaliklari olan bireylerde veya kan sulandirici ilaç kullanan hastalarda, hacamata karsi problem yasamis hastalarda bu yöntemin kullanilmasi uygun degildir. Hacamatin Islami kültürde bazi özel günlerde yapilmasi daha uygun görülmüstür. Bizim merkezimizde hacamat ile ilgilenen hekimlerimiz hastalarimizin bu deger yargilarini gözetmektedirler. Islam dininde sünnet olan günlerde genellikle tercih edilir. Fakat bu sart degildir. Hastanin öncelikleri de göz önünde bulundurularak bu günler tercih edilebilir ama normalde herhangi bir günde de bu kupa uygulamasi yapilabilir. Kuru kupa uygulamasinda vücuttan kan çikmaz. Çünkü bir masaj uygulamasi söz konusudur ve dolasim sistemini kuvvetlendirilerek bölgedeki kan akiminin hizlandirilmasini saglar. Agriyi uzaklastirir ve o bölgenin daha etkin kullanilmasini saglar. Islak kupada ise bazi küçük kesiler yapilir. Bu kesilerle beraber biraz kan çikartilir. Bu kesilerin kaç tane olacagi, ne kadar derine inecegi, nereye yapilacagi bellidir. Bunlara hacamat doktoru karar verir ve bu dogrultuda islemler uygulanir. Hacamatin yapilmasi tipki sülük uygulamasi sertifikali hekimlerce veya hekimlere eslik eden saglik personeli tarafindan ilgili GETAT ünitesinde yapilmasi gerekmektedir. Merdiven alti uygulamalardan kaçinilmasi önemle rica olunur. GETAT Merkezimizde 8-9 adet uygulama yapiyoruz. Bu uygulamalardan bazilari Karadeniz’de sadece bizde yapilmaktadir. Son dönemde talepler ekstra artmis durumdadir. Özellikle Covid-19 döneminden sonra ozon tedavisine talep çok fazla artmis durumdadir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA