Osmancik Zeytininin Yag Olma Hikayesi Basladi

Çorum’un Osmancik ilçesinde yetisen zeytinlerin yag olma hikayesi basladi.

Osmancik Zeytininin Yag Olma Hikayesi Basladi
Ilçe merkezi ve Asagizeytin Köyü’nde yetistirilen zeytinlerin yag olma hikayesi basladi.

Hasat edilen zeytinler yikama, yapraklarindan ayristirma, kirma gibi islemlerini gördükten sonra suyu, posasi ve yagi birbirinden ayristirilarak altin renkli veya koyu yesil zeytinyagina dönüsüyor.

Bölgenin ilk ve tek zeytin ve zeytinyagi üretiminin yapildigi Osmancik’ta toplanan zeytinler hem sofralik olarak hem de yaga dönüstürülerek tüketilmeye baslandi. Asagizeytin Köyünde kurulan Yöresel Ürünler Kadin Girisim Kooperatifine alinan zeytinyagi çikarma makinesi hasat edilen zeytinleri yaga dönüstürüyor.

’Kooperatif kurdular, yetistirdikleri zeytinin yagini çikariyorlar’

Asagizeytin Köyü Muhtari Ismail Çil, köy halkinin ekonomik olarak kalkinmasini saglamak maksadiyla kurulan kooperatifte zeytinyagi çikarma islemine de baslandigini belirterek, teknolojik yag çikarma makinesi alindigini söyledi.



Muhtar Çil; “Köyümüzde kurdugumuz Yöresel Ürünler Kadin Girisim Kooperatifine Ticaret Bakanligindan zeytinyagi çikarma makinesi aldik. Köyümüzde zeytin yetistiginden dolayi bölgemiz de de bu makineden olmadigi için almaya karar verdik. Makinede köyümüzde hasat ettigimiz zeytinlerin yagini çikariyoruz. Zeytin üretimi çogaldikça yag çikarma islemimiz de devam ediyor. Bölgede zeytinyagi makinesi yok. Insallah üretim çogaldikça bölgemiz de zeytin yeri olacak. ”dedi.



’Ölmez agaci’

2011 yilinda bitirilen Boyabat Baraji’nin ardindan, Osmancik ile Kargi’nin köyleriyle birlikte yaklasik 15 bin dönümlük arazi sular altinda kalmisti. Barajin yapiminin ardindan 17 köy kismen 1 köy ise tamamen sular altinda kalirken köylerin tasinma islemiyle birlikte Asagizeytin köyü de baraja yakin bir alana yeniden kuruldu. Kurumus gövdesine ragmen köklerinden yeni sürgünler çikardigi için “Ölmez agaci” olarak da bilinen zeytin Asagizeytin Köyü’nde toprakla bulusturulmaya devam ederken, C vitamini deposu cennet Hurmasi da yetistiriliyor.

’En yasli zeytin agaci, bir buçuk asirdir meyve veriyor’

Asagizeytin Köyü’nde tarihe tanikli eden zeytin agacinin da oldugunu belirten köy muhtari Ismail Çil, muhtemelen ilçenin en yasli zeytin agacinin köylerinde oldugunu belirterek; “Köyümüze 3 bin zeytin agaci diktik ama 150-200 yaslarinda zeytin agaçlarimiz da var. Bu konuda emek veren ve destek olan herkese tesekkür ediyorum." seklinde konustu

’20 yil sonra hasat ettigi zeytinlerin yagini ilk defa çikardi’

Osmancik’ta 20 yildan fazla süredir zeytin yetistiren girisimci ise ilk defa yetistirdigi zeytinlerin yagini köyde bulunan makinede çikardi.

Osmancik’ta 20 yildan fazla bir süredir zeytin yetistiren Bilal Çevrim, sofralik olarak tükettigi zeytinlerin yagini Asagizeytin Köyünde bulunan yag çikarma makinesinde ilk defa çikardi.

Ilçede 200’den fazla zeytin agaci yetistiren Bilal Çevrim, topladigi kilolarca zeytini Asagizeytin köyünde bulunan Kooperatife götürdü. Zeytinler burada islemlerinin tamamlanmasinin ardindan yag çikarma makinesinde yaga dönüstürüldü. 200 kilo zeytinden 30 kilo yag çikarken, elde edilen yagin altin sarisi renginde oldugu görüldü.



’Osmancik zeytini raflardaki yerini aldi’

Osmancik’ta üretilen zeytinler marketlerde de satisa sunuldu. Daha çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ticari olarak yetistirilen zeytin Osmancik topraklarinda da yetisip satisa sunuldu. ’Osmancik zeytini’ adiyla küçük ve büyük boy olarak ilçedeki marketlerin raflarinda yerini alan zeytinin ilçe halkinin yogun ilgisiyle karsilastigi ögrenildi. Raflarda yerini alan küçük boy zeytinin 800 graminin 80 TL’den büyük boy zeytinin 1.5 kilosunun ise 150 TL’den satisa sunuldugu bildirildi.



’Kainattan insanliga sifa kaynagi’

Tevrat’ta, Incil’de, Kur’an da ve mitolojide kutsal olarak anlatilan zeytin, barisin, huzurun ve düzenin simgesi olarak görülürken, ayni zamanda sifa kaynagi olarak kullanilan besin maddelerinden de biri.

’Ölmez agaci’ olarak da bilinen, tarihi en az insanlik tarihi kadar eski olan zeytin üç büyük dinde kutsal sayilmis. Tevrat’ta Nuh tufaninin ardindan sularin çekilip çekilmedigini anlamak için uçurulan güvercinin zeytin daliyla dönmesi bir isaret sayilmis; “zeytin dali” barisin sembolü olarak görülmüstür. Benzer sekilde Incil’de ve Kur’an’da da zeytinden önemle bahsedilir. Kuran-i Kerim’de 6 ayette ve çok sayida hadiste zeytin övgü ile bahsedilmektedir.

Tip bilimin sembolünde yer alan asanin, zeytin dali oldugu bazi kaynaklarda geçerken, zeytin tarihin her döneminde yagi ve çekirdegi de dahil sifa kaynagi olarak görülmüs ve halk tibbi pratiklerinde kullanilmistir.

Antik çagda zeytin ve zeytinyaginin kandillerde aydinlanma, tipta ilaç yapiminda, beslenmede ve kozmetik amaçli kullanildigi, ele geçen arkeolojik kanitlar sayesinde bazi akademik çalismalarda anlatilmaktadir. Günümüzde zeytinyagi modern tip tarafindan da çesitli hastaliklarin tedavisinde önerilmektedir.
Kaynak: İHA