Bakan Koca Açiklamasi 'Tüm Imkanlarimizla Gazze'deki Kardeslerimizin Yanindayiz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, bugüne kadar 13 uçak ve iki gemi dolusu yardim malzemesini Gazze’ye ulastirdiklarini belirterek, "Tüm imkanlarimizla Gazze’deki kardeslerimizin yanindayiz" dedi.

Bakan Koca Açiklamasi 'Tüm Imkanlarimizla Gazze'deki Kardeslerimizin Yanindayiz'
Saglik Bakani Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Saglik Bakanliginin 2024 Yili Bütçesi ve 2022 Yili Kesin Hesabi görüsmelerinde milletvekillerine bilgi verdi. Koca, 6 Subat’ta meydana gelen deprem sürecinde 50 bini askin yaraliyi deprem bölgesinden hava, kara ve deniz yoluyla güvenli alanlardaki hastanelere sevk ettiklerini ifade ederek, “Bu operasyon, dünyada ikinci bir örnegi olmayan bir acil saglik müdahalesi operasyonuydu. Dünya Saglik Teskilati Genel Direktörü Tedros’un deprem bölgesini ziyaretinde hayretini ve saskinligini saklayamadigi bir konuydu. ‘Bunu nasil basardiginizi hepimize anlatin, örnek olun’ ricasinda bulundu” ifadelerini kullandi.

“Defne Devlet Hastanesinin yapimi baslarken ‘60 günde hastane yapilamaz, bu bir göz boyamadir’ propagandasi yapildi”

Bakanlik olarak deprem bölgesinde yapilmasi gereken islerin ’göz boyama’ yaftasiyla karsi karsiya kaldigini ve bu sebepten dolayi en üzücü tecrübelerinden bir tanesini yasadigini söyleyen Bakan Koca, “Defne Devlet Hastanesinin yapimi baslarken ‘60 günde hastane yapilamaz, bu bir göz boyamadir’ propagandasi yapildi. Temsili bazi görselleri gösterenler ’Yapacaginiz hastane bu mudur?’ dedi.

Defne Devlet Hastanesi 60 gün dolmadan, 57’nci gününde hasta kabulüne basladi.

Iddia ve itham sahipleri hastaneyi ziyaret ettiler mi? Sözlerinden utandilar mi? Hakkimizi teslim ettiler mi? Milletimiz, hayir dualariyla hakkimizi teslim etti. Hizmet, onun sahibine ulasti” diye konustu.



Deprem bölgesinde 6 devlet hastanesi hizmete açildi

Bakan Koca, deprem bölgesinde 6 devlet hastanesinin hizmete açilmis vaziyette oldugunu kaydederek, “Bunlar; Defne, Samandag, Arsuz, Hassa, Iskenderun ve Belen Devlet Hastaneleridir. Antakya, Erzin, Altinözü, Payas, Oguzeli, Nurdagi, Kahramanmaras, Nurhak, Türkoglu ve Çelikhan’da toplam bin 588 yatak kapasiteli 10 acil durum hastanemiz yaklasik dört ay sonra hizmete açilacak. Hatay, Kahramanmaras, Malatya Sehir Hastanelerinin proje çalismalari basladi” diye konustu.

Beyaz Kod uygulamasinin yani sira Gri Kod uygulamasinin da pilot olarak basladigini belirten Koca, yapilan çalismalarin sonucunda Beyaz Kod sayisinin bir milyonda 23’ten bir milyonda 12’ye indigini ifade etti.

Nadir hastaliklar için ’Hücre ve Gen Terapisi Hastanesi’ kuracaklarini belirten Koca, böylece tedavinin Türkiye’de gelistirilerek uygulanacagini kaydetti.



"2028’de tüm asilar yüzde yüz Türkiye’de üretiliyor olacak"

Insaati devam eden Hifzissihha Asi ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezi’nin tamamlanmasinin ardindan 2025 yilinda pilot üretime baslayacagina dikkati çeken Bakan Koca, “Hedefimiz; ülkemizin ihtiyaci olan asilarin tamaminin Türkiye’de üretilmesi. Çocukluk çagi bagisiklama programimizdaki 3 asimiz (Kuduz, Hepatit A ve Suçiçegi) teknoloji transferi ile ülkemizde üretilecek. Bagisiklama programindaki diger tüm asilar Hifzissihha’da üretilecek. 2028’de tüm asilar yüzde yüz Türkiye’de üretiliyor olacak” ifadelerini kullandi.

Kamu-özel is birligi ile yapilan sehir hastaneleriyle ilgili bitmek bilmez elestiriler oldugunu ifade eden Koca, hazirlanan fotobloklar üzerindeki istatistikleri mecliste bulunan milletvekillerine gösterdi. Koca, hastanelerin kullanim bedelinde ödenebilecek en üst tavanin 27,5 milyar avroya, metrekare maliyetinin ise bugünkü degeriyle bin 465 avroya mal edildigini kaydetti.

Beyaz Reform uygulamasinin ardindan özel hastanede çalisan doktorlarin kamuya yönelisinde artis oldugunu belirten Koca, uzman hekim sayisinin 7 bin 65 arttigini, özel sektörde çalisan uzman hekim sayisinin ise bin 112 azaldigini vurguladi. Iyi Hal Belgesi alan doktorlar ile ilgili ise Bakan Koca, 16 Aralik itibariyla belge alan bin 51 doktordan 373’ünün yurtdisina çiktigini dile getirdi.

"Tüm imkanlarimizla Gazze’deki kardeslerimizin yanindayiz"

Bugüne kadar, 13 uçak ve iki gemi dolusu yardim malzemesini Gazze’ye ulastirdiklarini belirten Bakan Koca, “Israil ve Misir saglik bakanlari ile yaptigimiz görüsmeler sonucu kurmaya karar verdigimiz üçlü koordinasyon ekibi ile Gazze’den öncelikle hasta çocuklarla kanser hastalarini ülkemize getirmeye basladik. Daha çok yara sarabiliriz. Bunun için, taraflarla olan diyalogumuzu canli tutarak erisebildigimiz kadar mazluma erisip, onlari tedavi etmeye çalisiyoruz. Evet, insanligin onurunu tek basimiza koruyamayiz ama yapabilecegimiz ne varsa yapmakta çok kararliyiz. Tüm imkanlarimizla Gazze’deki kardeslerimizin yanindayiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA