Baglar Belediyesinden 25 Bin Deprem Magduruna Barinma, Yemek Ve Sosyal Destek

Diyarbakir’in Baglar Ilçe Belediyesinin depremin ilk gününden itibaren olusturdugu 100 barinma merkezinde ortalama 25 bin vatandasa günlük sicak yemek imkani ve sosyal destek saglandigi belirtildi.

Baglar Belediyesinden 25 Bin Deprem Magduruna Barinma, Yemek Ve Sosyal Destek
Deprem sonrasinda yaklasik 600 ailenin ve 3 binden fazla vatandasin da ilçe merkezini terk ederek Karacadag bölgesindeki yakinlarinin evlerine yerlestigi ögrenildi. 6 Subat tarihinde gerçeklesen Kahramanmaras merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki iki büyük depremin ardindan Diyarbakir’in eski Baglar bölgesinde binlerce vatandas evlerini terk etmek zorunda kalirken, depremden hemen sonra sahaya inen Baglar Belediye Baskani Hüseyin Beyoglu’nun koordinasyonuyla ilçe genelinde toplam 100 barinma merkezi olusturdu. Belediye tarafindan temin edilen battaniye, giysi ürünleri ve temel ihtiyaç malzemeleri vatandaslara ulastirildi. Asevi olusturan belediye, günlük üç ögün olmak üzere ortalama 25 bin vatandasa sicak yemek destegi sagliyor. Çogunlugu kadin ve çocuklarin olusturdugu ailelerin temel ihtiyaçlari vatandaslar tarafindan yerine getirilirken, ayni zamanda sosyal destekler de veriliyor.

“Depremden etkilenen insanlarimizi ortada birakmadik”

Deprem sirasinda yikilan bina ve yapilarin yani sira su an sayisi kesinlestirilemeyen hasarli yapilarin da oldugunu kaydeden Baglar Belediye Baskani Hüseyin Beyoglu, ”Insanlar dogal olarak evlerine giremiyor. Yikilan ve hasar gören binalarda esyalari var, parasi ve ziynet esyalari var. Tarif edilemez bir magduriyet yasiyorlar. Yakinlarini kaybedenler var, yarali yakinlari olanlar var. Bunlarin beraberinde getirdigi psikolojik ve sosyal sorunlar da bir hayli fazla. Biz ilk andan itibaren devletimizin sicak yüzünü, belediyemizin de hassasiyetini gösterdik. Geçici barinma merkezleri olusturduk. Sicak yemek çikariyoruz, temel ve insani ihtiyaçlarini karsiliyoruz. Allah’a hamd olsun bu kadar büyük felaketin ardinda çok iyi koordine olduk. Telefonum gece gündüz susmuyor. Herkesin bir derdi ve ihtiyaci var. Devletimizin diger kurumlariyla koordineli olarak uyum içerisinde destek oluyoruz. Ilçemizdeki 100 geçici barinma merkezinde günlük ortalama 25 bin insanimiza yardimci oluyoruz. Yaralarimiz agir olsa da ümidimiz ve inancimiz tamdir. Devlet ve millet dayanismasiyla üstesinden gelecegiz insallah” dedi.

Yaklasik 250 bin insanin yasadigi eski Baglar bölgesinde depremin ardinda binlerce insanin da ilçeden ayrilarak kirsal bölgelere yerlestigi belirtildi. Resmi olmayan kayitlara göre ilçedeki yaklasik 600 aile ve toplamda 3 binden fazla insan Karacadag bölgesindeki akraba ve yakinlarinin yanina geçici olarak yerlesti. Çok sayida insanin da Diyarbakir’dan ayrilarak baska sehirlere gittigi ögrenildi.

Ilçede deprem sonrasinda hasar olusan yapilarda tespit ve inceleme çalismalari da devam ediyor. Bu konudaki çalismalarin gelecek haftaya kadar tamamlanmasi bekleniyor. Hasarli yapilarin çevresi kapatilarak üzeri mühürlendi.
Kaynak: İHA