Depremzedeler Için 'Seyyar Tuvalet' Üretimine Baslanildi

Yozgat’in Sorgun ilçesinde yasayan Egitimci Haluk Ateser, deprem bölgesinde tuvalet ihtiyacini giderecek bir çalisma yaparak kendi tasarladigi tuvaletlerin üretimine basladi.

Depremzedeler Için 'Seyyar Tuvalet' Üretimine Baslanildi
Ateser, Deprem bölgesinde en büyük ihtiyacin tuvalet oldugunu belirterek, "Iki deprem ile ülkemizde on ilimiz ve bu illerimize bagli onlarca ilçe ve yüzlerce köyümüz enkaz altinda kaldi. Binlerce belki de milyonlarca insanimiz dogrudan etkilendi. Binlerce ev yikildi. Binlerce insanimiz hayatini kaybetti. Binlerce yaralimiz var. Yasadigimiz acinin elbet bir tarifi yok. Ancak ne olursa olsun hayat devam ediyor . Bizlerde ilk etapta onlari sicak tutabilmek adina elimizden geldigince bölgeye gidenler ile yardimlar gönderdik. Ancak ne yaparsak yapalim depremzede kardeslerimizin acilarini hafifletmek çok zor. " ifadelerini kullandi.

Haluk Ateser, üretime basladiklari seyyar tuvaletler hakkinda su bilgileri verdi, " Barinma ihtiyaci ve tuvalet ihtiyaci büyük oranda devam ediyor. Yapilacak tuvaletlerin kolay yapilabilir ve islevsel olmasi önemliydi. Ayrica bölgede kanalizasyon baglantisi olmadigindan depolama yapabilecek bir özellige sahip olmasi gerekiyordu. Bu anlayis üzerinden hareketle yasli ve engellilerimizi hiç olmazsa bir nebze olsun rahatlatacak tuvaletler tasarlayarak bölgeye sevk etmeye basladik. Yaptigimiz tuvaletler 70 lt depolama yapabilir. Tuvaletlerde biriken atiklar uygun bir alana bosaltilarak kullanilmaya devam edilir. Ayrica taharet almaya ve lavabo gibi kullanilmaya uygundur. Koku yapmayacak tarzda kapalidir. Bireysel olarak kullanilmak üzere tasarlanmistir. Yettigi kadariyla çadirlarda yasayan insanlarimizin çadir içi kullanimina uygundur. Bu tuvaletler çevremizde çokça bulunan malzemelerden yapilmistir. Farkli amaçlar için kullanilan çöp bidonlari, plastik legenler gibi esyalar bir araya getirilerek tuvalete dönüstürülmüstür. Çünkü zaman önemlidir. Yeni bir seyler tasarlamaya üretmeye zaman yoktur” dedi.

Kaynak: İHA