Ayvacik'taki Tekne Faciasinda Tutuklu 2 Sanik Hakkinda 4'Er Kez Agirlastirilmis Müebbet, 2'Ser Kez Müebbet Istendi

Çanakkale’nin Ayvacik ilçesi açiklarinda, 6 ay önce kaçak göçmenleri tasiyan fiber teknenin batmasi sonucu 4’ü çocuk 6 kisinin hayatini kaybetmesiyle ilgili hazirlanan iddianamede savci, tutuklu saniklar Cengizhan Atuk (30) ve Burçer Yilmaz (31) hakkinda ’çocugu kasten öldürme’, ’kasten öldürme’ ve ’göçmen kaçakçiligi’ suçlarindan 4’er kez agirlastirilmis müebbet ve 2’ser kez müebbet hapis istedi.

Ayvacik'taki Tekne Faciasinda Tutuklu 2 Sanik Hakkinda 4'Er Kez Agirlastirilmis Müebbet, 2'Ser Kez Müebbet Istendi


Ayvacik ilçesinde 24 Eylül 2022 tarihinde Sahil Güvenlik Komutanligi, yasa disi yollarla Yunanistan’in Midilli Adasi’na geçmeye çalisan göçmenlerin bulundugu fiber teknenin battigi ihbarini aldi. Bölgeye sevk edilen ekipler, 15 kaçak göçmeni kurtarirken, 4’ü çocuk 6 kisinin ise cansiz bedenlerine ulasildi. Sorusturma kapsaminda gözaltina alinan Cengizhan Atuk ve Burçer Yilmaz tutuklandi. Çanakkale Cumhuriyet Bassavciliginca, 24 Eylül 2022 tarihinde Ayvacik ilçesi açiklarinda meydana gelen olayla ilgili sorusturma tamamlandi. Ayvacik ilçesi açiklarinda içinde düzensiz göçmenlerin batmasi sonucu 4’ü çocuk 6 kisinin öldügü olayda tutuklanan saniklar Cengizhan Atuk ve Burçer Yilmaz hakkinda, ‘çocugu kasten öldürme’, ‘kasten öldürme’ ve ‘göçmen kaçakçiligi yapma’ suçlarindan 4’er kez agirlastirilmis müebbet ve ikiser kez de müebbet hapis cezasi istemiyle hazirlanan iddianame, Çanakkale 2. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Iddianamede, sanik ve magdur süphelinin ifadelerine yer verildi.

Faciadan sag kurtulan magdur süphelilerden Afganistan uyruklu H.A.S. (23), savciliktaki ifadesinde, botta kendisi disinda halasi ve kuzeninin de oldugunu belirterek, "Denize açilmamizdan sonra yaklasik 15 dakika kadar tekneyi Burçer Yilmaz kullandi. Daha sonra Burçer ’Sen gel yerime geç’ dedi.

Kendisine kullanmayi bilmedigimi ve yanimda da çocuklar oldugunu söyledim. Bana bagirip, ’Ister kullan ister kullanma, bogulur gidersiniz’ diye karsilik verdi. Bir süre sonra baska bir tekne yanimiza geldi. Sadece üst rengini hatirliyorum, kirmiziydi. Burçer Yilmaz, yaninda bulunan kisiyle bizim tekneye göre daha hizli olan bu tekneye geçti. Onlarin diger tekneye geçmesinin ardindan mecburen tekneyi kullanmaya çalistim. Beceremedigim için tekne az kalsin alabora olacakti. Tekneyi düz olarak kullanmayi basaramadim. Tekne kendi etrafinda dönmeye basladi.

Daha sonra Çanakkale’den komsum olan S.M.H. 15 dakika kadar tekneyi kullandi. Çocugu aglayinca ’Gel sen bu sekilde tut, ben de sana yardim edecegim’ dedi.

Mecbur kalip, teknenin dümeni bir süre tuttum. Denizde batmayan sopa seklinde bir sey vardi. Onu geçtikten sonra Türk kara sularindan çiktigimiz anladim. Yunan kara sinirina kisa mesafemiz kalmisti. Yunan sahil güvenligini gördük. Dönüp, Türkiye tarafina kaçmak istedik. Türkiye’ye dogru yol alirken, yaklasik 5 dakika sonra teknemiz nasil delindi bilmiyorum; su almaya basladi.

