ABD Kongresi Heyetinden Tayvan'a 5 Günlük Ziyaret

ABD Kongresi’nden Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri Ro Khanna, Jake Auchincloss ve Jonathan Jackson ile Cumhuriyetçi Tony Gonzales’ten olusan 4 kisilik heyet, 5 günlük ziyaret için Tayvan’a geldi.

ABD Kongresi Heyetinden Tayvan'a 5 Günlük Ziyaret
ABD Kongre üyesi Cumhuriyetçi Senatör Todd Young’in geçtigimiz ocak ayinda Tayvan’a düzenledigi ziyaretin ardindan ABD’li 4 Kongre üyesi daha Tayvan’a geldi. ABD Kongresi’nden Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri Ro Khanna, Jake Auchincloss ve Jonathan Jackson ile Cumhuriyetçi Tony Gonzales’ten olusan 4 kisilik heyet, 5 gün boyunca Tayvan’da temaslarda bulunacak. Çip endüstrisinin dünya lideri olan Tayvan Yari Iletken Imalat Sirketi’nin kurucusu Morris Chang ile bir araya gelen heyetin Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve is adamlariyla görüsmeleri bekleniyor.

Silikon Vadisi’ni temsil eden bir Demokrat olan Khanna, Tayvan’in yari iletken endüstrisindeki rolünü ögrenmek için Tayvan’a geldigini belirterek, "Buraya gelme amacimiz hiçbir sekilde Çin’i tahrik etmek degil. Ziyaretimiz, Tayvan ile iliskilerin önemini kabul eden ve nihai olarak bölgede barisi arayan Baskan Joe Biden’in dis politikasiyla tutarli" dedi.

ABD ile Çin arasindaki iliskiler, 4 Subat’ta ABD’nin Atlantik Okyanusu üzerinde Çin’e ait yüksek irtifa balonunu düsürmesi ile gerilmis, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Çin’e yapacagi gezisini ertelemisti. Öte yandan ABD’nin eski Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, Agustos 2022’de Tayvan’i ziyaret etmis, ABD ile Çin arasinda tansiyon yükselmisti. Pelosi, Tayvan’i 25 yil aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Baskani olmustu. Pelosi’nin ziyaretinin ardindan Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara baslamisti.
Kaynak: İHA