KKTC'nin Ilk Ve Tek Klasik Araba Müzesinde Tarihe Yolculuk
Dünyanin en zengin klasik otomobil koleksiyonlarindan birine sahip olan Yakin Dogu Üniversitesi kampüsündeki Kibris Araba Müzesi, bünyesinde barindirdigi 150’nin üzerinde klasik araba ile tarihe isik tutuyor.

Bu araçlardan, 1903 Model Wolseley, dünyadaki tek örnek. 1900’lerin basindan 2000’lere kadar uzanan tarihin her döneminden otomobilleri ziyaretçileri ile bulsturan müzede, 300 km hiz sinirini asan ilk seri üretim otomobil Jaguar, Lamborghini Murcielago Roadster, Dodge Viper SRT10 Final Edition gibi efsane olmus pek çok spor araba da dikkatleri çekiyor.
Dünyanin pek çok ülkesinden ziyaretçilerin geldigi müzede, zengin otomobil koleksiyonunun yani sira çesitli makine parçalarindan yapilan oyuncaklar, maket araba koleksiyonu ve pedalli arabalar da bulunuyor. Ayrica Formula 1’in iki efsane pilotu Alman Michael Schumacher ve Brezilyali Ayrton Senna, hiperrealist silikon heykelleri de müzede ziyaretçilerini bekliyor.
“Müzelerimizle, KKTC’yi bölgenin en önemli kültür sanat merkezine dönüstürüyoruz”
Klasik otomobil müzesinin 2007 yilinda baslayan bir serüven oldugunu belirten Yakin Dogu Olusumu Müzeler Daire Baskani Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Müzelerimizle, KKTC’yi bölgenin en önemli kültür sanat merkezine dönüstürüyoruz... Inaniyoruz ki insanligin tanimi sanattadir. Her alanda bir sanat var. Müzemizdeki her arabanin tasariminda da sanatin ve inceligin oldugunu net bir seklide görüyoruz. Bunun yani sira teknolojinin ve otomotiv sektörünün yillar içerisinde nasil gelistigini de görüyoruz. KKTC’nin yerli ve milli otomobili, yüzde 100 elektrikli GÜNSEL’i de bu dönüsümün son halkalarindan biri olarak görüyoruz” dedi.
“Bütün arabalar çalisiyor”
Müzede birçok dönemden araba oldugunu kaydeden Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Her araba kendi alaninda özel. En büyük özellikleri ise hepsinin çalisiyor olmasi. Klasik arabalarimiz Kibris’ta yapilan klasik araba yarislarina da katiliyor. Müzelerimizle amacimiz Türk dünyasini Kuzey Kibris’la birlestirmek. Sanat ve kültürle bir merkez olusturmaktir. Araçlarin tamamina yakini dünyanin belli basli ülkelerinden getirildi.
Kibris adasindan da olan arabalar var. Ayrica Kibris Türkü siyasetçisi Dr. Fazil Küçük’ün de makam ve özel araci müzemizde sergileniyor” diye konustu.