Su alinca motoru stop etti” dedi.



Kuzeni Narges Heydari (20) ve halasini, teknenin suyun gelmedigi bölgesine tasidigini da anlatan H.A.S., “4 yasindaki Yosra Heydari kucagimdaydi. Birdenbire teknemiz suya batti. Hepimiz suyun üstünde kaldik. Herkes kendi caninin derdine düstü. Çocuk kucagimdayken halam da benim kiyafetimden tutmustu. Ikisini tasiyamiyordum, halam agirdi. Gözümün önünde halam boguldu. Kuzenim Narges’i sisme lastige ulastirdim. Sisme lastik baska bir ailenindi. O ailenin yanina yüzdüm, yardim istedim. Herkes birbirine yardim ediyordu. Küçük Yosra’nin kiyafetine ayagimi yerlestirdim ve bogulmadan onu da o aileye teslim ettim. Sonra esi ve çocuklarini kaybeden kadinin ailesini gördüm. Onlar bogulurken yakinlarinda degildim. O aileden geride sadece kadin ve bir erkek çocuk kaldi. Kadinda bir sisme lastik vardi. Kadin onu yanlis yerlestirmisti. O nedenle bogulacagini düsünüp, yanina gittim. Kemerinden yakalayip, lastigi yukari dogru çikardim. Çünkü lastigi yanlis takmisti. Elleri lastigin içinde asagi dogru duruyordu. Lastigi çikarip, tekrar dogru sekilde kadina tiktim. Az kalsin üçümüz bogulacaktik. Kadinin çocugunu, ekipler gelip, bizi kurtarana kadar sag tutmayi basardim. Ancak sonradan hastanede öldügünü duydum. Bu olayin magduruyum ve zarar gördüm. Yakin akrabalarimi kaybettim. Sadece yurt disina kaçmaya çalisan göçmen magduruyum” diye konustu.



Tutuklu sanik Burçer Yilmaz da ifadesinde, "Tekneyi eylül ayinda Cengizhan Atuk ile ortak satin aldim. Teknenin ismi ’Andre’ olarak yaziliyor. Teknenin bir anahtari vardir. 23-24 Eylül’de anahtar Cengizhan’daydi. Teknenin göçmen kaçakçiliginda kullanildigini gözaltina alindigimda ögrendim. Ben daha önce göçmen kaçakçiligi suçundan bir kez ifade vermistim. O da 3 yil önceydi. Dava halen devam ediyor diye biliyorum. Cengizhan’in göçmen kaçakçiligindan davasinin olup olmadigini da bilmiyorum. Tekneyi aldigimizda karbüratör arizasi ve trim arizasi vardi. Tekne fiber tekneydi. Krem ve kirmizi çizgilidir. Tekneyi en son Kumbaglar Limani’na birakmistim. Teknemin orada oldugunu biliyorum. 23-24 Eylül 2022 tarihlerinde Cengizhan Atuk’un da arlarinda bulundugu birinin ismini bilmedigim 4 kisiyle Akliman tarafinda kiralik bir evde yan yanaydik. Biz birkaç kez bu evde bir araya geldik. Olay günü de bu evde bir aradaydik. Mangal yaktik, yedik içtik" seklinde konustu.



Tutuklu sanik Cengizhan Atuk ise ifadesinde, "23-24 Eylül’de kesinlikle Ayvacik’a gelmedim. O tarihlerde kolluk kuvvetlerinin beni kapinin önünden aldigi Çanakkale’deki evimdeydim. Burçer Yilmaz’i 1 aydir tanirim. Yilmaz’in hakkinda neden böyle bir sey söyledigini bilmiyorum. En son Ayvacik ilçesine 25 Eylül’de geldim. Ailecek Çanakkale’den çikip, deprem evlerindeki çocukluk arkadasimin evine geldik. 1 gün kaldik. Pazartesi sabah erkenden de çiktik. Ayvacik’ta 6 göçmenin bogulma olayini da pazar günü haberlerden ögrendim. Hatta pazari pazartesiye baglayan gece de arazide 8 kisilik göçmen grubunu gördüm, bu hususta da jandarmaya ihbarda bulundum" dedi.

Kaynak: İHA