Bacak Pihtisina Dikkat, Ölüme Götürebilir

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Erer, bacak toplardamarlarinda olusan pihtinin akcigere atmasinin ölüme neden olabildigini kaydederek, "Yapilan çalismalar gösteriyor ki bacak toplardamarlarinda derin ven trombozu olan hastalarin yüzde 40 ile 70’inin akcigere bir sekilde pihti atabiliyor, iyi tedavi edilmezse 3 kisiden 1’i hayatini kaybedebiliyor" dedi.

Bacak Pihtisina Dikkat, Ölüme Götürebilir
Asya Vasküler Cerrahi Dernegi, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi, Asya Venöz Forumu ve Türk Fleboloji Dernegi isbirligiyle Kemer ilçesindeki bir otelde ASVS 2023 Kongresi gerçeklestirildi.

Kongre çerçevesinde Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Erer, bacak toplardamarinda gelisen damar içi pihtilasmanin akcigerde pihtiya yol açmasiyla ilgili bilgiler verdi.

Bu konuda toplumsal farkindalik çok arttirilmasi gerektiginin altini çizen Erer, “Ulusalvasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernegi hem yönetim kurulu hem bin 600’ün üzerindeki üyesiyle beraber biz bu alanda çok ciddi bir emek sarf ediyoruz. Toplumsal farkindaligi arttirmak üzerine çok ciddi çabalarimiz var. Önemli 1000 kiside 1 kisiyi etkiliyor. Günümüz insanlari ayaktayiz, uzun uçuslar yapiyoruz, sürekli bilgisayarin basindayiz. Yasam tarzi bu olaylarin ne kadar üzerinde etkili oldugunu görüyoruz. Çünkü çok fazla karsimiza çikan bir tablo haline geldi. Farkindaligini arttirdiginiz zaman hem koruyorsunuz hem de eger hastada böyle bir hastalik varsa erken basvurdugu zaman tedavisini yapip, hem hastamizin hayatini kurtariyoruz, hem de bir daha az pihtiyla karsimiza çikmasina engel oluyoruz. O nedenle bacaklarda olusan pihti çok önemli bir konu” diye konustu.



"Yüzde 40 ile 70’inde akcigere pihti atabiliyor"

Yerçekiminin en çok insanlari ve onlarda da bacaklari etkiledigine deginen Erer, “Bacak toplardamari etkiler, kani sürekli asagi dogru çeker. O nedenden dolayi bacakla ilgili bir sikinti bizim için önemli. Kalp damar cerrahlarinin en önemli konularindan birisi ekstremite dedigimiz sistemin dolasimini saglamak. Ve bu konuda toplardamarlarimizda son derece önemlidir. Hastalar çok tedirgin bir sekilde bir sey oldugu zaman bacak damarlarinda, ‘ölecek miyim’ diye geliyor. Neden önemli? Çünkü artik sunu biliyorlar. Bacak toplardamarlarinda olan pihti akcigere atarsa ölüme neden oluyor. Ve yapilan çalismalar göstermis ki bacaklarinda toplardamarlarinda derinden trombozu olan hastalarin yüzde 40 ile 70’inde akcigere bir sekilde pihti atabiliyor. Bunlarin bir kismi sessiz geçiriyor hastaligi, bir kismi da gürültülü geçiriyor. Gürültülü geçirenler çok siddetli nefes darligiyla, öksürükle ve sirtinda agriyla direkt acile basvuruyorlar. Çünkü akcigere giden azaldigi için oksijenlenme azaliyor ve hastada panik basliyor” diye konustu.



"Tedavisi mümkün"

Erer, ne asamada olursa olsun günümüzde hem ilaç tedavisi hem de gelisen aletler medikal sektörü sayesinde bu hastalari rahatlikla tedavi edebildiklerini kaydetti.

pihtisinin yaslilarda daha fazla görüldügüne deginen Erer, “ Hareketsizlik risk faktörü, yas bir risk faktörü. Kadinlarda daha çok olabilir. Nedeni gebeliklerimiz çok önemli. Hormon tedavileri çok önemli. O yüzden risk altinda kadinlar. Fakat yas, cinsiyet, irki gözetmeden hepimiz risk altindayiz. Bunu unutmamamiz gerekiyor. Yüzde 30 ölüme götürüyor. Iyi tedavi edilmezse 3 kisiden 1’i hayatini kaybedebiliyor. Tedavi edebildigimiz hastaliklar. Önemli olan zamaninda müdahale etmek. Hem ilaç tedavisiyle hem de böyle küçük deliklerden girerek gelistirilmis teknolojilerle cihazlar kullanilaraktan o pihtiyi alabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Hareketsiz yasamda olanlara uyari"

Günümüz modern insaninin risk altinda oldugunun altini çizen Erer, “Sürekli oturan, hareketsiz kalanlar dikkat etmeli. Hepimiz hareket edecegiz. O yüzden Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneginin en önemli bu konudaki sloganlarindan birisi, ‘pihtiya karsi hareket’ ettir. Yani hep hareket edelim, suyumuzu bol içelim o önemli. Masa basindaki kisi en geç 45 dakikada bir yürümelidir. Kalkamiyorsa bacaklarini hareket ettirmelidir. Baldir kaslarimizi çalistirmaliyiz. Bacaklarimizin kalbi baldir kaslarimizdir. Onlar hareket ettikçe pihti riskimiz azalir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA