Göç Idaresi Baskanligi Ve DMM'den 'Suriyeliler Türkiye'de Kalsin Genelgesi' Iddialarina Yalanlama

Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Baskanligi ve Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Suriyelilerin Türkiye’de kalmasi için genelge hazirlandigi” iddialarini yalanladi.

Göç Idaresi Baskanligi ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, “Suriyeliler Türkiye’de Kalsin Genelgesi” baslikli haberleri yalanladi. Göç Idaresi Baskanligindan yapilan yazili açiklamada, “Ülkemizde geçici koruma kapsaminda bulunan yabancilarin üçüncü ülkelere çikislariyla ilgili bazi haber siteleri ile sosyal medya hesaplarindan ‘Suriyeliler Türkiye’de Kalsin Genelgesi’ basligiyla dolasima sokulan iddialar kesinlikle gerçegi yansitmamaktadir” denildi.

Göç Idaresi Baskanliginin yazisi ile islemlerin mevzuata uygun yürütülmesinin amaçlandigi belirtilen açiklamada, “Baskanligimiz yazisiyla uluslararasi koruma ve geçici koruma kapsaminda ülkemizde bulunan yabancilara iliskin olarak ilgili mevzuattan kaynaklanan idari islemlerinin tamamlanmasi, ülkemizden çikis yapanlarin statülerinin sonlandirilmasi ve kimlik belgelerinin teslim alinmasi, kayitlarin ve istatistiklerin eksiksiz ve güncel tutulmasi amaçlanmistir. Açiklamadan da anlasilacagi üzere Baskanligimizin 01.11.2023 tarihli yazisi, söz konusu yabancilarin ülkemizden çikislarini engellemeye veya kisitlamaya yönelik degil, bahse konu is ve islemlerin mevzuata uygun yürütülmesini saglamak amaçlidir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada Göç Idaresi Baskanliginin koruma kapsaminda bulunan yabancilarin gönüllü geri dönüsünü destekledigine dikkati çekilerek, “Ülkemiz, uluslararasi koruma ve geçici koruma kapsamindaki yabancilarin üçüncü ülkelere yeniden yerlestirilmesini ve gönüllü geri dönüslerini desteklemektedir. Baskanligimiz bu kapsamda çalismalarini kararlilikla sürdürmektedir” denildi.

Bahse konu iddialar üzerine Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de açiklama yapti. Yapilan açiklamada, “Bazi basin yayin organlari ve sosyal medya hesaplarinda paylasilan ‘Suriyeliler Türkiye’de Kalsin Genelgesi’ baslikli haber dogru degildir. Iddiaya konu yazi, ilgili mevzuattan kaynaklanan idari islemlerinin tamamlanmasi, ülkemizden çikis yapanlarin statülerinin sonlandirilmasi ve kimlik belgelerinin teslim alinmasi, kayitlarin ve istatistiklerin eksiksiz ve güncel tutulmasi amaciyla çikarilmistir. Uluslararasi koruma ve geçici koruma kapsamindaki yabancilarin ülkemizden çikisini engellemeye veya kisitlamaya yönelik bir yazi degildir” ifadeleri kullanildi.

Göç Idaresi Baskanliginin çalismalarina devam ettigi vurgulanan açiklamada, “Ülkemiz, uluslararasi koruma ve geçici koruma kapsamindaki yabancilarin üçüncü ülkelere yeniden yerlestirilmesi ve gönüllü geri dönüslerini desteklemektedir. Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Baskanligi, bu kapsamda çalismalarini kararlilikla sürdürmektedir” denildi.
Kaynak: İHA