Pakistan'in Eski Basbakani Khan Hakkinda Ikinci Kez Devlet Sirlarini Sizdirmaktan Iddianame Hazirlandi

Pakistan’in eski Basbakani Imran Khan hakkinda, ikinci kez “Devlet Sirlari Yasasi”ni ihlal etmekten iddianame hazirlandi.

Pakistan’in hapisteki eski Basbakani Imran Khan hakkindaki iddianamelere bir yenisi daha eklendi. Khan hakkinda ikinci kez “Devlet Sirlari Yasasi”ni ihlal etmekten iddianame hazirlandi. Söz konusu suçlamaya dair hazirlanan ilk iddianame bir üst mahkeme tarafindan dogru prosedür izlenmedigi belirtilerek, teknik gerekçelerle iptal edilmisti. Son iddianame ile Khan, ayni suçlamadan ikinci kez suçlaniyor.

Pakistan’in Washington Büyükelçisi tarafindan gönderilen gizli bir telgrafin içerigini kamuoyuna açiklayip bunu siyasi kazanç için kullanmaktan yargilanan eski Basbakan Khan ile eski Disisleri Bakani Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, güvenlik gerekçesiyle hapishanede yapilan durusmada suçlamalari kabul etmedi. Savci Shah Khawar, "Suçlamalar mahkeme salonunda yüksek sesle okundu" ifadelerini kullandi.

Khan’in avukati Barrister Gohar Khan ise, iddianameye itiraz ederek, iddianamenin ancak sanik tarafindan imzalanmasi halinde geçerli olacagini ifade etti.

Khan, söz konusu davada “Devlet Sirlari Yasasi” uyarinca mahkum edilmesi halinde 10 yila kadar hapis yatabilir.

Daha önce söz konusu telgrafin içeriginin medyada baska kaynaklarda yer aldigini açiklayan Khan, bu telgrafin ABD’nin Nisan 2022’de Pakistan hükümetini düsürmesi için orduya baski yaptigini kanitladigini öne sürmüstü. Pakistan ordusu ise söz konusu iddialari reddetmisti.

Khan 5 Agustos’tan bu yana hapiste

Hakkindaki yolsuzluk davasi kapsaminda 5 Agustos’tan bu yana hapiste olan Khan, devlet hediyelerini satma ve mal varligini gizleme suçlamalarini içeren Toshakhana davasinda suçlu bulunmus ve 3 yil hapse mahkum edilmisti. Khan’in mahkumiyet karari nedeniyle gelecek yil yapilacak olan genel seçimlerde aday olma hakki bulunmazken, ancak avukatlari Khan’in kefaletle serbest birakilmasi ve yasagin kaldirilmasi için baski yapmaya devam ediyor.
Kaynak: İHA