Ordu Büyüksehir, Deprem Bölgelerinde Hasar Tespit Çalismalarina Destek Veriyor

Ordu Büyüksehir Belediyesi’nin mimar, mühendis, insaat teknikerlerinden olusan 12 kisilik ekibi, Malatya ve Kahramanmaras illerinde hasar tespit çalismalarina destek verdi.

Ordu Büyüksehir, Deprem Bölgelerinde Hasar Tespit Çalismalarina Destek Veriyor
Merkez üssü Kahramanmaras olan 2 büyük depremin ardindan tüm Türkiye el ele verip ‘Türkiye tek yürek’ diyerek çalisma baslatti. Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler de tüm ekiplerini deprem bölgesi için seferber etti. Bölgeye hareket eden Ordu Büyüksehir Belediyesi Proje ve Insaat Dairesi Baskanligina bagli 12 kisilik ekip de bölgede hasar tespit çalismalarina katildi.

Ikiserli gruplar halinde görev alarak afetzede ailelerin ev ve is yerlerini ziyaret eden ekipler, binalarin kolon, perde, kiris gibi tasiyici olan ve bölme duvar, kaplama gibi tasiyici olmayan elemanlarinda beliren hasarlari inceledi. Elde edilen sonuca göre binalar hasarsiz, az hasarli, orta hasarli, agir hasarli, acil yikilacak ve yikik olarak siniflandirildi.

Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi koordinasyonunda yapilan hasar tespiti çerçevesinde çekiç yardimiyla sivalari dökülerek çatlagin tasiyici sisteme zarar verip vermedigi kontrol ediliyor. Buna göre, betonarme yapilarda kolon ve kiristeki çatlaklar ile ezilmeler agir hasar gruplarina giriyor ve agir hasarli yapilar yikilacaklar sinifina aliniyor. Kolon ve kirislerde çatlak yoksa duvarda olan çatlaklar hafif hasar olarak sisteme giriliyor. Az hasarli ve hasarsiz yapilar kullanilabilir, orta hasarli yapilar da güçlendirme gereklidir seklinde sisteme ekleniyor.

Öte yandan, yigma yapilarda az hasarli, hasarsiz ve agir hasarli olarak 3 tip degerlendirme yapiliyor. Yigma yapilarda duvarda olusan parça kopmalari veya 1 santimetre üzerindeki ayrilmalar yapinin agir hasarli olmasina sebep verdiginden bu tip yapilar da yikilacak yapilardan sayiliyor. Yigma yapilarda güçlendirmeye izin verilmiyor ve durumu kötüyse yikilmasi yönünde karar veriliyor. Bu tip yapilarda kilcal çatlaklar ise az hasar olarak degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA