Baskan Sadikoglu, Geçici Ticaret Alanlari Talebini Bakan Mus'a Iletti

Gaziantep’te düzenlenen toplantiya katilan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, geçici ticaret alanlarinin acil bir sekilde olusturulmasi basta olmak üzere üyelerin sikintilarinin ve çözüm önerilerinin yer aldigi raporu Ticaret Bakani Mehmet Mus’a sundu.

Baskan Sadikoglu, Geçici Ticaret Alanlari Talebini Bakan Mus'a Iletti
Ticaret Bakani Mehmet Mus ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu depremin yasandigi 11 ilin oda ve borsa baskanlari ile Gaziantep’te bir araya gelerek durum degerlendirme toplantisi gerçeklestirdi. Toplantiya katilan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, geçici ticaret alanlarinin acil bir sekilde olusturulmasi basta olmak üzere oda üyelerinin sikintilarini ve çözüm önerilerini Bakan Mus’a aktardi.

“En öncelikli talebimiz geçici ticaret alanlarinin belirlenerek konteyner çarsilarin olusturulmasi”

Malatya’nin ticari hayatinin yeniden ayaga kalkmasi için hazirlanan taleplerden olusan raporu bakana takdim eden Baskan Sadikoglu, “6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrasinda Malatya’mizda bulunan konutlarin ve ticari binalarin büyük bölümü ciddi hasar aldi. 10 bin üyemizin yüzde 70’inin firmasi çalisamaz hale gelmis durumda. Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi olarak depremin hemen ardindan üyelerimizi arayarak geçmis olsun dileklerimizi iletip, is yerlerindeki hasar durumlarini ögrenerek taleplerini aldik. Malatya’mizin ticari hayatinin yeniden ayaga kalkmasi için hazirladigimiz raporu Gaziantep’te Ticaret Bakanimiz Mehmet Mus’a ve TOBB Baskanimiz Rifat Hisarciklioglu’na sunduk. En öncelikli talebimiz geçici ticaret alanlarinin acil bir sekilde belirlenerek konteyner çarsilarin olusturulmasi ve firmalara teslim edilmesi oldu. Kalan firmalari sehrimizde tutmak için hizli adimlar atmamiz gerekiyor" dedi.

Bu konuda ciddi adimlar atilmasini beklediklerini kaydeden Sadikoglu, "Geçici de olsa is yeri imkâni sunmazsak gidenleri geri getirme sansimiz yok. Normallesme sürecinde sehrin ayaga kalkmasi, ticaretin ayaga kalkmasindan geçiyor. Hasar alan is yerlerinde bulunan ticari ürünlerin çikarildiginda muhafaza edilecek depo alanlarinin tahsis edilmesini talep ettik. Personellerin geri dönebilmesi ve üretimin devam edebilmesi için personellere özel barinma merkezlerinin ivedilikle olusturulmasini istedik. Sehir içinde yikilan ve agir hasar alan is yerlerinin yerinde dönüsümle ayaga kaldirilmasini istedik. Firmalarin beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerinin silinmesi ve SGK ödemelerinin en az 1 yil yapilmamasini istedik. Çek ve fatura (elektrik, dogalgaz, su, internet) gibi ödemelerin en az 1 yilligina ötelenmesini talep ederek en az 2 yil ödemesiz faizsiz kredi ve hibe destegi imkâni sunulmasini ilettik. Taleplerimizin acil bir sekilde yerine gelmesi için sürecin takipçisi olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA