Kirkagaç'a Gelen Depremzedeler Yasadiklarini Anlatti

Kahramanmaras’ta meydana gelen ve 11 ilde yikima sebep olan 7.7 ve 7.6 siddetindeki depremlerden sag olarak kurtulan ve ardindan Manisa’nin Kirkagaç ilçesine getirilen depremzedeler yasadiklarini anlatti. Enkaz altindan çikan depremzedeler kaldiklari Kirkagaç Gençlik ve Izcilik Kampinda ise gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarini söyledi.

Kirkagaç'a Gelen Depremzedeler Yasadiklarini Anlatti
Kirkagaç Gençlik ve Izcilik Kampinda kalan yaklasik 150 depremzede vatandas, yasadiklarini IHA muhabirine anlatirlarken, Kirkagaçlilara ise tesekkür edip “Bize evimizde görmedigimiz ilgiyi gösteriyorlar” dedi.



Yikimi ikinci depremde yasadilar

Kahramanmaras’in Göksun ilçesi Karadut Köyünde ikamet eden ve meydana gelen deprem sonrasi enkaz altinda kalan ve 3 saat sonra enkazdan çikarilan Ibrahim Kocakaya “Deprem altinda bizzat enkaz altinda kalan kisiyim. Bir komsunun evine gitmistim, ögle arasi 13.17’de. Onlari ziyaret etmistim. 2 yasli komsumun durumlarini sormaya kalmadi ev üzerimize yikildi. O iki yasli komsum vefat etti. Allah rahmet eylesin. Bende enkaz altinda kaldim. Evin üzerinde ne varsa üzerimize yikildi. Duvar, çati, agaç. Yaklasik 3 saat enkazin altinda zor durumlar geçirdim. Bogulmak üzereydim. Arkadaslar tarafindan kurtarildim. Allah’a sükür sag olarak çiktim. 1.depremde bizim köyde hiçbir sey olmadi fakat bizi 2.deprem vurdu. Enkaz altindan köyümüzün imami, arkadaslarim ve dayimin oglu tarafindan kurtarildim. Köyümüz 40 haneydi. Hepimiz akraba sayiliriz. 25-26 kisiyi kaybettik. Hepsi ayni ekmegi paylastigimiz kisilerdi. Amcamlar, dayimin çocuklari, kuzenler vefat etti. Benim iki tane kaburga kemigim kirildi. O anda bunu anlayamadim çünkü enkaz altinda yarali kisiler vardi. Onlari kurtarma mücadelesi veriyorduk. Kimse kalmamisti, herkes bir yerden bagiriyordu beni kurtarin diye. Elimizden geldigince çogu kisiyi kurtardik fakat çok kiside öldü hatta yanarak ölenler oldu. Kaburgalarimin kirildigini yaralilarimizi çikarip, cenazelerimizi gömdükten 2-3 gün sonra bizi Manisa’nin Kirkagaç ilçesine getirdiklerinde anladim. Manisa halkindan Allah razi olsun. Onlar yardimci oldu. Her seyimizi onlar temin ettiler. Hastaneye götürdüler bizi ve burada kaburgalarimin kirik oldugu ortaya çikti. Tedavi edildim. Su anda gayet iyiyim, yerimizde çok rahat. Çocuklarimiz okula verildi.

Herkes mutlu bir sekilde gününü geçiriyor. Memleketimizde evlerimiz yapilana kadar geçici olarak devlet tarafindan orman, mezarlik ya da belediyelere depremzede oldugumuz için buralarda is temin ettiler. Enkazdan çikar çikmaz çocuklarima kostum. Baktim Allah’a sükür onlarda da bir sorun yok. Ondan sonra diger arkadaslara yardima gittim. Oradaki sorunlar orada kaldi. Sonra Manisa’ya geldik. Herhangi bir sikintimiz yok” dedi.



