Kral Charles, Yunanistan Bayrakli Kravati Ile Gündem Oldu
Ingiltere Krali III. Charles’in Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis ve Ingiltere Basbakani Rishi Sunak arasinda “Elgin Mermerleri” geriliminin yasanirken COP28 Iklim Zirvesi’nin gerçeklestirildigi Dubai’de Yunanistan bayragi desenleri tasiyan kravat takmasi gündem oldu.

Buckingham Sarayi’ndan yalanlama
Buckingham Sarayi kaynaklari ise, Kral Charles’in ayni kravati, Yunanistan ve Ingiltere arasinda gerilim yasanmadan önce Güney Kore heyeti ile gerçeklestirilen görüsme sirasinda da taktigini ifade etti.
Kaynaklar, kravatin yasanan Elgin Mermerleri gerilimi ile bir baglantisi olmadigi kaydedildi.
Sunak’tan onay çikmadi
Ingiltere Basbakani Sunak, Elgin Mermerlerinin "hukuken" Yunanistan’a iade edilemeyeceklerini söyledi.
Elgin Mermerleri’ olarak da biliniyor
Yunanistan hükümeti, Ingiliz diplomat Lord Elgin’in 19. yüzyilin baslarinda Osmanli Imparatorlugu’nda büyükelçi oldugu dönemde Parthenon Tapinagi’ndan çikardigi, 1816 yilinda ise Ingiliz hükümeti tarafindan satin alinarak British Museum’a yerlestirilen ve Elgin Mermerleri olarak da bilinen 2 bin 500 yillik Parthenon heykellerinin parçalarinin ülkeye iade edilmesini istiyor.
