Güney Afrika Cumhuriyeti, Israil'e 'Soykirim' Davasi Açti

Güney Afrika Cumhuriyeti, Israil’in Gazze Seridi’nde sürdürdügü saldirilarini “soykirim” olarak nitelendirerek, Uluslararasi Adalet Divani’nda (UAD) Israil’e karsi dava açti.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarini 84 gündür sürdürüyor. Saldirilar bölgenin güneyinde yogunlasirken, Israil ordusunun yogun bombardimani nedeniyle can kaybi 21 bin 507’ye yükseldi. Çogu çocuk ve kadin binlerce Filistinliyi öldüren Israil askerlerinin bu katliamina ise dünya susmaya devam ediyor.

Bugün Güney Afrika Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri tarafindan yapilan açiklamada, Israil’in Gazze Seridi’nde sürdürdügü eylemler nedeniyle Uluslararasi Adalet Divani’na (UAD) basvuruldugu ve Israil’e karsi dava açildigi duyuruldu.

UAD’ye yapilan basvuruda, “Israil’in söz konusu eylemleri Filistinli ulusal, irksal ve etnik grubun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladigi için soykirim niteligindedir. Eylemlerin arasinda Gazze Seridi’ndeki Filistinlileri öldürmek, onlara ciddi zarar vermek ve fiziksel yikimlarina yol açacak sekilde hesaplanmis yasam sartlarina maruz birakmak yer almaktadir” ifadeleri kullanildi.

Yapilan eylemlerin Birlesmis Milletler (BM) Soykirim Sözlesmesi’ni ihlal ettigi belirtilen basvuruda, durusmanin hizlandirilmasi çagrisi yapilirken, mahkemenin öncelikle “Israil’in Gazze Seridi’ndeki Filistinlileri öldürmeye, onlara ciddi zihinsel ve fiziksel zarar vermeye son vermesini emretmesi” gerektigi kaydedildi.

Güney Afrika ve Israil’in bagli oldugu ülkeler arasindaki anlasmazliklari karara baglayan Uluslararasi Adalet Divani (UAD), BM sivil mahkemesidir. Güney Afrika ve Israil UAD’ye bagli ülkeler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA