Prof. Dr. Dölek, Temizlik Medeniyetimizi Anlatti

Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Erzincan Subesinde Prof. Dr. Adem Dölek, temizlik medeniyetimizi anlatti.

Prof. Dr. Dölek, Temizlik Medeniyetimizi Anlatti
Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesince düzenlenen programda Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi hocalarindan Prof. Dr. Adem Dölek bir konusma yapti.

Dölek, temizligin Islam medeniyetine ait bir kavram oldugunu ifade ederek, “Bugün bakiyoruz ki, batililar hemen her gün temizleniyorlar. Müslümanlarin da bunu aliskanlik haline getirmesi lazim. Bu sadece beden temizliginden ibarettir. Oysa insanin iç dünyasinin, ruh temizliginin de yapilmasi gerekir.” dedi.

Prof. Dr. Adem Dölek konusmasinda temizligin maddi ve manevi temizlik olarak iki ana bölüme ayrildigini, maddi temizligin, beden, elbise, okul, ev, esya, sokak, cami ve bütün çevrenin temizligi olarak ele alinabilecegi, manevi temizligin ise, kalp ve ruh temizligi olarak ikiye ayrildigini, bunlarin da akil, bilgi ve düsünce temizligi, nefis ve bütün arzularin temizligi, kalp vicdan ve yüce duygularin temizligi oldugunu söyledi.



Adem Dölek, “Islam dininde dogumdan ölünceye kadar temizlik bir zorunluluktur. Insan dogarken yikanir. Hayati boyunca temiz kalmaya özen gösterir ve bu dünyadan giderken yine yikanarak bu dünyadan ayrilir. Çünkü temizlik, fitratimizin insan olmamizin geregidir. Ayni zamanda Allah’in emridir. Imanin yarisidir ve imanin geregidir. Ibadete vesile oldugu gibi temizligin kendisi de ibadettir. Güzel ahlâktir. Allah’in sevgisini kazanmanin vesilesidir. Sagligin korunmasidir. Küçük günahlara kefarettir. Medeniyettir. Cennete layik olmak için paklanmaktir. Çünkü Cennet kirliligi kabul etmez. Temiz insan, temiz toplum ve temiz bir dünya olmanin yolu, temizlikten ve temiz yasamaktan geçer.” seklinde konustu.

Program sonrasinda Adem Dölek’e Erzincan Valisi Hamza Aydogan‘in imzaladigi tesekkür belgesini Prof. Dr. Nuri Bakan verdi. Ayrica Prof. Dr. Mehmet Özbas ise günün anisina Adem Dölek’e bir tablo hediye etti.
Kaynak: İHA