ABD, Kizildeniz'de Ticari Gemilere Düzenlenen Saldirilardan Iran'i Sorumlu Tuttu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Kizildeniz’de Husiler tarafindan ticari gemilere düzenlenen saldirilardan Iran’in sorumlu oldugunu iddia etti.

ABD, Kizildeniz’de Yemen’deki Iran destekli Husiler tarafindan ticari gemilere düzenlenen füze ve dron saldirilarindan Iran’i sorumlu tuttu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan yaptigi açiklamada, hafta sonu Kizildeniz’de ticari gemilere yapilan saldirilarin Husiler tarafindan gerçeklestirildigini ancak söz konusu saldirilarin tamamen Iran tarafindan yönlendirildigine inanmak için her türlü nedenlerinin oldugunu ifade etti.

Sullivan, saldiriya ugrayan gemilerin tamaminin Israil’le baglantisi olduguna inanmadiklarini aktararak, ABD Donanmasina ait USS Carney savas gemisinin ticari gemilerden gelen yardim çagrilarina yanit verdigini ve bu süreçte üç dronu düsürdügünü belirtti.

Sullivan ayrica, söz konusu saldirilarin uluslararasi baris ve güvenlige yönelik bir tehdit olusturdugunu söyledi.



Husiler, Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina karsilik olarak Kizildeniz’de Israil baglantili ticari gemileri hedef almaya basladiklarini duyurmustu. Husiler, Kizildeniz’de Israil’e ait oldugu iddia edilen Galaxy Leader adli gemiye el koymus, iki ticari gemiye ise füze ve dron saldirisi düzenlemisti.
Kaynak: İHA