Bakan Hulusi Akar Açiklamasi 'Türkiye, Makul, Mantikli Ve Istikrarli Bir Dis Politika Izliyor'

Cumhuriyet tarihinin en genis katilimli kis tatbikatinin seçkin gözlemci gününde konusan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Türkiye’nin makul, mantikli ve istikrarli bir dis politika izledigine dikkat çekti.

Yunanistan’in uluslararasi anlasmalara aykiri olarak adalari silahlandirmasini hatirlatan Akar, “Bizim baris ve diyalog çagrimiza karsilik Yunanistan’in, NATO dururken bir takim yapay ittifaklar pesinde kosmalarinin, beyhude silahlanma gayretlerine girmelerinin ittifak, komsuluk ruhuna aykiri oldugunu görüyor. Kendilerinin de bunlari anlamalarini bekliyoruz. Bizim Yunanistan’i tehdit etmemiz söz konusu degil. Uluslararasi hukuk ve iyi komsuluk iliskileri içinde yapilmasi gereken ne varsa bunlari söylüyoruz. Türkiye kimse için tehdit degil, Türkiye güçlü, güvenilir ve etkin bir müttefiktir. Biz ne Kibris’ta ne Ege’de ne de Dogu Akdeniz’de bugüne kadar hiçbir oldu bittiye izin vermedik, bundan sonra da vermeyecegiz” dedi.

Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyelik sürecine yönelik de degerlendirmelerde bulunan Akar, “Isveç ve Finlandiya’nin Madrid’de imzalanan muhtiraya uygun davranmasi gerekiyor. Terörle mücadele çerçevesinde oradaki teröristlerin Türkiye’ye iade edilmesi bu mutabakat muhtirasinin dogal bir sonuç, bunu herkesin görmesi lazim. Bunu bekliyoruz. Teröristlere destek verildigi, taahhütler yerine getirilmedigi ve ihracat kisitlamalari devam ettigi müddetçe herhangi bir sekilde Türkiye’nin buna evet demesinin mümkün olmadigini akli olan herkes görüyor, onlarin da görmesi lazim” diye konustu.

Bakan Hulusi Akar daha sonra sunlari söyledi:

“Her zaman söyledigimiz gibi tek hedefimizin teröristler oldugunu, hudutlarimizi ve vatandaslarimizi terörden korumak için gayret gösterdigimizi, diger taraftan da artik ilave bir mülteci akini istemedigimizi bu nedenle Suriyeli kardeslerimizin kendi topraklarinda kalmasi için elimizden gelen gayreti gösterdigimizi ifade ettik. Önümüzdeki günlerde refahin, güvenligin, huzurun saglanmasina bagli olarak Türkiye’deki Suriyeli kardeslerimizin güvenli, gönüllü, saygin sekilde topraklarina, evlerine dönmeleri için gayret gösterdigimizi gündeme getirdik. Ayrica bizim hem Suriye’de hem de Türkiye’de beraber oldugumuz Suriyeli kardeslerimiz var, onlarla çalismalarimiz var. Bu kardeslerimizin aleyhine, onlari zora sokacak herhangi bir sey yapmamiz, söylememiz asla söz konusu degil.”
Kaynak: İHA