"Ikinci depremde son anda kurtulduk"

Depreme yemek yerken yakalanan Süleyman Karagöz “Kahramanmaras Elbistan’da ikamet ediyordum. Köyümüzde çok siddetli bir deprem oldu. Deprem sonrasi enkaz altinda kalanlar oldu. Evlerimizin hepsi göçük altinda kaldi. Akrabalarimizdan çok can kaybimiz oldu. Her yer yerle bir oldu. Çok hasar çok can kaybi var. Rabbime yine de sükürler olsun. Allah’tan geldi buna inanmamiz lazim. Ölenlere rahmet, kalanlara ise saglik sihhat diliyorum. Depremden sonra bizi Manisa’nin Kirkagaç ilçesine getirdiler. Kirkagaç’in insanlarindan Allah razi olsun. Kaymakamimizdan, Milli Egitim Müdürümüzden ve bütün Kirkagaçlilar’dan Allah razi olsun, her gün yanimizdalar. Bizi yalniz birakmiyorlar. Hepsine tesekkür ederim. Allah bu acilari hiç kimseye göstermesin. Ikinci deprem aninda evdeydim. Çocuklar içerideydi biz kahvalti yapmak için eve girmistik. Biz son anda kurtulduk ama akrabalarimizdan çok ölen oldu. Deprem sonrasi hava sartlari çok kötüydü. Disarida kar vardi. Zaten köyümüzde 40-50 santimetre kar vardi. Eksi 15, eksi 16 dereceydi. Çocuklar soguk nedeniyle perisan oldu. Arabalara bindik. Arabalarinda bir süre sonra yakitlari bitti ve yakit bulamadik. Yani çok sikintili günlerimiz geçti” diye konustu.



"KIrkagaçlilar bizimle çok yakindan ilgileniyor"

Yedi kisilik ailesiyle Kahramanmaras Göksun Karadut Köyünden Kirkagaç’a gelen Cumali Ünsal “Mahallemizde 23 can kaybimiz oldu. 45-50 hanelik bir mahallede oturuyordum, bunlardan 5-6 tane yikilmayan ev kaldi. Digerleri komple yikildi. Daha sonra Kirkagaç’a getirildik. Ben tüm Manisa halkina çok tesekkür ederim. Çünkü bizimle çok güzel bir sekilde ilgilendiler. En küçük bir ihtiyacimizi bile birakmadilar. Her gün geliyorlar, ilgileniyorlar, halimizi hatirimizi soruyorlar. Ben 7 kisilik bir aileyle geldim. 4 tane çocugum, esim birde annem var. Burasi özellikle çocuklarimiz için bulunmayacak bir yer. Hiçbir sorunumuz yok” dedi.



Depremi duyunca Romanya’dan Elbistan’a ailesini aramaya geldi

Deprem esnasinda Romanya’da olan ve ögrenir ögrenmez ailesinden bir haber almak için memleketine kosan Mikail Kocakaya “Kahramanmaras’in Göksun ilçesi Elbistan Mahalle oturuyordum. Allah’in bir felaketine ugradik. Yine de sükrediyoruz. Cenabi Allah’tan gelen bir sey. Öncelikle Kaymakamimiza, Milli Egitim Müdürümüze, izcilik personeline ve tüm Kirkagaç halkina çok tesekkür ederim. Evimizde görmedigimiz ilgili burada gördük. Ilk deprem aninda ben Romanya’daydim. Çocuklarim ve esim Elbistan’da evdelerdi. Gece beni aradilar deprem oldu dediler. Bende eve girmemelerini önerdim. Disarida bekleyin dedim. Bende hemen Romanya’dan çikip bir gün sonra memleketime geldim. Geldim ki ne göreyim. Her taraf yikilmis. Çok perisan bir haldelerdi. Sonra Manisa’dan bir otobüs geldi. Ailemi alip Manisa Kirkagaç’a geldim. Depremde Kahramanmaras merkezde oturmakta olan dayimin kizini ve çocuklarini, yegenlerimi, agabeyimin kayinvalidesini, kayinbiraderlerini, amcamin çocuklarini, amcamin torunlarini kaybettik. Evlerimiz yikildi. Buraya geldik. Kirkagaçlilar’dan Allah razi olsun. Hepsine çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.



"Uyandigimda evin disindaydim"

Depreme uyurken yakalanan depremzede Duran Ünsal ise “Depremde evin içerisinde uyumaktaydim. O anda ne oldu hiç hatirlamiyorum. Uyandigimda evin disindaydim. Evimiz komple yikilmis ben disarida kalmisim ailemle birlikte. Allah Kirkagaç halkindan razi olsun. Hiçbir kötü bir seyle karsilasmadim. Hep iyi insanlarla karsilastim. Her gün yanimiza geliyorlar, eglendiriyorlar bizi. Memurundan, siviline kadar Allah razi olsun. Memleketimizi özledik. Memleket özlenmez mi. Dogup, büyüdügümüz yer. Bundan sonra devletimiz ev yaparsa, ev verirse memleketimize dönüp ayni isimizi yapacagiz” dedi.

Kaynak: İHA