Depremin Ardindan Kentsel Dönüsüm Basvurularinda Yüzde 350 Artis

Asrin felaketinin ardindan Ümraniye’de kentsel dönüsümle ilgili taleplerde yüzde 350 artis gözlendi. Ümraniye Belediyesi Kentsel Dönüsüm Müdürlügü’ne, Ocak ayinda 7 basvuru yapilirken, depremden bir hafta sonra 25 basvuru geldi. Ayrica bu basvurularin yüzde 20’sini de daha önce sartlarda anlasma saglamayarak evlerini kentsel dönüsüme sokmayan mülk sahipleri olusturdu. Depremin ardindan süreci yeniden baslatmak isteyen mülk sahiplerinin 4 ayri nokta için basvuru yaptigi belirlendi.

Depremin Ardindan Kentsel Dönüsüm Basvurularinda Yüzde 350 Artis
Kahramanmaras’ta yasanan ve 45 binden fazla insanin ölümüyle sonuçlanan depremlerin ardindan gözler metropollerdeki kentsel dönüsüm çalismalarina çevrildi. Ümraniye Belediyesi de kentsel dönüsüm alanindaki çalismalarina araliksiz devam ediyor. Istanbul Büyüksehir Belediyesi istiraklerinden biri olan KIPTAS’ta 20 yil genel müdürlük yapan Ümraniye Belediye Baskani Ismet Yildirim, sehircilik ve kentsel dönüsüm konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri. Insaat Mühendisi olan Baskan Yildirim, belediye baskani seçildikten kisa bir süre sonra Ümraniye’de kentsel dönüsümle ilgili hizli ve etkin bir sekilde çalisma yapilmasi talimatini verdi. Bu istikamette belediye bünyesinde Kentsel Dönüsüm Müdürlügü kuruldu. Müdürlük, 2019’dan bu yana vatandaslara ücretsiz ve sartsiz; kentsel dönüsüm hukuki ve teknik destek hizmeti vermeye basladi.

Bu hizmet dâhilinde belediyeye basvuru yaparak talepte bulunan mülk sahiplerine; imar durumu, muhtemel yapilasma sartlari, güncel piyasa sartlaria göre kentsel dönüsümde karsilasabilecekleri durumlar, sözlesme ve protokol kontrolleri de dâhil olmak üzere bilgilendirmeler tek tek yapiliyor.

Kentsel Dönüsüm Müdürlügü bugüne kadar 321 talebi degerlendirip, 2 milyon 317 bin 811 metrekare arsa alaninda gönüllü kentsel dönüsüm çalismalarina destek verdi. Aylik ortalama 8 basvuru alan müdürlük, detayli kentsel dönüsüm hukuki ve teknik destek çalismalarini yaparak, mülk sahiplerine sunmayi sürdürüyor.

Deprem sonrasi basvurularda yüzde 350 artis

6 Subat’ta yasanan büyük depremlerin ardindan Ümraniye Belediyesi Kentsel Dönüsüm Müdürlügünde yogunluk olusmaya basladi.

Müdürlük, Ocak 2023’te yalnizca 7 basvuru alirken, bu sayi depremin oldugu haftada sok etkisiyle sadece 1 basvuru olarak gerçeklesti. Ancak ardindan devam eden haftada bir anda basvuru patlamasi yasandi. Sonraki 3 haftada ise 25 basvuruya ulasarak yüzde 350 artis gözlendi. Bu basvurularin arasinda özellikle yüzde 20’lik bir kisim dikkat çekici. Daha önce kentsel dönüsüm için basvuru yapip sartlarda anlasma saglayamayan ya da sartlari kabul etmeyen mülk sahipleri olusturdu.

Kentsel dönüsüm projeleri hizla yükseliyor

Ümraniye’de farkli asamalarda çalismalarin devam ettigi, toplam 487 bin 900 metrekare arsa alaninda ‘Kentsel Dönüsüm Projeleri’ hayata geçirildi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’yla is birligiyle birlikte yapilan ve bu projelerden ilki olan; toplam 33 bin 101 metrekare arsa alani ve 40 bin 270 metrekare proje alnina sahip Hekimbasi Kentsel Dönüsüm Projesi’nde insaat çalismalari basladi.



Çok kisiyle uzlasamama sorunu ortadan kalkacak

AFAD tahminlerine göre Ümraniye’de kentsel dönüsüme tabi tutulmasi gereken toplam 21 milyon 719 bin 340 metrekare alanin yüzde 12,94’lük kisminda (2.805.711 metrekare) vatandasla dogrudan temas halinde kentsel dönüsüm çalismalari yapildi. Ümraniye Belediyesi bu sayede, en kisa sürede en fazla sayida mülk sahibini eksiksiz ve dogru sekilde bilgilendirerek; kamu ya da özel kentsel dönüsüm projelerinin önündeki en büyük engel olan çok kisiyle uzlasamama sorununu ortadan kaldirmayi hedefliyor.
Kaynak: İHA