Türkiye'nin Ilk Sosyal Kooperatifi 'Topraktan Tabaga' Yeni Isletmesi Mardin'de Açildi

Türkiye’nin ilk sosyal kooperatifi ’Topraktan Tabaga’, yeni isletmesi Zamarot 1890’nin açilisi Mardin’de gerçeklestirildi. Gastronomide kooperatif modeline bir ilk olarak açilan Zamarot 1890’nin tüm gelirinin yerel kalkinma ve istihdama gidecegi belirtildi.

Türkiye'nin Ilk Sosyal Kooperatifi 'Topraktan Tabaga' Yeni Isletmesi Mardin'de Açildi
Mardin’den baslayarak bölgede yerel kalkinma anlaminda etkin bir role sahip Zamarot 1890’nin açilisini AK Parti Izmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Baskan Yardimcisi Ceyda Bölünmez Çankiri, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, Sef Ebru Baybara Demir ve çok sayida davetli ile gerçeklestirdi.

Zamarot 1890’in açilisi ile 150 yeni istihdam sagladiklari faydayi daha da büyüteceklerini dile getiren Sef Ebru Baybara Demir “Toplumsal gönüllülük temelleriyle kurulan Topraktan Tabaga Kooperatifini 2018 yilindan bu yana her gün büyüterek daha çok çiftçiye, ürüne ve istihdama ulasmaya çalisiyoruz. Kooperatif bugün Mardin ve yakin bölgedeki 170 geleneksel çiftçinin ürününü isleyerek tüm Türkiye ulastiriyor. Sorgül bugdayi basta olmak üzere yaptigimiz çalismalar geleneksel ve yerel üretimin gücünü bize gösterdi. Sürdürülebilir kalkinma için yerelin desteklenmesi, yerinde üretim, yerinde tüketim ve yerinde tüketime davet etmek gerekiyor. Zamarot 1890 ile gastronomide kooperatif modelini ortaya koyarak herkesi yereli yerinde tüketmeye davet ediyoruz. Bunu da Türkiye’nin ilk Sifir Atik ve 6. His restoranini Mardin’de açarak yapiyoruz. Diger yandan Zamarot 1890’in özel bir misyonu da olustu. Zamarot 1890 özellikle Güneydogu ve Dogu Anadolu bölgesinde gastronomi konusunda uzmanlasmak isteyen gençlerin kendilerini gelistirmeleri için bir okul olacak. Istanbul’da Ankara’da degil kendi yasadigi bölgede gastronomi egitimi alan ögrencilerin egitim noktasi olacak. Hem gelir elde edip hem egitim alacaklari bir yer haline gelecek” dedi.

AK Parti Izmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Baskan Yardimcisi Ceyda Bölünmez Çankiri ise açilista yaptigi konusmada, dünyaya rol model olusturan Topraktan Tabaga Kooperatifinin kendisinin de içinde bulundugu kurulus asamasindan bu yana geldigi konumu görmekten mutluluk duydugunu söyledi.

Çankiri, "Çiftçinin kalkinmasina destek olan, istihdam saglayan, kendi isletmelerini hayata geçiren ve bunu kendine yetebilen bir eko sistemle basaran sosyal kooperatiflerin artmasini umut ediyorum. Zamarot 1890 sadece bir restoran degil, turizme ve kurdugu eko sistemle yerel kalkinmaya verdigi destegin yani sira özellikle de gastronomi egitimi alan gençler için önemli bir egitim merkezi olacak" diye konustu.

Konusmalardan sonra kurdele kesilerek açilis yapildi.
Kaynak: İHA