Bakan Yardimcisi Çostu Açiklamasi 'Savunma Sanayi Ihracatimiz Son 3 Yilda 3 Kat Artarak 6 Milyar Dolar Seviyesine Ulasti'

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Çostu, "Savunma sanayi ihracatimiz son 3 yilda tam 3 kat artarak 6 milyar dolar seviyesine ulasti" dedi.

Yazilim Sanayicileri Dernegi (YASAD) tarafindan "Cumhuriyetin 100. Yili, Yazilimin 50. Yili" programi düzenlendi.

Sisli’de düzenlenen geceye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Çostu ve Ticaret Bakan Yardimcisi Özgür Volkan Agar katildi.

Yazilim sektörünün ekosistemini bir araya getiren YASAD, sektörün gelisimine katki saglayan meslek duayenlerini 25. Yil, 20. Yil, Onur ve Özel ödülleriyle ödüllendirdi.

"Savunma sanayi ihracatimiz son 3 yilda tam 3 kat artarak 6 milyar dolar seviyesine ulasti"

Savunma sanayi ihracatinin son üç yilda tam 3 kat artarak 6 milyar dolar seviyesine ulastigini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Çostu, "Türkiye büyümeye ve gelismeye devam ediyor. Özellikle teknoloji alaninda son yirmi yilda Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde atilan istikrarli ve kuvvetli adimlar neticesinde bu adimlarin meyvelerini almaya basladigimiz ve açikçasi bir siçrama noktasina geldigimizi gördügümüzü düsünüyorum, buna kanaat getiriyorum. Tabi burada gelisime isaret eden sadece birkaç veriye, birkaç istatistige deginmek isterim. Açikçasi konusmalarinda, sayin baskanimizda degindi ve videolarda bu gelisime, bu kapasiteye sahit oldum. Teknoloji gelistirmenin ana unsuru olan insan kaynagi boyutunda son yirmi yilda yaklasik 10 katlik bir artisla AR-GE ekosistemi insan kaynagini yani tam zaman esdeger AR-GE insan kaynagimizin tam 20 kat arttirarak 272 bin seviyelerine ulastirilmis durumdayiz. TÜIK tarafindan son yayinlanan istatistige göre yüksek teknoloji üretimimiz ve yüksek teknoloji üretim endeksimiz yillik bazda tam yüzde 50 seviyelerinde artmis durumda. Benzer sekilde bunun bir göstergesi olarak yüksek teknoloji üretimlerinde özellikle savunma sanayindeki ihracatimiz son dönemde çok hizli bir artis gösterdi. Savunma sanayi ihracatimiz son 3 yilda tam 3 kat artarak 6 milyar dolar seviyesine ulasti. Sadece bu üç veri artik teknoloji ekosistemimizin ne seviyeye geldigini ve artik aslinda kabugunu kirma noktasina geldigini gösteriyor diye inaniyorum” dedi.



"Issizlik orani Eylül ayinda yüzde 9.1’e geriledi"

Ticaret Bakani Yardimcisi Özgür Volkan Agar ise, "Ülkemiz 2023 yilinin üçüncü çeyreginde yüzde 5.9 oraninda büyüyerek büyüme performansini kesintisiz on üç çeyrektir sürdürmeyi basarmistir. Yine bu yilin ilk dokuz ayinda ekonomimiz yüzde 4.7 oraninda büyümüstür. Türkiye üçüncü çeyrekte verisi açiklanan OECD ülkeleri arasinda en hizli büyüyen ekonomi olmustur. Büyüme tarafindaki olumlu gelismeler ihracat ve istihdam rakamlarimiza da yansimaktadir. Ihracatimiz bu yilin temmuz ayinda 20.1 milyar dolar gerçeklesmesinin ardindan aylik bazda agustos ayinda 21.6 milyar dolar, Eylül ayinda 22 buçuk milyar dolar, ekim ayinda 22.9 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Yine Bakanligimizca bu sabah açiklanan Kasim ayi verilerinde de görüldügü gibi bir önceki Kasim ayina göre yüzde 5.2 milyar dolar yüzde 5.2 oran artisla 23.11 milyar dolar olmustur. Issizlik orani ise Eylül ayinda yüzde 9.1’e gerileyerek 2013 araligindan bu tarafa en düsük seviyesine inmis durumdadir” seklinde konustu.



"Yazilim sektörümüzün tecrübesi ise 50 yili asti"

YASAD Yönetim Kurulu Baskani Gönül Kamali da "Cumhuriyetimizin 100. yilini kutladigimiz özel bir senenin içindeyiz. Tüm sektörleri dönüstürme gücünü elinde bulunduran yazilim sektörümüzün tecrübesi ise 50 yili asti. Geldigi asamada bir basari hikayesine dönüsen yerli yazilim sektörümüzün daha büyük hedeflere ulasmasina katki saglamak amaciyla bu özel geceyi organize ettik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA