Bin 650 Yilinda Yapilan Tashan Çarsisi Depremde Zarar Görmedi

Kahramanmaras’in en eski ve tarihi yapilarindan biri olan Tarihi Tashan Çarsisi, yasanan depremlerde herhangi bir zarar almadi.

Bin 650 Yilinda Yapilan Tashan Çarsisi Depremde Zarar Görmedi
Kahramanmaras’ta meydana gelen iki büyük deprem, bir çok ilde binlerce can kaybi ve yikima neden oldu. Depremin merkezi Kahramanmaras’ta da binlerce bina ve tarihi yapi zarar gördü. Kentin tarihi yapilari arasinda yer alan ve 1650’li yillarda Hatipzadelerden Mehmet Efendi, Kalender Çelebi ve Ahmet Çelebi tarafindan insa ettirilen kare avlu çevresinde iki katli yapi olan Tarihi Tashan Çarsisi, iki büyük depremde herhangi bir zarar almadi.

Kapali Çarsinin dogu tarafinda yer alan, önceleri ’yolcu hani’ olarak tesisi edilen yapida halen geleneksel isler yapan zanaatkarlar, yavas yavas is yerlerini de açmaya basladi.

Tashan’da uzun süredir esnaflik yapan Hasan Gündogdu, “Babamizin girdigi bu çarsida 1961 yilindan bu yana buradayiz. Ben de ilkokuldan bu yana bu çarsidayim. Kapali çarsimiz asagi yukari 700-800 yillik bir geçmisi var ve bu çarsimizda çökme falan yok. Bunun akabinde hemen bitisiginde Tarihi Tashan Çarsimiz var. Burada çivi dahi düsmemistir ve çarsimiz sapasaglam ayakta duruyor. Kahramanmaras’ta yeni yapilan binalar, restore edilen binalarda hep çökmeler oldu, hasarlar aldi. Bu çarsisinin geçmisi çok eskilere dayanmasina ragmen çarsimiz halen ayakta. Esnaflarimiz burada is yerlerini gönül rahatligi ile açabilir. Bir an önce gelmelerini de istiyoruz. Deprem sonrasi giyecek sikintisi çeken insanlarimiz var, onun için en kisa sürede saglam olan is yerlerinin açilmasini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA