Yunanistan'daki Tren Kazasinda Can Kaybi 38'E Yükseldi

Yunanistan’daki tren kazasinda can kaybi 38’e yükselirken, kazanin ardindan baskent Atina ve Selanik’te sokaklar karisti.

Yunanistan'daki Tren Kazasinda Can Kaybi 38'E Yükseldi


Atina’dan Selanik’e giden yolcu treninin Larissa kentinin kuzeyinde yer alan Tempi bölgesinde yük treni ile kafa kafaya çarpistigi kazada can kaybi artti. Yunanistan Itfaiyesi tarafindan yapilan açiklamada, tren kazasinda hayatini kaybedenlerin sayisinin 38’e yükseldigi aktarilarak, yaralanan 72 kisiden 6’si yogun bakimda olmak üzere 57’sinin hastanelerde tedavi altinda oldugu ifade edildi. Arama-kurtarma çalismalarinin gece boyunca devam edecegini aktaran itfaiye, 24 araçla en az 72 itfaiyecinin olay yerinde oldugunu belirtti.

Yunanistan Polis Sözcüsü Constantia Dimoglidou ise, hayatini kaybedenlerin teshis etmek için DNA örneklerinin kullanildigini aktardi.

Atina ve Selanik’te sokaklar karisti

Kazanin ardindan baskent Atina’da ve Selanik’te kazanin ihmalden kaynaklandigini ve hükümet kanadindan gelen istifalarin yeterli olmayacagini savunan gruplar, sokaga indi. Ögrenci gruplarinin düzenledigi gösterilere, vatandaslarin da katilim saglamasi ile göstericilerin sayisi kisa sürece binlere ulasti. Atina’da parlamentonun önünde baslayan gösteriler, Omonia Meydani’na kadar devam etti. Sadece yürüyüs ve sloganlarin atildigi gösteriler, daha sonra polisle çatismaya dönüstü. Polis, göstericileri dagitmak için göz yasartici gaz kullandi.

Tren kazasi insan hatasi kaynakli

Kaza bölgesini ziyaret eden Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, yaptigi ulusa seslenis konusmasinda, kazanin insan hatasi kaynakli oldugunu belirtti.

Altyapi ve Ulastirma Bakani Kostas Karamanlis’in istifa kararinin onurlu bir hareket oldugunu aktaran Miçotakis, Yunanistan Demiryollari Kurumu (OSE) ve bagli kurulusu ERGOSE’nin baskanlarinin da istifalarini sundugunu sözlerine ekledi.

Larissa’da hastanedeki yaralilari ziyaret ettigini aktaran Miçotakis, hayatini kaybedenlerin yakinlari ve yaralilar ile görüstügünü ifade ederek, “Bana ’neden’ diye sordular ve bana ’bir daha asla’ dediler. Onlara dürüst bir cevap borçluyuz" dedi.

Yunanistan Demiryollari Örgütü (OSE) Baskani Nikos Tsikalakis da yaptigi açiklamada, kaza hakkinda yürütülen sorusturmanin ilk sonucunun kazanin insan hatasindan kaynaklandigi yönünde oldugunu ifade etmisti. Tsikalakis, böyle bir kazanin gerçeklesmesi için birden fazla faktöre ihtiyaç oldugunu belirtmis, kazadaki kosullarin tam olarak henüz bilinmedigini aktarmisti. Demiryolu agindaki isçi eksikligine de atifta bulunan Tsikalakis, ülke çapinda 2 binden fazla çalisan olmasi gerekirken su anda sadece 750 çalisan oldugunu açiklamisti.

“Yasta oldugumuz bir dönemde sorumluluktan bahsetmek istemiyorum”

Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon - Ilerici Ittifak (SYRIZA) lideri Alexis Çipras da kaza bölgesini ziyaret ederek, yaralilarin bulundugu Larissa kentindeki bir hastaneye gitti. Hastanede kan bagisinda bulunan Çipras, “Gördügüm görüntüler sok edici. Ne yazik ki gençler de dahil olmak üzere onlarca ölü ve kayipla anlamsiz bir trajedi yasiyoruz. Yasta oldugumuz bir dönemde sorumluluktan bahsetmek istemiyorum, zamani gelince konusuruz" dedi.



Yunanistan’da 3 günlük ulusal yas ilan edildi

Kazanin ardindan 1 Mart-3 Mart arasinda Yunanistan’da tüm kamu binalarinda bayraklar yariya indirilirken, halka açik etkinlikler iptal edildi. Siyasi partiler de nisan ayinda yapilmasi beklenen genel seçimler için kampanyalarini askiya aldi.

Atina’dan Selanik’e giden yolcu treninin Larissa kentinin kuzeyinde yer alan Tempi bölgesinde yük treni ile kafa kafaya çarpismis, kazada yolcu treninin birinci ve ikinci vagonu çarpismanin siddetiyle tamamen ezilmis, üçüncü vagonu ise raydan çikmisti. Demiryolu sirketi Hellenic Train verilerine göre, kazada yolcu treninde 342 yolcu ve 10 mürettebat, yük treninde ise 2 mürettebat bulunuyordu. Yolcu trenindekilerin çogunun ise ögrencilerden olustugu belirtildi. Iki trenin çarpismadan önce kilometrelerce ayni hat üzerinde birbirine dogru seyir halinde oldugu aktarilmisti. Larissa’daki tren istasyonu müdürü gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA