Uzmanindan Soguk Havalarda 'Kalp Krizi' Uyarisi

Diyarbakir Memorial Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmani Dr. Ahmet Tas, “Soguk havalar, önceden var olan bir kalp damar tikanikligini krize kadar götürebiliyor” dedi.

Uzmanindan Soguk Havalarda 'Kalp Krizi' Uyarisi
Kis aylarinda vücut isisinin düsmesiyle kalbin görevini daha fazla yaptigi biliniyor. Vücut isisinin yüksek kalmasini saglayabilmek için daha fazla çalismak zorunda kalan kalp, böylelikle kan basinci ve nabiz sayisini artirir.

Kardiyoloji Uzmani Dr. Ahmet Tas, kalp hastaligi bulunan kisiler için soguk havanin tehlikeli ve hatta yasami tehdit edici olabilecegini belirtti.

Sicaklik düstükçe kalp krizi, gögüs agrisi ve kalple ilgili önceden var olan hastaliklarin daha sik görülebilecegini söyleyen Dr. Tas, “Soguk havalarla birlikte özellikle kis aylarinda genelde vücutta enfeksiyonlarin orani artiyor. Özellikle bu dönemlerde ileri yas grubunda olan hastalarda zatürre ve idrar yolu enfeksiyonlari artmaktadir. Soguk havalar kalp damar tikanikliklarini tetikleyebiliyor. Daha dogrusu önceden var olan bir damar tikanikligini krize götürebiliyor. Bu yüzden soguk havalar kalp krizlerini tetikleyebiliyor. Özellikle riskli yas grubunda olan hastalarin soguk havalarda fazla soguga maruz kalmamalarini öneriyoruz. Mutlaka riskli yas grubundaki vatandaslarimizin ilaçlarini kullanmalarini tavsiye ediyoruz” dedi.

Riskli yas grubundaki hastalarin grip asisi olmasi yönünde öneride bulunan Tas, “Soguk havalar özellikle kalp yetmezligini de alevlendirebilir. Soguk havalarla birlikte direnci düsük olan hastalarda enfeksiyonlarin sikligi artiyor ve bu enfeksiyonlar da hastalarin kalp yetmezligi tablolarini kötülesmesine sebebiyet veriyor. Özellikle kis aylarinda kalp yetmezligi hastalari daha sik hastaneye yatirmak zorunda kaliyoruz. Riskli yas grubundaki hastalarin mutlaka grip asilarini olmalarini öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA