Pazar Esnafinin Kuraklik Endisesi

Erzincan’da belirli günlerde ve muhtelif yerlerde kurulan semt pazarlarinda ki esnaf, kis sezonunda kar yagislarinin mevsim normallerinin altinda olmasi nedeniyle kuraklik endisesi güdüyor.

Pazar Esnafinin Kuraklik Endisesi
Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de yagislarin mevsim normallerinin çok altinda olmasi nedeniyle pazarcilik yaparak geçimini saglayan esnafta kuraklik endisesi basladi.

Tek umutlarinin mart ve nisan aylarinda beklenen yagislar oldugunu söyleyen pazar esnafi, yagislar gerçeklesmezse önümüzdeki sezonda hem pahaliligin artacagini hem de satislarin düsecegini belirtti.

‘Nisan yagmurlarini bekliyoruz’

Yarim asirdir pazarcilik yaparak geçimini saglayan Necmi Okumus, nisan ayinda yagacak yagmuru beklediklerini belirterek, “Su olmadigi zaman hiçbir sey olmuyor. Tarlada verim olmadigi zaman çiftçi biter. Bu sene yagislarin olmamasi nedeniyle olacak kuraklik en çok bizi etkileyecek. Su yok ama yine de takdir-i ilahi. Allah’tan bekliyoruz belki bu nisan yagmurlari yagar diye” dedi.

‘Bugday tohumlari tarlalarda kaldi’

30 senedir semt pazarlarinda tezgah açan Ayhan Ates ise, “Köylerde kar olmayinca bugdaylarda, arpalarda hep kesik var. Bugdayin yorgani kardir. Bunlar olmayinca da kurakliktan dolayi hiçbir sey büyümemis. Suanda da bugdayin tohumu tarlalarda duruyor. Yagislar olmayinca hiçbir seyin tadi tuzu yok. Su olmayinca hiçbir sey olmuyor, bir sey bitmiyor. Yani yagis sart, yagis olmayinca bu fiyatlarda da artis olur. Bu diger ürünlerinde fiyatlarina yansiyacak. Bugday bugün 10 liraysa yarin 20 lira olacak. Arpayi almaya milletin gücü yetmeyecek. Daha sonra yeme zam gelecek. Ondan sonra da süte zam gelecek. Yogurta zam gelecek, yaga zam gelecek. Bunlari hep etkileyecek. Onun için hepsinin basi yagis” diye konustu.

Öte yandan pazarda sebze ve meyvelerin ise fiyatlari su sekilde;

Domates, biber, salata ve patlican 20 TL, marul tane 10-15 TL, yesil sogan, brokoli, kabak, karnabahar, karalahana, turp, lahana, pirasa, turp, ispanak ve patates 10 TL, havuç 15 TL, kuru sogan 17,5 TL, limon 7,5 TL, portakal 12,5 TL, dere otu 7,5 TL, maydanoz, tere, nane ve roka da 5 TL.
Kaynak: İHA