Piyano Dahisinin On Parmagindaki Marifet

Diyarbakir’da ortaokul ögrencisi Mehmet Ugur Savcu (13), 8 yasinda annesinin telefonuna indirdigi piyano uygulamasiyla notalari ögrenip egitime basladi. 2 aylik egitim ile piyanonun dahi çocugu olan Savcu, simdilerde dünyaca ünlü piyanistlerin eserleriyle kulaklarin pasini siliyor.

Piyano Dahisinin On Parmagindaki Marifet
Diyarbakir’da yasayan ortaokul 8. sinif ögrencisi Mehmet Ugur Savcu, 8 yasindayken annesinin telefonuna indirdigi uygulama ile piyano notalarini çalmayi ögrendi. Bu sirada Savcu, annesinin dil kursu için yazdirdigi Halk Egitim Merkezinin kapisinda asili olan piyano kursu basvurusunu gördü. Kursta iki ay piyano egitim alan Savcu, israr üzerine evine tuslu elektronik org aldi.

Bir zaman sonra ünlü piyanistlerin eserlerini çalmaya baslayan Savcu, tus yetersizliginden dolayi orgu rafa kaldirip piyano aldi. Savcu, simdilerde ünlü piyanistlerin eserlerini çalarak yasiti olan piyanistlere tas çikariyor.

“Mozart, Beethoven, Grinko, Fazil Say gibi sanatçilarin eserlerini çalmayi deniyorum”

Hayat hikayesini anlatan Savcu, ilk çaldigi eserin Yugoslav ezgisi oldugunu belirterek, “Ben piyano çalmayi annemin telefonuna indirdigim piyano uygulamasiyla ögrendim. Halk Egitim Merkezine Ingilizce ve diger kurslara kayit olmaya gittigimizde kapinin üzerinde katilabilecegimiz kurslarin isimleri yer aliyordu. Oradan piyanoyu gözüme kestirip, anneme beni piyano kursuna yazdirmasini istedigimi söyledim. Biraz israr ettikten sonra annem beni piyano kursuna yazdirdi ve orada ilk piyano kariyerime basladim. Sonradan kendimi gelistirmeye basladim. Ilk çalmaya basladigim Yugoslav ezgisiydi. Birkaç yil sonra kendimi gelistirip dünya çapinda taninan sanatçilarin eserlerini çalmaya basladim. Mozart, Ludwig Van Beethoven Evgeny Grinko ve Fazil Say gibi sanatçilarin eserlerini çalmayi deniyorum su an” dedi.

Annesinin telefonundaki uygulamadan sonra tuslu elektronik org çalip, sonrasinda tuslar yetmeyince piyano almaya karar verdigini söyleyen Savcu, “Üzerimde birçok hocamin emegi var. Kursa ilk basladigimda orga ihtiyaç duyduk ve aldik. Birkaç yil geçtikten sonra çalabildigim parçalar orgun sinirini asmaya basladi.

Çünkü tus siniri 61’di. Çalabildigim parçalar daha çok tus gerektiriyordu. Biz de piyano almaya karar verdik ve aldik. Simdi bu piyano ile devam ediyorum. Ilk iki ay kursa gittim. Eve geldim ve piyano parçalarina bakmaya basladim. Bana kolay gelen eserlerden çalmaya basladim. Kendimi böyle gelistirdim. Sonra da dünya geneli parçalari çalmaya basladim” diye konustu.



Savcu’nun okul derslerindeki üstün basarisina 6 birincilik madalyasi

Ayni zamanda okul derslerini de aksatmadigini, hedefinin tip fakültesini kazanmak oldugunu dile getiren Savcu, sunlari kaydetti:

“Su anda derslerim gayet iyi. 6 tane okul birinciligi madalyam var. Bazen il ve ilçe birincilikleri aliyorum. Hayalim Galatasaray Lisesi, ama en az da olsa Fen Lisesinde okumak istiyorum. Ben de herkes gibi ilk baslarda astronot olmak istiyordum ama doktorluk daha cazip geliyor".

Savcu, Mozart, Evgeny Grinko ve Fazil Say’a yaptigi eserlerden ötürü tesekkür ederek, piyano hayatina katkida bulunduklarini belirtti.

Oglu Mehmet Ugur’un her zaman destekçisi olacaklarini belirten Remziye Savcu, “Halk Egitim Merkezine farkli kurslara kaydettirmek için gittik ama oglum piyano kursunu görünce liste de israr etti. Ben de yazdirdim ve buraya kadar geldik. Ilk basta org almistik. Ama tuslari yetmedi. Piyano aldik ve basladi, yetenegi bayagi ilerledi. Iki ay farkli kurslara gitti ve buralara geldi. Okul dersleri de bayagi basarili. Benim için ilk öncelik dersleridir. Daha sonraki plan piyano” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA