'Ölü Yikayicisi' Olarak Bilinen 'Gassallik' Meslegine Deprem Sonrasi Ilgi Artti
Pek çok kisinin cesaret edemedigi ve korktugu islerden biri olan ve halk dilinde ölü yikayicisi olarak bilinen ‘gassallik’ meslegini ögrenmek için kursiyerler Tuzla Halk Egitim Merkezi tarafindan açilan ’Cenaze Hizmetleri Kursu’na gidiyor. Burada aldiklari kurs ile gassal olan ya da kursu almaya devam eden kursiyerler, deprem bölgelerinde görev almak istediklerini belirterek yetkili mercilere basvuruda bulundu. Öte yandan kurs yetkilileri, deprem afetinin ardindan gassallik meslegini ögrenmek isteyenlerin sayisinin arttigini belirtti.

Tuzla Halk Egitim Merkezi tarafindan açilan ’Cenaze Hizmetleri Kursu’nda genç gassal adaylari egitim aliyor. Hayata veda eden insanlari yikadiktan sonra kefenleyerek yakinlarina teslim eden gassallik meslegini ögrenmek isteyenler kursa ilgi gösteriyor. Pek çok kisinin korktugu ve cesaret edemedigi islerden biri olan gassallik meslegini yapmak isteyen erkek ve kadinlar için 4 hafta ve 32 saat süren egitim veriliyor.
Özelikle Kahramanmaras merkezli meydana gelen ve tüm Türkiye’yi sarsan depremlerin ardindan gassallik meslegine de ilgi artti. Tuzla Halk Egitim Müdürü Metin Çangir, depremlerin ardindan gassallik meslegini ögrenmek isteyenlerin basvurularinda artis oldugunu belirtti.
Çangir ayrica daha önceden egitim almis ve sertifikasi bulunan gassallarin ya da halen egitim almakta olan kursiyerlerin deprem bölgesinde görev alip mesleklerini icra etmek için yetkili mercilere basvurularda bulunduklarini belirtti.
Kursiyerlerden Serap Kaya, “Meslek olarak degil ilim olarak gördügümüz için bu meslegi tercih ettik. Geleneksel tedavi ile ugrasirken nasibimiz varmis bu konu ile ilgili ilmimizi aldik, ögrendik. Türkiye deprem bölgesi oldugu için her an her sekilde hazirlikli olmamiz lazim. Herkesin bu ilmi bilip yapmasi gerektigini düsünüyoruz. Biz müracaatlarimizi yaptik. Her an çagirilacagiz diye hazirda bekledik. Gassal olarak oralari gördükçe vicdanimiz sizladi. Bir yerden haber gelmedi. Yine bekliyoruz. Her an haziriz” dedi.
“Basvurularimiz oldu lakin oralarin yogunlugundan sebep geri dönüs olmadi”
Diger bir kursiyer Dilek Denizci, “Gassallik meslek olarak adlandiriliyor lakin meslek olarak görmüyorum. Benim için manevi bir yolculuktan kardeslerimize önderlik yapmaktir. Çocuklugumdan beri gayri ihtiyari buna ilgi duymusumdur. Mezarliklar, kabirler, kefen gibi seylere ilgi duymusumdur. Ilk olarak anneannemi yikayarak basladim. Sogukkanli oldugumu ve yapabildigimi fark ettim. Severek de yapiyorum. Ölüm kelimesi soguk oldugu için korkuyorlar. Kadinlar daha çok korkuyor. Ilk zamanlarda bizden korkanlar oldu. Son zamanlarda insanlar daha bilgili. Gassallik yüksek mertebe ilgi gören ve saygi duyulan bir meslek oldu. Bazi il ve kuruluslara, müftülüklere ve kaymakamliklara basvurularimiz oldu lakin oralarin yogunlugundan sebep geri dönüs olmadi. Biz de sahalarda arka planda çalismaya devam ettik” dedi.
Tuzla Halk Egitim Müdürü Metin Çangir, “Can birligiyle hepimiz mücadele ediyoruz. Depremde her alanda oldugu gibi bu meslege de ihtiyaç var. Büyüklerimiz, Diyanet yetkilileri bunlari, elinden geldigince görevlerini ifa ediyorlar ancak kendi köylerinde kendi yakinlarina müdahale etmek isteyenler, son görevini yapmak isteyenler oldugu için hayli ilgi artti meslege. Özellikle ilk anda, birinci gün, ikinci gün gibi müdahale edilecek zamanlarda yogun sekilde vefatlar oldugu için bu isten anlayan ve dini boyutunu saglik boyutunu bilen insanlar olmasi nedeniyle hem ilgiyi artirdi. Hem de insanlarin son vazifeyi vicdanen rahat sekilde yapmalari için ilgi çok artti. Özellikle bize telefonla arayan ve bizzat gelen, ‘ben bu belgeyi daha önce almistim’ diyenleri de veya su anda egitim almakta olanlari yetkililere yönlendirdik. Ihtiyaç halinde kendilerine ulasilmasi için bilgi verdik” diye konustu.