ICRC Baskani Spoljaric Gazze'deki Insani Durumu 'Ahlaki Bir Basarisizlik' Olarak Nitelendirdi

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) Baskani Mirjana Spoljaric, Gazze Seridi’ndeki insani duruma deginerek, “Uluslararasi toplumun karsi karsiya oldugu açikça ahlaki bir basarisizlik olan bu duruma sirtimizi dönemeyiz” dedi.

ICRC Baskani Spoljaric Gazze'deki Insani Durumu 'Ahlaki Bir Basarisizlik' Olarak Nitelendirdi
Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) Baskani Mirjana Spoljaric, Gazze Seridi’ndeki insani duruma iliskin açiklamalarda bulundu. Spoljaric, Avrupa Gazze Hastanesi’ni ziyaret ettigini belirterek, “Orada gördüklerim herhangi birinin tarif edebileceginin çok ötesindeydi. Beni en çok sok eden sey, korkunç yaralar almis, ayni zamanda ebeveynlerini kaybetmis ve onlara bakacak kimsesi olmayan çocuklardi” dedi.

Gazze Seridi’ndeki durumun daha fazla yardim tiri göndererek düzeltilemeyecegini belirten Spoljaric, “Gazze’deki sivillere, kadinlara ve çocuklara, bugün gördügüm ve gidecek hiçbir yeri olmayan yaslilara koruma saglamamiz gerekiyor. Bugün tanistigim insanlarin çogu birkaç kez yerlerinden edilmis. Tedavileri sirasinda tahliye edilmeleri gerektigi için uzuvlarini kaybeden, ilk geldikleri hastanede tedavi edilemedikleri için bir elini ya da ayagini kaybeden insanlarla tanistim. Bugün bana (Gazze Seridi’nin) kuzeyin tüm cerrahi kapasitesini kaybettigi söylendi. Buna bir çözüm bulmak zorundayiz” dedi.



“Tüm taraflari askeri çözümler disinda çözümler bulmaya çagiriyorum”

Gazze Seridi’ndeki insani durumu ahlaki bir basarisizlik olarak nitelendiren Spoljaric, “Uluslararasi toplumun karsi karsiya oldugu açikça ahlaki bir basarisizlik olan bu duruma sirtimizi dönemeyiz. Tüm taraflari ve etkisi olan herkesi gerilimi düsürmeye ve her iki taraftaki insanlarin çektigi muazzam acilara askeri çözümler disinda çözümler bulmaya çagiriyorum” dedi.



“Sivillerin haklarini korumak zorundayiz”

Insanlarin haklarinin korunmak zorunda oldugunu vurgulayan Spoljaric, “Sivillerin haklarini korumak zorundayiz. Tutuklularin haklarini korumak zorundayiz. Rehinelerin haklarini korumak zorundayiz. ICRC acilari hafifletmek ve azaltmak için elinden geleni yapacaktir. Ancak bunu tek basimiza yapamayiz. Bunun sadece insani bir çözümü yoktur. Siyasi bir çözüm de olmali” dedi.

Kaynak: İHA