Depremin Ardindan Baskentte Fahis Fiyatli Kira Artisi

Merkez üssü Kahramanmaras Pazarcik ve Elbistan’da meydana gelen depremlerin ardindan deprem bölgesinde ve diger illerde kiralik, satilik ev fiyatlarinda fahis fiyat artisi olustu.

Depremin Ardindan Baskentte Fahis Fiyatli Kira Artisi
Asrin felaketinin ardindan Türkiye’de bir tarafta dayanisma örnegi yasanirken, diger yandan ise firsatçilar yüzlerini göstermeye devam ediyor. Kahramanmaras Pazarcik ve Elbistan’da meydana gelen depremlerin ardindan yogun göç alan illerden biri olan Ankara’da bazi ev sahipleri ve emlakçilar kiralari arttirdi. Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi (ATEM) Baskani Hakan Akçam, fahis fiyat artisina yönelik Ankara’daki yasayan vatandaslar olarak ellerinden gelen her seyi yapacaklarini belirterek, “Bununla ilgili de farkli farkli projeler ürettik. Vatandaslarimizin magdur olmamasi ile ilgili depremin ilk günüden beri onlari ev bulma noktasinda barinma ihtiyaçlari veya gida, kiyafet yardimlari ile ilgili çok ciddi çalismalar yaptik” dedi.



“Firsatçiligin olusturulmamasi için elimizden geleni yapiyoruz”

Baskan Hakan Akçam, depremin ardindan kiralik ve satilik evlere ilginin çok yogun oldugu dönemde firsatçilik ortami oldugunu söyledi.

Akçam, bazi bölgelerde kira fiyatlarinin birdenbire iki katina çiktigini belirterek, “Mal sahipleri her dönemde oldugu gibi burada da bir firsatçilik olusturdu. Bu firsatçiligin olusturulmamasi için elimizden gelen her seyi yapiyoruz ama serbest bir piyasa oldugu için bununla ilgili herhangi bir yaptirimi olmuyor. Bunu ilgili mercilere tasidik, önerilerimizde bulunduk. Emlak danismanlarinin bu fiyatlari yukari çikarmasiyla ilgili algi var, biz bu islerin içinde asla olmadik. Ankara’da 4 bine yakin emlak danismanim var. Yüzde 95’i depremin ilk gününden beri vatandaslari konutlara yerlestirmede komisyon ücreti almadilar. Vatandasin ihtiyacini karsiladilar. Mal sahiplerinin bizler üzerinden fiyati yükseltiyor algisinin yapmamalari ile ilgili bu anlamda önlem alinmali. Biz emlak danismanlari Türkiye’nin büyük bir yarasi olan olayi pansuman etmeye çalisiyoruz” diye konustu.



“Firsatçilarin ceza alabilmesi için ilgili kurumlarla istisare içerisindeyiz”

Akçam, ev sahiplerinin bu dönemde hirslanmamasi gerektigini belirterek, “Mal sahipleri lütfen hirslanmasinlar. Ciddi kira artisiyla vatandaslara sunulan konutlarda da firsatçilik olusuyor, bu firsatçilara hirslanmamalarini söylüyoruz. Diger taraftan vatandaslara evlerini açip ailelerinin yanina insanlar var. Bunlara da tesekkür ediyoruz. Bu firsatçilarin ceza ile karsi karsiya gelebilmesi için bakanlik tarafindan ilgili kurumlarla istisare içerisindeyiz. Ilan sitelerinde kiralik veya satilik ilan rakamlarini günlük, saatlik degistirilmesine müsaade edilmemeli. Bununla ilgili bakanliga teklifte bulunduk. Ilan portallariyla ortak çalisma yapip ani artislarin yapilmamasiyla ilgili teklifte bulunduk” ifadelerini kullandi.

Öte yandan, Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi tarafindan olusturulan ‘Kardeshane’ isimli platform aracigiyla depremden etkilenen depremzedeler için kalacak ev ve ihtiyaçlari için ilanda bulunabiliniyor. Platforma https://kardeshane.simdialsat.com/ internet adresinden ulasilabilinir.
Kaynak: İHA