Suurlu Depremzede 102 Saat Sonra Böyle Kurtarildi

DÜZCE – Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde deprem bilincinde olan Mahmut Sami Sahin, depremin ardindan telefonunu kapatti. Üç gün sonra telefonunu açip kardesine mesaj atan Sahin, Düzce Belediyesi Itfaiye Müdürlügü ekiplerince kurtarildi. Sahin’in deprem bilinci sayesinde kurtuldugunu aktaran Düzce Itfaiye Amiri Mehmet Caner Polat, “Kardesine mesaj atmis, çok teknik bir çalisma sonrasinda onu kurtardik" dedi.

Suurlu Depremzede 102 Saat Sonra Böyle Kurtarildi
Düzce Belediyesi Itfaiye Müdürlügü ekipleri, Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde arama kurtarma faaliyetlerinde bulundu. 9 gün boyunca bölgede çalismalar gerçeklestiren ekipler onlarca caninin enkaz altindan kurtarilmasini saglamasinin ardindan Düzce’ye döndü. Düzce Itfaiyesinin Elbistan’da onlarca cana dokundugunu belirten Itfaiye Amiri Mehmet Caner Polat, Elbistan’in Yesilyurt mahallesinde bulunan 7 katli bir binanin enkazindan kurtardiklari 33 yasindaki Mahmut Sami Sahin’i, deprem bilinci sebebi ile kurtarmalarini unutamadiklarini belirtti.



“Kardesine mesaj atmis”

Enkazda herhangi bir çalisma yapmadiklarini, fakat bir kisinin agabeyinden bir mesaj geldigini söylemesinin ardindan kisinin canli olabilecegini düsünerek enkaz basinda çalismalara basladiklarini belirten Düzce Belediyesi Itfaiye Müdürlügü amiri Mehmet Caner Polat, “Çok ibretlik bir mesele. Afeti yasayanlar o anki korku ile ya da afet hazirliklarindaki kisiler bu hikâyeden faydalanabilirler. Mahmut kardesimizi Isviçre’den gelen arama kurtarma ekipleri ve Kayseri Jandarma personelleri ile birlikte yaklasik 25 saatlik çalisma ile bulundugu yerden kurtardik. Igne ile toprak kazar gibi çalistik. O kardesimizin ayagi sikismisti. Bulundugu yer çok kötü bir noktaydi. Üzerinde onlarca blok vardi. Ilk gün telefonunu kapatiyor. Kendisi ‘Ilk gün bana kimse ulasamaz” diyor. Ikinci gün de telefonu kapali. Yakinlari telefon ile ariyorlar kendisine ulasamiyorlar. Ailesi de tedirgin oluyor bir sey oldugunu düsünüyor. Ama kardesimizin bilinci ‘Nasil olsa ilk iki gün kimse kimseye ulasamayacak. Kimse beni buradan alamaz. Iletisim kopuklugu olmasin. Sarjim bitmesin’ düsüncesi ile üçüncü gün telefonunu açiyor ve kardesine mesaj atiyor. Durumunun iyi oldugunu, enkaz altinda oldugunu belirterek ekiplere bilgiyi verilmesini istiyor.

“Çok teknik bir çalisma gerekiyordu”

Haberi alir almaz enkaz basina gittiklerini ve çok teknik bir çalisma ile 25 saatin sonunda Sahin’i çikardiklarini dile getiren Polat, “Bilgi bize ulasmasinin ardindan birçok binadan canli çikartmaya çalisirken, hemen bu binaya gittik. Çalismalara basladik. Çok teknik bir çalisma gerektiriyordu. O teknik çalismada 25 saat boyunca enkazin içinden hiç çikmadik diyebilirim. Üsüdük demediler, yorulduk demediler. Üsüdügümüzü hissettigimizde enkaz altindaki kardeslerimizi canlarimizi düsündük. Dedik ki ‘Biz burada üsüyemeyiz. Böyle bir hakkimiz yok.’ Çünkü onlar enkaz altinda hareketsiz, aç ve susuzlar bu süreçte onlar üsümezken biz nasil üsüyebiliriz dedik devam ettik. Enkaz altinda kendisi ile sohbet etmeye basladigimizda Avci oldugunu ögrendik. Durumu gayet iyiydi. Ayagi sikisikti, çok teknik bir çalisma gerekiyordu. Ince ince çalistik. Kendisine ulasip alinabilecek duruma gelebilinceye kadar 6 saat geçmisti. Dogalgaz sayaci ayagini sikistirmisti. Çok fazla dolgu malzemesi vardi. Onu oradan ya ayagini keseceksiniz ya da çok titiz bir çalisma ile saatlerce mücadele vereceksiniz. Bölge kötü karar sizin karariniz. Cerrahlar geldi ’Bizden bir sey talep ediyor musunuz?’ diye sordu. Biz buradan ’Asla sizden bir sey beklemiyoruz’ dedik ve sapa saglam çikardik. O kardesimiz ile hastanede de görüstük. Doku ölümleri var, tedavi ediliyor. En kisa sürede yürür kendisi. Düzce’ye gelecegini söyledi” seklinde konustu.



“Suurlu hareket etmis kardesimiz”

Mahmut Sami Sahin’i 102 saatin sonunda enkazdan çikardiklari için mutlu olduklarini dile getiren Polat, “Buradan toplumun ögrenmesi gereken sey. Suurlu hareket etmis kardesimiz. Canhiras orada ugrasmamis. Kendisini salmamis, moral motivasyonunu yüksek tutmus. Telefonunu iradeli kullanmis, sagi solu arayarak sarjini bitirmemis. Gittigimizde de çok metanetliydi. Ona ulasabildigimiz andan itibaren bizlerle sohbet etti. Normal yasamdaymisiz gibi sohbet yasantisi basladi.

Enkaz altinda bir arkadasimiz malzeme istemek için disari çiktiginda ne oldu hani sohbeti yarida biraktiniz dedi.

Telefonunu sarj ettik. Ona orada doktor kontrolünde ihtiyaçlarini karsiladik. Çok sikintili bir çalisma olmasina ragmen biz Mahmut kardesimiz ile mutluyduk. Onun kurtarilmasi sonrasinda da çok mutluyuz” dedi.

Kaynak: İHA