Alasehir Belediyesi Deprem Çalismalarini Baslatti

MANISA – Manisa’nin Alasehir Belediyesi, yasanabilecek bir ‘Alasehir Depremi’ne karsi alinacak önlemler üzerine çalismalarina basladi.

Alasehir Belediyesi Deprem Çalismalarini Baslatti
Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerden sonra harekete geçen Manisa’nin Alasehir Belediyesi, yasanabilecek ‘Alasehir Depremi’ne karsi alinacak önlemler üzerine çalismalarina basladi.

Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, sosyal medya üzerinden açtigi canli yayinla vatandaslari bilgilendirdi. Bilim insanlarinin öncülügünde Alasehir’de yeni imar çalismasi yapilacagini söyleyen Baskan Öküzcüoglu, ayrica güçlendirme isteyen ve kentsel dönüsüme giren alanlarla ilgili ayrica çalismalar yürütülecegini belirtti.

Yasanabilecek bir depremde önceden hazirlikli olunmasi gerektiginin altini çizen Baskan Öküzcüoglu, hazirlanan çalismalarin bir an önce baslayacagini söyledi.



Deprem bölgesinden çalisma yapilacak

Kahramanmaras depremi sonrasi yardim için kuyruga giren Alasehirli vatandaslara tesekkür ettigini söyleyen Baskan Öküzcüoglu, “Bildiginiz gibi deprem bu cografyada milyon yildir devam ediyor. Depremle beraber yasamayi ögrenmemiz gerekiyor. Bu programi yapmamizin nedeni de sosyal medyada deprem bilimcilerin yakin zamanda Alasehir, Salihli ve Sarigöl’e dogru uzanan bölgede deprem olabilecegi ile ilgili sözlerinden kaynakli. Tabii ki bos durmuyoruz, bunlarla ilgili çalisiyoruz. 2020 yilinda ilk göreve geldigimizde meclisimizde, bir deprem ve dogal afet komisyonu kurulmasi kararini aldik. Bu komisyon kurma nedenimiz, o zaman yasadigimiz Seferihisar depreminin yaralarini sarmakla ugrasiyorduk ve bölgemiz için ne yapabiliriz diye düsündük. Bu yil da tekrar meclisimizden geçirerek bu komisyonun çalismasini saglayacagiz. Su anda deprem bölgemize bir adet teknikerimiz ve 2 adet insaat mühendisimiz intikal ettiler. Orada hasar tespitiyle ilgili çalismalar yapiyorlar. Bu çalismalari yaparken hasar almis binalardan ve saglam binalardan görseller gelecek beton numunelerle, döndüklerinde bir rapor hazirlayacaklar. Akabinde Alasehir’de beton santrallerinden, mimarlar mühendis odalarindan temsilciler, belediyemizin fen isleri, imar müdürlügünden ekipler ve müteahhitlerimizle o bölgeye bir teknik ekip yollayacagiz. O bölgedeki çalismalarini yapip Alasehir’e dönecekler, insallah döndüklerinde de bize bir rapor hazirlayacaklar. Alasehir için ne yapilabilir, sorunlari nelerdir? Can ve mal kaybinin en aza indirebilecek tedbirler nelerdir? Bunlar konusulacak ve uygulamaya en kisa zamanda geçecegiz” dedi.



“54 yildir Alasehir’de deprem olmuyor”

1969 yilinda yasanan depremi hatirlatan Baskan Öküzcüoglu, “Bildiginiz gibi Alasehir’de 1969’da 7 büyüklügüne yakin bir deprem yasandi. Can ve mal kayiplari yasadik. 54 yildir Alasehrimizde bir deprem olmuyor, ama yarin olacak gibi de çalismalarimiza hiz vermek zorundayiz. Bunun için yeni imara açilacak bölgelerde. Mart ayinin üçünde ihaleye çikiyoruz. Bu ihale sartnamesine göre burada 225 tane sondaj çalismasi yapilacak. Bu çalismalar sonucunda Alasehirimiz’de yeni imara açilacak bölgelerdeki fay hatlari, zemin etütleri ortaya konacak ve buna göre imar alanlari belirlenecektir. Raporlar istikametinde fay hatlarinin üzerinde insaat yapilmamasini ve kat sayilarini belirleyecegiz” ifadelerini kullandi.

“Siyasi popülizm amaciyla bizden burada katlari yükseltmenizi beklemesin”

Yeni açilacak imar alanlarindaki binalara verilecek kat sayilarini bilimsel çalismalarla belirleneceginin altini çizen Baskan Öküzcüoglu, “Kimse bizden fazla kat istemesin. Bilimsel isiklarin altinda isigin altinda bu sonuçlara göre kat yükseklikleri yeni imar planimizda belirlenecek. Kimse siyasi popülizm amaciyla bizden burada katlari yükseltmenizi beklemesin. Verilere göre kat yükseklikleri yeni imar alanlarinda belirlenecek. Ilçemizde kolon riskli ve tavan dösemelerinde ki kesimlerden ötürü ihbarlar aldik. Ekiplerimiz bunlarla ilgili arastirmalarini sürdürüyor. Projeye uygun olmayan insaatlar mühürlendi. Bir ekibimizde sahaya indiriyoruz. Kolon kesilen, binalar varsa bunlarin tespitlerini yapacaklar. Bölgemizde 2 yildir deprem hareketlerini izleyen bir istasyonumuz var. Buradaki sismik hareketlilik gün ve gün arastiriliyor. Eger hareketlilikte bir degisim olursa, bize bilgi geliyor ve bu bilgiler üzerinde arastirma yapiliyor” diye konustu.

Bina güçlendirme ve kentsel dönüsümde destek saglanacagi bilgisini veren Baskan Öküzcüoglu, “Eger güçlendirme yapmak isteyen vatandaslarimiz varsa. Güçlendirme konusunda teknik ekibimiz belediyedeki imarda ki fen islerindeki ekiplerimiz onlara proje desteginde bulunacaktir. Ayrica kentsel dönüsüm yapmak isteyen vatandaslarimiz bize basvurabilirler. Kentsel dönüsüm yapacak arkadaslarimiz için degisiklik yapiyoruz. Bildiginiz gibi bölgemizde kirmizi hatlar var kat yükseklikleri maksimum 4 kat artti. Zemin arti 5 kat denebilir. Bu da yerel yönetimlerin elini kolaylastiracaktir diye düsünüyorum. Hata yapmadan gitmeye çalisiyoruz. Yarin deprem olacak gibi çalisacagiz. Bu anlamda arkadaslarimiz elbirligiyle ve sivil toplum örgütleriyle beraber bilimsel metotlarla çalismaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA