Ilham Perisi Heykeli Sergilenmeye Hazir

Helenistik dönemde milattan önce 2. yüzyilin meshur heykeltraslarindan Philiskos’un, mitolojide bilinen 9 ilham perisi heykellerinden birisinin orijinali Mugla Yatagan Stratonikeia antik kentinde bulunmustu. Heykelin sergileme öncesi bakim çalismalari tamamlaniyor.

Ilham Perisi Heykeli Sergilenmeye Hazir
Heykelin Roma dönem kopyalari Perge, Rodos ve Delos adasinda bulunmustu. Heykellerin Karia Bölgesi’ndeki kentlerden birisinde yapilmis oldugunu, ancak hangi kent oldugu bilinmiyordu. Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanli ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdüren ve dünyanin en büyük mermer kenti olarak bilinen Mugla’nin Yatagan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kentinde 12 ay devam eden kazi, restorasyon ve konservasyon çalismalarinda önemli eserlere ulasiliyor.

Stratonikeia’daki Roma Hamaminin Frigidarium (Soguk Su Havuzlu) bölümünde yapilan kazilarda, Philiskos’un dans eden Mousa heykelinin orijinali ele geçti. Böylece dünyanin farkli yerlerinde sadece Roma Dönemi kopyalari bulunan, Milattan önce 2. yüzyilin ortalarina ait orijinal dans eden Philiskos tipi Mousa heykeli Stratonikeia’da bulundu ve Mugla Müzesi’nde sergilenecek.

Stratonikeia ve Lagia antik kenti kazi baskani Prof. Dr. Bilal SÖgüt, “2023 yilinda agirlik verdigimiz çalismalarin birisini de Roka hamami olusturuyor. Özellikli Roma hamaminin Frigidarium (Soguk Su Havuzlu) bölümünde yaptigimiz çalismalarda bir heykel bulduk. Bu dans eden Mousa heykeli. Bu heykelin daha önce Anadolu’da ve Yunanistan’da farkli yerlerde Roma kopyalari vardi. Biz burada ilk defa bu kopyalarin Helenistik döneme ait orijinal bir eserini bulduk. Milattan önce 2. yüzyilda ünlü heykeltiras Philiskos’un Mousa’larin heykellerini yaptigini biliyorduk. Bununla ilgili bir yerde çalistigi da tahmin ediliyordu. Ama bu eserlerden orijinal bir eseri Stratonikeia’da bulmus olduk. Böylelikle biz Philiskos’un dans eden Mousa tipinde bir orijinal heykele sahip durumdayiz. Simdi heykelin bakim ve onarim çalismalari devam ediyor. Bakim ve onarim çalismalari tamamlandiktan sonra Mugla müzemizde sergilenmeye devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA