Arnavutluk'tan Gelen 83 Kisilik Arama Kurtarma Ekibi Geri Döndü

Deprem bölgelerine Arnavutluk’tan yardima gelen 83 kisilik arama ve kurtarma ekibi Istanbul’dan geri dönüs yapti. Arama kurtarma çalismalarina katilan ekiplerin çok donanimli oldugunu anlatan Albay Dr. Elton Reso, "Çalismalar sirasinda bir kiz çocugu sag olarak kurtarildi. Çok duygulu anlar yasadik. Böyle bir felaketle ilk defa karsilastik. Toplamda 26 kisiyi cansiz olarak enkazdan çikardik” dedi.

Arnavutluk'tan Gelen 83 Kisilik Arama Kurtarma Ekibi Geri Döndü
Merkez üssü Kahramanmaras olan deprem için dünyanin dört bir yanindan arama kurtarma ekipleri geldi. Depremin yasandigi Malatya’ya Arnavutluk’tan gelen 80 kisilik ekip AFAD ile koordineli olarak arama kurtarma çalismalarina katildi.

Kendi ambulanslari ve ekipmanlariyla 10 gündür çalismalarini sürdüren ekip Istanbul’a döndü. Burada dinlenen ekip, araçlari ile karayolu üzerinden ülkelerine dönüs yapti. Kaldiklari otelin çalisanlari ise Arnavutluk’tan gelen ekibi alkislarla ugurladi.

Istanbul Arnavutluk Baskonsolosu Blerta Kadzadej “Ilk günden beri Arnavutluk Cumhuriyeti olarak Türkiye’deki kardeslerimizin yaninda olmaya çalistik. Toplamda 83 kisilik ekiple kurtarma çalismasina katildik. Askeriyeden ve çesitli tibbi malzemeden sorumlu ekiple ilk günden beri destek olmaya çalistik. Ülkemizin en gelismis ekibiyle arama kurtarma ve tibbi olarak burada yer aldik. Ilk günden beri biz ülke olarak çok büyük bir çaba içerisindeyiz. Ayni sekilde basbakanimiz Edi Rama en son yapilan bagis etkinligine telefonla katilip bir milyon Euro bagista bulundu” dedi.



“Çok duygulu anlar yasadik”

Arama kurtarma çalismalarina katilan ekiplerin çok donanimli oldugunu anlatan Albay Dr. Elton Reso “Depremi ilk duydugumuzda hükümetimiz devreye girip bizi buraya gönderdi. Yaklasik seksen kisilik bir ekiple çalismalarda yer aldik. AFAD ile baglantiya geçip koordineli bir sekilde çalistik. Ihtiyaç durumuna göre bizleri Malatya’ya yönlendirdiler. Bu çalismalar sirasinda 4-5 yaslarinda bir kiz çocugu sag olarak kurtarildi. Çok duygulu anlar yasadik. Buraya gelen ekipler kurtarma, güvenlik ve tibbi olarak en donanimli ekiplerimizdir. Böyle bir felaketle ilk defa karsilastik. 2019’da bizim ülkemizde de deprem oldu fakat böyle bir felâket yoktu. Malatya’da 10 gün kalip dün Istanbul’a döndük. Toplamda 26 kisiyi cansiz olarak enkazdan çikardik” seklinde konustu.



“Büyük bir felaket oldugu için Türkiye’ye kosa kosa yardima geldik”

Istanbul’da okuyup Arnavutluk’ta askeri doktor olarak görev yapan Tegmen Dajana Zenelaj “Gülhane Tip Fakültesi’nden mezun oldum. Burada 7 yil okudum. Arnavutluk’ta askeri doktor olarak görev görüyorum. Türkiye daha önce böyle büyük bir deprem ile karsilasmadi. Büyük bir felaket oldugu için Türkiye’ye kosa kosa yardima geldik. Keske daha fazla bir sey yapabilseydik. Bizde ülke olarak çok üzgünüz. Ekibimiz canli ve cansiz olmak üzere birçok kisiyi enkaz altindan çikardi. Bütün sehir tamamen yok olmustu. Biz de çok üzüldük” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA