Güney Çin Denizi'nde Çin-Filipinler Gerginligi Sürüyor

Bati Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü tarafindan yapilan açiklamada, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait 3 gemiye Çin tarafindan tazyikli su ile müdahale edildigi duyuruldu.

Güney Çin Denizi’nde Çin ile Filipinler arasindaki tansiyon bugün tekrar yükseldi. Bati Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü (NTF-WPS) tarafindan yapilan açiklamada, "Çin Sahil Güvenlik gemilerinin, Scarborough Shoal yakinlarinda balikçi teknelerine yakit ve gida malzemesi götüren 3 gemiyi engellemek için tazyikli su kullandigini” duyurdu. Açiklamada, Çin’in “yasadisi ve saldirgan” eylemlerinin kinandigi belirtildi.

Çin tarafindan yapilan açiklamada ise “kendi sularina izinsiz giren gemilere karsi tedbir uygulandigi” ifade edildi.

Iki ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik iddialari tansiyonu yükseltiyor

Çin, Güney Çin Denizi’nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede egemenlik iddialarinda bulunuyor. Filipinler tarafindan geçtigimiz Pazar günü yapilan açiklamada, ülkenin münhasir ekonomik bölgesinde Çin donanmasina ait gemilerinin sayisinda "endise verici" bir artis gözlemlendigi belirtilerek, 2 geminin Güney Çin Denizi’ne konuslandirildigi aktarilmisti. Ayrica geçtigimiz eylül ayinda Çin sahil güvenligi, Filipinli balikçi teknelerinin geçisini engellenmek amaciyla tartismali Scarborough Shoal çevresine 300 metre uzunlugunda yüzen bariyer yerlestirmis, bariyerler daha sonra Filipinler Sahil Güvenligi tarafindan kaldirilmisti.
Kaynak: İHA