Safranbolu'da Turist Sayisi Her Geçen Gün Artiyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, yillik 1,5 milyon turist hedefine her geçen daha da yaklasiyor.

Safranbolu'da Turist Sayisi Her Geçen Gün Artiyor
Osmanli döneminde kalma han, hamam, cami, çesme, konak ve köprülerle açik hava müzesini andiran tarihi ilçeyi 11 ayda yaklasik 1 milyon kisi ziyaret etti. Mimarisi, sehir hayati ve kültürünü yansitmasi dolayisiyla "Osmanli’nin parmak izi" olarak adlandirilan Safranbolu’da, turist sayisinda pandemi sonrasinda dönemi öncesine oranla 300 bine varan artisi oldu.

Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, Safranbolu’nun "Korumanin baskenti" olarak adlandirildigini, pandemi döneminde dünyada oldugu gibi ilçede de bir gerileme yasandigini belirtti.

"Pandemi dönemi öncesi ve sonrasi dönemle Safranbolu’muzu kiyasladigimizda her yil 150, 250 ve 300 bine varan turist sayisinin artisini gözlemliyoruz" diyen Kaymakam Yazici, "Biz bu yil da resmi veriler esiginde konusacak olursak yabanci turist noktasinda yüzde 250 artisi yasamis bir sehiriz. Ayni zamanda yerli turizm noktasinda da ziyaretçilerimizin yüzde 20’den fazla arttigini görüyoruz. Simdi bu rakamlar gösteriyor ki, biz zaten hedefimiz olan 1,5 milyon turist agirlama noktasinda yürütülen bu çalismalarla bu degerlere zaten su anda yakiniz. Biz bu yil geçen yila oranla yüzde 250 artis noktasinda yabanci ziyaretle ziyaretçilerle ilgili 1 milyon turist sayisina yaklastik" dedi.



Konaklamali turist sayisinda yüzde 150 artis

Safranbolu’da 91 konaklama tesisi oldugunu anlatan Yazici, "Yaklasik 3 bin yatak kapasiteli bu sehirde turizmcilerle konustugumuzda geçen yila göre yüzde 80 ve yüzde 150’ye varan artislar var. Elimizde bu resmi veriler oldugunda ne Safranbolu’da turizmin gerilediginden bahsedebiliriz ne Safranbolu’ya her yil gelen ziyaretçi sayisinin düstügünü söyleyebiliriz ne de Safranbolu’nun turizm gelirlerini alma noktasinda geçen yillardan daha düsük bir veriye sahip oldugunu düsünebiliriz" diye konustu.



Safranbolu dünyanin gözbebegi

Safranbolu’nun sürekli çalismalarin yapildigi bir sehir oldugunu anlatan Kaymakam Yazici, sunlari kaydetti:

"Safranbolu dünyaya mal olmus bir sehir. Sadece ülkemizde degil, dünyada da göz bebegi bir sehir oldugundan dolayi bu sehirde her gün çalisma yapiliyor. Turizm noktasinda olsun, sektörel noktada olsun, sehrin estetigi noktasinda olsun, gastronomisi noktasinda olsun, yeni tarihi mekanlarin açilmasi, gelistirilmesi restorasyonu noktasinda olsun her yil burada çalismalar gözlemliyoruz. Bu manada bahsi geçen ifadelerin ben kesinlikle dogru olmadigini düsünüyorum. Tabii bu açiklamalarin belli bilimsel veriler ve gerçekten süzgeçten geçirilmis, analiz edilmis veriler esliginde ifade edilmesi tabii daha güzel olabilir. Biz elbette sorumlu kamu görevlileri olarak yanlis bir sey varsa onu düzeltmeye ve gerçek verileri de sevgili halkimizla veya kamuoyuyla paylasmaya çalisiyoruz."

Safranbolu’nun her gün güzelligine güzellik katildigini ifade eden Yazici, "Dünyanin 108 ülkesinden burada bir ziyaretçi agirliyoruz. Geçmis yillara baktigimizda bu kiyasi yaptigimiz zaman dünyanin da Safranbolu’yu ziyaret etmek isteyen turistlerin de dikkatini çekenbirsehir" dedi.

Kaynak: İHA