Biden Açiklamasi 'Eger Herhangi Bir Cisim ABD Vatandaslarinin Güvenligini Tehdit Ederse, Onu Düsürecegim'

ABD Baskani Joe Biden, ABD’de düsürülen casus balon ve tanimlayamayan 3 cisim hakkinda yaptigi açiklamada, "Eger herhangi bir cisim ABD vatandaslarinin güvenligini tehdit ederse, onu düsürecegim" dedi. Biden ayrica, Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile de bir görüsme yapmayi planladigini söyledi.



ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Çin’e ait yüksek irtifali istihbarat balonunun ABD üzerinde oldugunu duyurmasinin ardindan ABD Baskani Joe Biden casus balonun düsürülmesine onay vermisti. Beyaz Saray’da açiklama yapan Biden, ABD hava sahasinda tespit edilen tanimlanamayan cisimlere iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Geçtigimiz hafta sonu tespit edilen tanimlanamayan 3 cismin de hava güvenligini tehdit ettigi gerekçesiyle düsürüldügünü söyleyen Biden, "Burada bir hata yok. Eger herhangi bir cisim ABD vatandaslarinin güvenligini tehdit ederse, onu düsürecegim" dedi.

Kanada’da da düsürülen cisim hakkinda Kanada Basbakani Justin Trudeau ile görüsme gerçeklestirdigini belirten Biden, Kanada ve ABD ordularinin is birligi içinde çalisma yürüttüklerini aktardi.

"Bilimsel çalismalar için olabilir"

Düsürülen tanimlanamayan 3 cismin, Çin’in casus balon programi veya baska bir ülke ile baglantili olup olmadigina iliskin kanit olmadigini ifade eden Biden, "Istihbarat yetkililerinden alinan bilgiler, balona benzeyen bu 3 cismin özel sirketlerin hava durumu veya diger bilimsel çalismalar için kullandigi araçlar olabilecegi yönünde. Gökyüzündeki cisimlerin sayilarinin bir anda artigina dair kanit yok. Bu günlerde cisimleri daha fazla görmeye basladik çünkü radarlarimizin sayisini artirdik" açiklamasinda bulundu.

Biden, Xi ile görüsmeyi planliyor

ABD Baskani Biden, düsürülen balon ve tanimlanamayan 3 cisim ile ilgili Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile de bir görüsme yapmayi planladigini söyledi.

Görüsme için net bir tarih belirtmeyen Biden, "Çin ile bir anlasmazlik degil rekabet görüyoruz. Yeni bir soguk savas olmasini beklemiyoruz. Dedigim gibi özür dilemeyecegim, rekabet edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA