Depremin Bilançosu Açiklamasi Kayseri'de 73 Agir Hasarli Yer Tespit Edildi

Vali Vekili Senol Esmer, Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 siddetindeki depremlerin ardindan Kayseri’de simdiye kadar 2 bin 432 hasar tespiti yapildigini ve 73’ünün agir hasarli oldugunu kaydetti. Esmer, "yüzyilin felaketi" olarak nitelendirilen depremin ardindan 30 bin depremzedenin Kayseri’ye geldigini ve bunlarin kayit altina alindigini belirtti.

Depremin Bilançosu Açiklamasi Kayseri'de 73 Agir Hasarli Yer Tespit Edildi


Vali Vekili Senol Esmer, düzenledigi basin toplantisinda depremin ardindan yapilan çalismalari ve gelismeleri degerlendirdi. 7.7 ve 7.6 siddetindeki depremlerden Kayseri’nin de etkilendigini kaydeden Esmer, "Depremden en çok etkilenen Sariz’da 48 konut, 11 ahir ve küçük bir okulumuzda hasar var. Kayseri’de 2 bin 432 hasar tespit çalismasi yapildi. 73 agir hasarli yer tespit edildi. 3 konut için acil yikim karari çikti. Gevhernesibe Mahallesi’nde bulunan agir hasarli binada gerekli güvenlik önlemleri alindi. Küçük bir sarsintida çökme ihtimali çok yüksek. Üniversitemizle yikim çalismalariyla ilgili çalisma yaptik. Orasi bayagi tehlike arz ediyor. 3 okulumuzu 1. yari tahliye bosaltmistik. Toplamda 9 okulumuz var. 6 okulla ilgili süreç devam ediyordu. Onunla ilgili talimat verdik. Ögretmenevinde siva çatlaklari var. Orada gerekli inceleme yapildi, bir sorun görülmedi. Orayi onaracagiz. Ilk olarak agir hasarli olan binayi ve Av. Ahmet Ulucan Ilkokulunu yikacagiz. Buralarin planlamasi hazir ve bir aksaklik meydana gelmeyecek" dedi.



"5 bin 150 depremzede Kayseri’de tedavi altina alindi"

Deprem bölgelerinden getirilerek Kayseri’de tedavi edilen depremzedeler ile ilgili konusan Esmer, "5 bin 150 depremzede Kayseri’deki hastanelerimizde tedavi altina alindi. Bunlardan 619 kisinin servislerde, 233 kisinin yogun bakimda tedavisi sürüyor. 4 bin 153 kisi taburcu oldu. 100 civarinda kisi ise ayakta tedavi gördü. Ek bir duruma karsilik 774 kisilik kapasitemiz var. Acil durumlara karsi 70 yogun bakim yatagimiz hazir duruyor. Bu süreçte 60 çocugumuz bize geldi. 49’unun tedavisi sürüyor. 10 çocugumuzun kimligi yok. 7 çocugumuzda sosyal hizmetlerde kaliyor. Burada da 2’sinin kimligi yok. 12 kadini konuk evlerinde misafir ediyoruz. 264 agir engelli vatandasimiz var ve bakim merkezlerine yönlendirildi" seklinde konustu.



"30 bin depremzede Kayseri’ye geldi"

Esmer, "Ilk gün Kahramanmaras agirlikli olmak üzere deprem bölgelerine 18 tir yardim gönderdik. Simdiye kadar toplamda 497 tir bölgeye yardim malzemesi gönderildi. Depremin ardindan 30 bin civarinda depremzede vatandasimiz Kayseri’ye geldi. Bunlarin bir kismi yurtlarda, kamu misafirhanelerinde kaliyor. Bir kismi da tanidiklarinin evlerine yerlesti. Gelen vatandaslarimizi kayit altina aliyoruz ve nüfusta teyidini yapiyoruz" ifadelerini kullandi.

Depremzedelerin Kayseri’ye getirilmesiyle sehirde bulunan kiralik evlerinde fahis fiyat artisi yasandiginin sorulmasi üzerine Esmer, "Önümüzdeki günlerde bunlarin üzerinde bir çalisma yapilacak. Böyle bir suiistimal olursa geregi yapilacak" diye cevap verdi.

Esmer ayrica, 7.6 ve 7.7 siddetindeki depremlerin ardindan zararin çok oldugu Sariz ilçesinin de yüksek ihtimalle afet bölgesine dahil edilecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA