Uzmanina Göre Tiktok'a Sinirlama Getirilmeli

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu’nun gündeminde yer alan TikTok’a sinirlama getirilme konusunu degerlendiren Bilgisayar Yüksek Mühendisi ve Avukat Murat Osman Kandir, söz konusu sinirlamanin aile mahremiyeti ve olusabilecek istismarlarin önüne geçilmesi için faydali olacagini belirtti.

Uzmanina Göre Tiktok'a Sinirlama Getirilmeli
Dünyada milyonlarca kullanicinin kisa süreli çesitli türde videolar paylastigi veya canli yayin yaptigi TikTok isimli dijital platformun günden güne kullanicisi artiyor. Günümüzün en popüler sosyal medya mecralarindan olarak öne çikan TikTok’ta 3 dakika ila baslayan yayinlanan videolarin uzunlugu önce 10 dakikaya ardindan da 15 dakikaya kadar yükseliyor. Yaklasik 32 milyon kullanicisinin oldugu tahmin edilen Türkiye’de bu dijital platformda profil olusturma yas siniri 13 olarak biliniyor. Son günlerde ise TikTok’ta kullanicilar arasinda bin adet takipçiye ulasan ve canli yayin yapan kisilere 37 kurustan baslayip 6 bin liraya kadar ulasan hediyeler de gönderilebiliyor.

Türk aile yapisina uygun olmayan içeriklerin yer almasi, yas kontrolünün olmamasi, küfür, argo gibi söylemlerin çogalmasi, siddet ve siber zorbaligi özendiren birçok etkenden dolayi Türkiye’de TikTok uygulamasinin yasaklanmasi gündeme geldi. Toplumun ahlak yapisini bozdugu iddia edilen bu içeriklerin üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, tartismalarin odaginda olan TikTok’a bir takim cezai yaptirimlar uygulayabilir. Eskisehirli Avukat Murat Osman Kandir, son zamanlarda bagimlilik haline gelen bu uygulamaya gelecek her türlü yaptirimin yerinde olacagini ifade etti.



“Özellikle 18 yasa kadar olan çocuklar için aile mahremiyetini sarsan bir uygulama”

Söz konusu uygulamanin aile yapisini tehdit eden bir yapisinin oldugunu belirten Avukat Kandir, profil olustururken yas sinirlamanin olmamasinin burada bir dezavantaj olusturduguna isaret etti. Türkiye’de bu uygulamada profil olusturma yas sinirinin 13 olmasi sebebiyle herkesin video çekip, canli yayin yapabildigini dile getiren Kandir, “TikTok, sosyal medya uygulamalarinin çogunda olan ve bizim anayasamizda özel bir kanunla korunan aile yapisini bozmaya yönelik bazi eksikliklere sahip. Aile yapisini tehdit eden bir yapisinin oldugunu görüyoruz. Sosyal ag uygulamalarinda profil olustururken bir yas sorgulamasi yok. Sadece görünürde olan bir yas sorgulamasi var. Profil açarken yasin beyan edilmesi istenir. Kendi yasinizi beyan edersiniz ve o beyani dogru kabul eder. Bunu tüm sosyal medya uygulamalarinin profil olusturma sartlarinda görüyoruz. Bizim ülkemizde de TikTok için 13 yas siniri var. 13 yasinda üzerinde herkes bir profil olusturabiliyor. Video paylasabiliyor ve ayni zamanda canli yayin yapabiliyor. Bu oldukça tehlikeli bir paylasim türü. Çünkü burada kontrol edilemeyecek bir paylasima neden oluyor. Özellikle 18 yasa kadar olan çocuklar için aile mahremiyetini sarsan bir uygulamadir. 13 yasindan büyük herkesin paylasim yapabilmesi ve paylasilan içerikleri izleyebilmesi oldukça sikinti olusturuyor” diye konustu.



“Kisisel veriler kapsaminda çok tehlikeli paylasimlar hem de kisinin mahremiyetine de bir saldiri”

Çin kökenli bir uygulama olmasina ragmen oradaki halkin baska bir uygulama kullandigindan söz eden Kandir, bahse konu olan uygulamada Türkiye’de kadin kullanici sayisinin çok oldugunu ve bu yüzden bosanma hadiselerinin görüldügünü söyledi.

Kandir, konuya iliskin söyle devam etti:

“Dünyanin birçok ülkesinde bu tür tartismalar devam ediyor. Çin’de yazilan bir uygulama olmasina ragmen orada TikTok yasak. Çin’de sadece halkin kullandigi baska bir kisa video paylasimi uygulamasi var. Bazi ülkelerde bu yas sinirlamasinin yükseltiliyor. Ülkemizdeki istatistiklere göre, kadin kullanicilarinin çok oldugu bir uygulama. Bosanma davalarinda da kari kocanin aldatma tabanli istekleri oldugu görülüyor. Bunun altinda da aile mahremiyeti olgusunun TikTok ve benzeri uygulamalarda sarsildigini görüyoruz. Ev, is mahremiyeti gerçekten sarsilmis vaziyette. Videolari izledigimizde evden ve çesitli is yerlerinden yayin yapiliyor. Asker ve polis gibi üniforma giyen meslek gruplarina yönelik kisilerin video çekip canli yayinla paylastigi görülüyor. Özellikle askerlik meslegini icra ederken görev basinda yapilan bu paylasimlar istihbarat açisindan da sikinti olusturuyor. Kisisel veriler kapsaminda çok tehlikeli paylasimlar hem de kisinin mahremiyetine de bir saldiri.”

“Sinirlamanin gelme konusu olumlu bir gelisme”

Son olarak TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun gündeminde olan TikTok’a sinirlama gelmesi gelismesine de deginen Kandir, alinacak olasi bir kararin faydali oldugu görüsünü aktardi. Türkiye’de TikTok uygulamasina gelmesi muhtemel bir sinirlamanin hem toplum mahremiyetinin yeniden kazandiracagini hem de istismarlarin yok edilecegine dikkat çeken Kandir, “Eger bir uygulamayi sinirlayamiyorsaniz, net bir yas grubunun kontrolünü yapamiyorsaniz mutlaka sinirlama yoluna gidilmesi gerekiyor. Aksi halde aile yapisi derinden sarsilacak. Çocuklar kontrolsüz bu uygulamadaki paylasimlari izleyebiliyor ve kendileri de buradan paylasim yapiyor. Gözümüz gibi baktigimiz çocuklarimizi dijital alanda koruma olasiligimiz kalmiyor. Bu nedenle oldukça olumlu bir gelisme. En kisa zamanda böyle bir sinirlamanin gelmesi hem toplumun mahremiyet duygusunun yeniden kazanilmasi hem de bu alandaki istismarlarin da engellemesine neden olacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA