Ocak Ayinda Emekli Olacak Memurlar Dikkat Açiklamasi Seyyanen Zamlar Emekli Maaslarina Yansimayacak

Sosyal Güvenlik Basuzmani Isa Karakas, yeni yilda emekli olacak memurlarin, Temmuz ayinda verilen 8 bin 77 liralik seyyanen zamdan faydalanamayacagini belirtti.

Ocak Ayinda Emekli Olacak Memurlar Dikkat Açiklamasi Seyyanen Zamlar Emekli Maaslarina Yansimayacak
15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayimlanan kararla en düsük memur maasinin 22 bin 17 liraya çikarildi ve emekli ayliklarina yüzde 25 zam yapildi. Böylece memurlar, toplu sözlesme ve enflasyon farkindan kaynaklanan yüzde 17,55’lik zamma ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zamli maas almaya hak kazandi. Fakat memurlara verilen 8 bin 77 liralik seyyanen zam, kök maaslara yansimayacak. Dolayisiyla memurlar emekli olurken bu ödemeyi emekli ayliklarina göremeyecekler.

Ocak ayinda emekli olmak isteyen memurlarin seyyanen zam konusuna dikkat etmesini söyleyen Sosyal Güvenlik Basuzmani Isa Karakas, memurlari bu konuda uyardi. Bütün memurlarin emekli olmadan önce alacaklari emeklilik ikramiyesini ve emeklilik maasini iyi hesaplamalari gerektigini belirten Karakas, “Temmuz ayinda bir zam yapilmisti. Yapilan zammin yüzde 17,55’i oransal zamdi. 8 bin 77 lirasi ise seyyanen zamdi. Bu 8 bin 77 liralik seyyanen zammin ocak ayinda alacaginiz emeklilik maasina faydasi olmayacaktir. Yine 8 bin 77 liralik seyyanen zammin alacaginiz emeklilik ikramiyesinde de faydasi olmayacaktir” ifadelerine yer verdi.

“8 bin 77 liralik seyyanen zam emeklilik maasina etki etmeyecek”

En düsük memur maasi olan 22 bin 17 liranin sadece yüzde 17,55’lik oransal zammin kapsadigi 13 bin 940 liranin dikkate alinacagini açiklayan Karakas, “Ancak 8 bin 77 liralik kisma ocak ayinda ne kadar zam olursa olsun hiçbir sekilde emeklilik ikramiyesine ve emeklilik maasina bir faydasi olmayacaktir. Dolayisiyla bunun hesabinin yapilarak emekli olup olmamaya karar verilmesinin gerekli oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Karakas, emekli sandigina tabi olan memurlarin emekli olurken yüzde 75 oraninda aylik baglama oranlarinin oldugunu ifade etti.

Aylik baglama orani bu kadar yüksek olmasina ragmen memur maaslarinin ve memur ikramiyesinin düsük baglandigini da söyleyen Karakas, 22 bin 17 lira olan emekli maasindan 8 bin 77 liralik seyyanen zammin ele alinmadigini, geriye kalan 13 bin 940 liralik ücretin esas alindigini belirtti.

Karakas, bu nedenle memur en düsük maasinin 22 bin 17 olmasina ragmen en düsük memur emeklisi ayliginin 9 bin 876 lira oldugunu dile getirdi.

“Seyyanen zam dolayisiyla, emekli memurlar çalisirken aldiklari maaslarin yüzde 50’inden düsük alacak”

Çalisan memurun aldigi maasla emekli oldugu anda aldigi maasin arasindaki farkin yüzde 44’lere kadar düstügünü ifade eden Karakas, “Seyyanen zam dolayisiyla ocak ayindan sonra, memurlarin daha önceden çalisirken aldiklari maasin yüzde 65-70’i civarinda alirken, bu yüzde 50’nin bile altina düsecektir” degerlendirmesinde bulundu.

“SGK kanuna bagli emekli memurlarin maasi ile Emekli Sandigina tabii memurlarin maaslari yüzde 25 fark var”

Ekim 2008’de çikarilan kanunla beraber, bu tarihten sonra memur olanlarin maaslarinin emekli sandigina degil, SGK kanununa göre hesaplanacagini da dile getiren Karakas, “Emekli Sandigi’na tabi olan bir memurun eger ki 25 yil çalismasi varsa, yüzde 75 oraninda aylik baglama orani vardir. Ayni memur eger yani 5510 sayili SGK Kanunu’na göre çalisiyorsa, Ekim 2008’den sonra memur olanlarin tamami artik Emekli Sandigi’na tabi degil. Dolayisiyla bunlara baglanacak olan maas yüzde 50’lik oran üzerinden olacaktir. Bu durumda Emekli Sandigi’na tabi olan memur, ayni hizmet yili olmasina ragmen, 25 yil hizmeti varsa yüzde 75, SGK’ye tabi ise yüzde 50 oraninda baglama oranina sahip. Bu durumda yüzde 25’lik bir aylik baglama orani farki var” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA