AK Parti Genel Baskanvekili Ala'dan CHP Genel Baskani Özel'e 'Filistin' Tepkisi

AK Parti Genel Baskanvekili Efkan Ala, CHP Genel Baskan Özgür Özel’e tepki göstererek, “Filistinlilere karsi yaptiginiz bu ayibi, siyasi hayatiniz boyunca temizleyemeyeceksiniz” dedi.

AK Parti Genel Baskanvekili Efkan Ala, ’2024 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’ görüsmelerinde konustu.

Türkiye Yüzyili vizyonuyla 2024 yili bütçesinin hazirlandigini belirten Ala, “Insanimizi merkeze alan, büyümeyi ve üretimi önceleyen, güçlü Türkiye insa etmeyi hedefleyen, sehirlerimizi kalkindirmak ekonomimizi daha dirençli hale getirmek ve bütün toplum kesimlerinin taleplerini karsilamak üzere Türkiye Yüzyili vizyonuyla 2024 yili bütçemiz hazirlanmistir. Bu vizyon güçlü ve müreffeh Türkiye vizyonudur. Bütçemiz öncelikle egitim ve sagligi nitelikli üretimi katma degerli dönüsümü ve güçlü büyümeyi desteklemektedir. Bununla beraber adalet, güvenlik, enerji, tarim, ulastirma, sanayi ve diger tüm sektörlerdi. Ürettigimiz katma degerin arttirilmasi için önemli imkanlar saglayacaktir” seklinde konustu.

Türkiye’nin büyük bir deprem yasadigini ve 11 sehrin etkilendigini hatirlatan Ala, “Allah ülkemize ve milletimize bir daha böylesine büyük afetler yasatmasin. Depremde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yakinlarina ve milletimize bassagligi diliyorum. Bu öyle büyük bir felaketti ki tek basina bu depremlerin Türkiye’ye maliyeti tüm dünyada 2023 yilinin ilk yarisi yasanan afetlerin toplam maliyetinin yarisindan fazla oldu. Devletimiz ve milletimiz bütün imkanlariyla bu felaketin üstesinden gelmek için seferber olduk. Milletimiz bu felaket karsisinda bir aile olarak hareket etti, tek yürek oldular. Depremde büyük yikima ugramis bu sehirlerimizi ihya ve insa etmek için hizla çalismalara basladik. Sehirlerimizin hizla ayaga kalkmasi için 2023 ek bütçe yaptik ve 483 milyar liralik kaynak ayirdik. 2024 yili bütçemizde ise depremin yaralarini sarmak için toplam 1 trilyon 28 milyar liralik kaynak ayiriyoruz. Bütün imkanlarimizla depremin yaralarini sarmakta kararliyiz. Bu noktada hiçbir fedakarliktan kaçinmadik, kaçinmayacagiz” diye konustu.

Dünyanin her bir ülkeyi farkli sekillerden etkileyen savas, göç, yoksulluk, esitsizlik, gelir adaletsizligi, iklim degisikligi gibi küresel tehditler ile karsi karsiya oldugunu vurgulayan Ala, “Bu sorunlari çözmesi gereken uluslararasi kuruluslar problemlerin parçasi haline gelmistir. Bu kuruluslar tüm insanligi derinden etkileyen problemler karsisinda aciz ve çaresiz kalmistir. Çözüm üretme kapasitelerini kaybetmislerdir. Uluslararasi mekanizmalar enkaz altindadir. Kuzey, güney ülkeleri arasindaki makas gittikçe açilmaktadir. Dünyada en zengin yüzde 1’lik kesim kalan yüzde 99’luk kesimin iki kati servete sahiptir. Dünyada her 10 insandan biri saglikli beslenme imkanindan mahrumdur. Her yil yaklasik 20 milyon çocuk açligin içine gözlerini açmaktadir. 280 milyon kisi dogduklari ülkeler farkli ülkelere göç etmek kalmistir. Küresel sistemin kriz ürettigi, bölgesel çatismalarin yogunlastigi bir karmasa dönemi yasiyoruz. Insanliga bütün degerlerin, yerle bir edildigi, güçlünün attigi, ezdigi bir savrulmayla karsi karsiyayiz. Ama biz biliyoruz ki merhametsiz zenginlik, sefalet, adaletsiz güç, zulüm üretir. Iste bizim kavgamiz bu zulüm düzeniyledir” açiklamasinda bulundu.

“Zerre kadar vicdani olan ve ahlaki olan, insanliktan nasibini almis herkes bu en ahlaksiz, en zalim, en sapkin isgal karsisinda ayaga kalkmalidir”

Dünyanin gözü önünde bir soykirim suçu islendiginin altini çizen Ala, “Kendilerine gelismis diyen ülkeler bu soykirimi sadece izlemekle kalmiyor, maalesef hayasizca destekliyorlar. Israil hastaneleri, okullari, ambulanslari, bombaliyor, dünya seyrediyor. Degerli milletvekilleri, Filistin’de bombalanan insanligin onurudur, ayaklar altina alinan insanligin haysiyetidir. Küresel degerler diye insanliga sunulan bütün ilkeler tarumar olmustur. Bu vahset karsisinda sessiz kalmayan ve sokaklara tasan küresel vicdani saygiyla selamliyorum. Zerre kadar vicdani olan ve ahlaki olan insanliktan nasibini almis herkes bu en ahlaksiz, en zalim, en sapkin isgal karsisinda ayaga kalkmalidir. Türkiye tam bu noktadan küresel vicdanin sesi olmustur. Milyonlar Istanbul basta olmak üzere bütün sehirlerimizde durusunu ortaya koymustur. Cumhurbaskanimiz bas döndürücü bir diplomatik seferberlik baslatmis, sayisiz devlet ve hükümet baskaniyla görüsmüs ve dünyayi bu saldiriyi durdurmaya çagirmistir. Böylesine agir bir facia karsisinda elinden geleni yapmak herkesin boynunun borcudur. Filistin’de insanlar masum” dedi.

CHP Genel Baskani Özel’in "Erdogan tarafindan Hamas’in bir terör örgütü olarak kabul edilmemesini tamamen reddediyoruz" sözlerine tepki gösteren Ala su ifadeleri kullandi:

"Canlari pahasina mücadele edenleri terörist olarak tanimlamak, riza mümkün olmayan bir hezeyandir, gaflettir, dalalettir. Allah askina su ifadelere bakin. ‘Erdogan tarafindan Hamas’in bir terör örgütü olarak kabul edilmemesini tamamen reddediyoruz’ diyor. Kim diyor bunu? Bunu kim söylüyor? Bu ülkenin ana muhalefeti CHP Genel Baskani. Siz kim, Filistin kim? Filistinlilere karsi yaptiginiz bu ayibin ortadan kalkmasi mümkün degil. Filistinlilere karsi yaptiginiz bu ayibi, siyasi hayatiniz boyunca temizleyemeyeceksiniz. Bunun utanciyla yasayacaksiniz. Bu utanç verici cümleler Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi tarihine kara bir leke olarak geçmistir. Bu millet sizi asla affetmeyecektir. Simdi ben size bir terör tanimi yapayim degerli milletvekilleri. Ülkesini isgale karsi korumak mi terör? Insanini, ailesini, çocuklarini korumak mi terör? Soykirima karsi direnmek mi terör? Bu nasil bir çürümüslüktür? Bu nasil bir ahlaki çöküntüdür? Bunu gidermeye çalisin. Biz bu hakli mücadeleyi saygiyla selamlanmasi gereken bütün imkanlarla desteklenmesi icap eden onurlu bir direnis olarak görüyoruz, onlari selamliyoruz. Bu durusu selamlamak için ayni dinden, ayni milletten olmak gerekmez yürekten söylüyorum. Insan olmak yeter. Tüm dünya alem bilsin ki Gazze, Filistinlilerindir. Türkiye olarak simdiye kadar Filistinlilerin yanindaydik bundan sonra da yanlarinda olacagiz. Siz bundan önce de Azerbaycan’in isgal altindaki topraklarini kurtarmak için mücadele eden kahramanlara Ermeni tezlerini tekrar edercesine ’Türkiye Azerbaycan’a cihatçi gönderiyor’ diyen zihniyetsiniz. Bu millet sizi çok iyi taniyor. Sizin bu konularda siciliniz bozuk. Bagajiniz tasinamayacak kadar agirdir."

“Biz inaniyoruz ki Sayin Cumhurbaskanimizin Birlesmis Milletler kürsüsünden bütün insanliga haykirdigi gibi ‘Dünya besten büyüktür, daha adil dünya kurmak mümkündür’” diyen Ala, söyle devam etti:

“Bunun için var gücümüzle çalisiyoruz. Sesimizi her platformda yükseltiyoruz. Degerli milletvekilleri, Türkiye bu ülkenin çerçevesinde bölgesel bir güç ve küresel bir güç olarak birçok bölgede ve birçok alanda inisiyatif almaktadir. AK Parti hükümetleri öncesinde Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti dahil sadece üç ülkede askeri varligimiz bulunuyorken bugün Türkiye Kosova’dan Bosna’ya, Afganistan’dan Sudan’a kadar 3 kita ve 17 ülkedeki askeri varligiyla huzur ve istikrara dünyada katki saglamaktadir. Eskiden Türkiye içinde çekiç güç vardi. Baskalarinin askeri Türkiye topraklari içinde konuslanmisti. Simdi dünyanin 3 kitasinda Türkiye’nin askeri varligi var. Nereden nereye geldik? Rusya Ukrayna savasinda en etkili liderdi. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan dünyanin takdirle izledigi liderlerdendir. Türkiye Azerbaycan is birligi ile kazanilan Karabag zaferidir. AK Parti hükümetleri döneminde dis politikada, savunma sanayinde aldigimiz mesafeyi anlatmaya kalksak saatler buna yetmez. Ama sunu söylemeden de geçemeyecegim. Terörle mücadelede ihtiyaç duydugumuz dönemde parasini bile verdigimiz halde bize satilmayan IHA ve SIHA’lari artik Türkiye’de üretiyor, bugün dünyada bunlari üretebilen birkaç ülkeden biriyiz. Birkaç ülkeye de gittigimizde ziyaret ettigimizde talep ediyorlar. Bugün Türkiye’de IHA için sirada bekliyorlar.”
Kaynak: İHA