Sudan'da Kizilhaç Konvoyuna Silahli Saldiri Açiklamasi 2 Ölü, 7 Yarali

Sudan’in baskenti Hartum’da Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’ne (ICRC) ait konvoya düzenlenen silahli saldirida 2 kisi hayatini kaybetti, 7 kisi de yaralandi.

Sudan’in baskenti Hartum’da Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’ne (ICRC) ait insani yardim konvoyuna silahli saldiri düzenlendi.

Saldirida, 2 kisi hayatini kaybetti, 7 kisi de yaralandi. ICRC tarafindan yapilan açiklamada, yaralilar arasinda üç ICRC personelinin de bulundugu ifade edilerek, "Hepsinin üzerinde Kizilhaç amblemi bulunan üç ICRC araci ve üç otobüsten olusan insani yardim konvoyu, tahliye bölgesine girdikten sonra saldiriya ugradi" denildi.

Açiklamada, konvoyun 100’den fazla savunmasiz sivili Hartum’dan Wad Madani’ye tahliye etmek için bölgede oldugu aktarildi.

Sudan ordusu ve paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) saldiri konusunda birbirlerini suçladi. Sudan ordusu, saldirinin "isyancilara ait" bir araba kullanilarak yapildigini iddia ederken, RSF ise saldirinin ordu güçleri tarafindan düzenlendigini öne sürdü.

Sudan’daki çatismalar

Ordu ile RSF arasindaki gerilim, 5 Aralik 2022’de sivil hükümete geçisin ve demokratik seçimlerin önünü açmasi amaciyla imzalanan “çerçeve anlasmada” RSF’nin tamamen orduya entegre edilmesini içeren reformdan kaynaklaniyor. Ordunun basindaki Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF lideri Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor. Binlerce kisinin öldügü çatismalar 15 Nisan’da bu yana devam ediyor.
Kaynak: İHA