Radon Gazinin Depremler Üzerindeki Etkileri Arastiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Akkoyun, radon gazinin depremler üzerindeki etkilerinin arastirildigini söyledi.

Radon Gazinin Depremler Üzerindeki Etkileri Arastiriliyor
Dünyada son zamanlarda yasanan depremlerden sonra depremler ile radon gazi arasinda bir iliskinin olup olmadigina dair yogun arastirmalar sürüyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Akkoyun, radon gazi hakkinda bilgiler verdi. Akkoyun, radon gazinin depremle direkt bir iliskisinin henüz tespit edilemedigini, fakat isaretlerin bulundugunu söyledi.



“TARLA Ileri düzeyde arastirmalarin önünü açacak”

Akkoyun, Türk Hizlandirici ve Isinim Laboratuvari (TARLA) sayesinde ileri düzeyde arastirmalarin yapilabilecegini ifade ederek, “ Ülkemizde deneysel alt yapilarimiz yeterli seviyede degildi. Herkesin bildigi üzere dünyada meshur ’Cern’ hizlandirici merkezi bulunuyor. Ankara’da ’TARLA’ adli benzer bir hizlandirici merkezi kuruldu. Bu hizlandiricilar ile nano teknoloji, tip, medikal alan gibi alanlarda, pek çok nükleer çalismayi buradan aldigimiz bilgiler ile gerçeklestirebiliyoruz. Biz de bu yarisa dahiliz ve bu sistem ileri düzeyde arastirmalarimizin önünü açabilecek. Buradaki laboratuvarlar sayesinde radyasyon ile çalismalari da yürütebiliyoruz” dedi.



“Direkt bir iliski söz konusu degil ama isaretleri bulunuyor”

Radon gazinin depremler üzerindeki etkilerinin arastirildigini belirten Akkoyun, “Bizim bugünkü güncel konumuz depremler. Dünyada son zamanlarda yasanan depremlerden sonra depremler ile radyasyon arasinda bir iliski olup, olmadigina dair yogun arastirmalar var. Bu çok sicak ve güncel bir konudur. Fay hatlarinin etrafinda bizim radon gazi dedigimiz dogal radyasyon gazinin çikislari oldugu biliniyor. Fakat bu faylarda deprem olacak mi ya da faylar aktif deprem üretecek mi gibi sorular da aklimiza geliyor. Radon gazinin çikisinda ki bir anomali buna bir gösterge olabilir mi? sorulari bilimsel düzeyde arastiriliyor. Faylarda yapilan arastirmalarda saniyede 100 birim radon gazi çikacagini örnek verelim. Daha sonrasinda baktigimizda 1 saat sonra 120- 130 birim çikmaya baslamis. Bu durum bu fayda deprem olacak mi? gibi sorularindan hala emin degiliz. Radon gazi ile deprem arasinda iliskiyi dünya hala bilmiyor. Bu durum arastirma asamasinda devam ediyor. Hem nükleer fizikçilerin hem de jeologlarin ortak disiplineler arasi çalismalarini gerektiriyor. Bu konu hakkinda ciddi kesifler var ama radon gazinin çikisini etkileyen birden fazla faktör var. Direkt bir iliski söz konusu degil ama isaretleri bulunuyor. Umarim ki bir iliski somut olarak kurulur. Biz de depremlerin olacagina bir ön sinyal de bu radyasyon çikisindan alabiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA