Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Tüm Azerbaycan Halki, Kardes Türk Halkinin Yanindadir'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, depremde hayatini kaybedenler için Türkiye’nin Bakü Büyükelçiligine taziye ziyaretinde bulundu. Aliyev, taziye defterine, "Tüm Azerbaycan halki kardes Türk halkinin yanindadir” notunu yazdi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Tüm Azerbaycan Halki, Kardes Türk Halkinin Yanindadir'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Türkiye’de meydana gelen depremde hayatini kaybeden vatandaslar için Türkiye’nin Bakü Büyükelçiligi’ne taziye ziyaretinde bulundu. Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci tarafindan karsilanan Cumhurbaskani Aliyev, daha sonra depremde hayatini kaybedenler anisina açilan taziye defterini imzaladi. Büyükelçi Bagci ile bir süre sohbet eden Türkiye’de medyana gelen depremlerde masum insanlar hayatini kaybetmesinin ve yaralanmasinin büyük bir trajedi oldugunu söyledi.



"Kardeslerimizin acisini paylasiyoruz"

Azerbaycan’in her zaman oldugu gibi ilk dakikalardan ve saatlerden itibaren kardes Türkiye’nin yaninda oldugunu belirten Aliyev, “Biz her zaman oldugu gibi destegimizi ve dayanismamizi gösterdik. Bu aci trajedinin sonuçlarinin bir nebze de olsa ortadan kalkmasina yardimci olabildiysek, bunu kendimiz için bir onur sayiyoruz. Türkiye, iyi günde de, zor günde de her zaman yanimizdaydi. Bu korkunç deprem bizi çok sarsti. Her birimiz için büyük manevi aciya neden oldu. Kardeslerimizin acisini paylasiyoruz. Yaralilara acil sifalar diliyoruz. Sevgili kardesim Sayin Cumhurbaskani’ni telefonla aradigimda taziyelerimi ilettim, tüm varligimizla yaninizda oldugumuzu ve sürekli heyetler gönderildigimizi söyledim. Ayni zamanda doktorlar, kurtaricilar, gönüllüler gönderiliyor ve gönderilecegini de söyledim” dedi.



"Kardesligimizi tüm dünyaya gösteriyoruz"

Azerbaycan halkinin kendi öz kardeslerine destek olmak için ellerinden gelen yardimlari yaptiklarini söyleyen Aliyev, “Kimi battaniye, kimi yatak getiriyor, kimi ise ceket getiriyor. Halk neye gücü yetiyorsa onu esirgemiyor. Gerçek kardeslik iliskilerinin sadece devletlerarasi düzeyde, devlet baskanlari düzeyinde degil, halklar arasinda var oldugunu bir kez daha tüm dünyaya gösteriyoruz. Kamu kurumlarimiz da desteklerini gösteriyor. Haydar Aliyev Vakfi simdiden büyük bir girisim baslatti. Vakfin tüm imkanlari, Vakfin bünyesinde çalisan tüm insanlar bu yardim kampanyasina simdiden katildi” açiklamasini yapti.

"Tüm Azerbaycan halki kardes Türk halkinin yanindadir"

Azerbaycan Devlet Petrol Sirketi SOCAR’a destek vermek için talimat verdigini ifade eden Aliyev, “Biliyorsunuz ki SOCAR’in Türkiye’de büyük faaliyetleri ve genis imkanlari var. Bu firma da bir Türk firmasi ve elindeki tüm imkanlarla yardimci olmaya çalisiyor ve çalisacak. Devlet kurumlarimizin temsilcilerinin de kendi teskilatlari bünyesinde insani yardim örgütlenmesinde aktif olduklarini biliyorum ve bunu ancak memnuniyetle karsilayabiliriz. Yani bugün tüm Azerbaycan halki kardes Türk halkinin yanindadir. Cumhurbaskanligi Idaresi Baskanligi’na talimat verildi, tüm yardim konulari tek merkezden yönetilecek. Ayrica hastanelerimiz yarali kardeslerimizin tedavisi için her türlü sartlara sahiptir. Bakü’de ve Nahçivan Özerk Cumhuriyeti dahil diger sehirlerde simdiden yataklar tahsis edildi ve gerekirse hasta kabul etmeye haziriz” ifadelerini kullandi.

Türkiye bu aci imtihandan basi dik çikacak

Haydar Aliyev Vakfi ve ASAN hizmetinin gönüllerinin Türkiye’ye gitmek üzere yol çiktigini söyleyen Aliyev, “Eminim ki, Türkiye bu aci imtihandan basi dik çikacak ve üstesinden gelecektir. Ama bu inanilmaz derecede büyük bir trajedi. Kurtarilan her hayat bize bir dünya kurtariyor gibi geliyor. Yine Türkiye, Azerbaycan ve diger ülkelerden kurtaricilar harika bir is çikariyor. Tabii burada asil yük ve manevi yük Türk hükümetine düsüyor. Sayin Cumhurbaskani kardesim hemen tüm talimatlari vermis, bütün bakanlari afet bölgelerine göndermis, eminim ki güçlü Türk devleti bu zorlugun da üstesinden gelecek ve yakin zamanda kurtarma ve arama çalismalarini araliksiz sürdürecektir. Restorasyon çalismalarina katilmaya da haziriz. Türkiye-Azerbaycan zaten tek yumruk, tek yürek, tek ruhtur. Biz böyle görüyoruz, Türkiye ve Azerbaycan vatandaslari da böyle görüyor. Bu zor günlerde Türkiye’nin yaninda olmak bizim için büyük bir onur” dedi.

Kaynak: İHA