Dünyanin En Pahali Baharati

Yozgat’ta adini Karabük’ün Safranbolu ilçesinden alan ve dünyanin en pahali baharatlari arasinda bulunan safran bitkisinin hasadina baslandi. Gida, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanilan safran bitkisinin kilogrami kalitesine göre 600 bin liraya kadar çikiyor.

Dünyanin En Pahali Baharati
Banka müdürlügünden emekli olduktan sonra Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Cihansarli köyüne yerlesen 54 yasindaki Arif Tüysüz, kilogrami 600 bin lirayi bulan safran bitkisini yetistirmeye karar verdi. 9 yildir çiftçilikle ugrasan ve bu zaman zarfinda birçok aromatik bitki üreten Tüysüz, 5 dönüm alan üzerine 80 bin safran sogani ekti. Sonbahar çiçegi olarak da adlandirilan safran bitkisinin hasadina ekim ayi ile birlikte baslayan Tüysüz, dönümden 300 gram verim elde etmeyi hedefliyor.

3 bin 500 yillik geçmise sahip olan, Bizans döneminde Bati Anadolu’da ticareti yapilan, Osmanli döneminde de önemini koruyan ve "dünyanin en pahali baharati" olarak adlandirilan safranin sökümü de çok ince bir isçilikle yapiliyor. Anti tümör özelliginin oldugu bilinen safran bitkisi, kanser, öksürük, astim, bronsit, cilt, bagisiklik ve hormon bozuklugu gibi hastaliklara da iyi geliyor. Mutluluk hormonu serotonin salgilanmasina yardimci oldugu için dünyada "mutluluk iksiri" olarak da bilinen safran bitkisi ayrica kendi miktarinin 100 bin kati suyu sari renge boyuyor.

5 dönüm alan üzerine 80 bin safran sogani ekti

5 dönüm alana 80 bin safran sogani ektigini söyleyen çiftçi Arif Tüysüz, “Banka müdürüydüm, emekli olduktan sonra tarimla ugrasmaya basladim. Siyah nohut, çörek otu, kuru bezelye, yerli mercimek gibi farkli ürünler ekmeye basladim. Alternatif bitkiler olarak bunlari deniyorum. Bu kez de Safranbolu’da yetisen safrani memleketimizde denemek için girisimde bulunduk. 5 dönüm alana 80 bin adet safran sogani ektik. Iki sene oldu, ilk senede istedigimiz verimi yagislarin azligindan dolayi alamadik. Bu sene verim çok iyi. Internette satislarini yapiyoruz, kilogrami 600 bin liraya kadar çikabiliyor” dedi.



Dönüm basina 300 gram verim bekleniyor

Safran hasadinin çok ince bir isçilikle elle yapildigini belirten Tüysüz, “Toplamasi gerçekten çok mesakkatli, günlük toplamaniz gerekiyor. Daha sonra kirmizi ve sari olan tohumcuklari ayirmaniz gerekiyor ve kurutuyorsunuz. 5 dönüm alandan ortalama dekar basina 300 gram ürün bekliyoruz. Bir iki hafta daha toplama isimiz devam edecek, yagmurla birlikte verimin daha da artacagini düsünüyorum” seklinde konustu.



Uzakdogu ve Ortadogu ülkelerinin sofralarini süslüyor

Safran bitkisini ekimini Yozgat’ta ilk kez 5 dönüm alana kendilerinin gerçeklestirdigini anlatan Tüysüz, “Safran Uzakdogu mutfaginda kullaniliyor, Ortadogu ülkelerinde Suriye ve Irak’ta, ayrica Arap ülkeleri de yemeklerde kullaniyor. Ayrica kimya sanayiinde kullaniliyor. Safranin bir grami bir ton suyu renklendirebiliyor, böyle de bir özelligi de var. Yozgat’ta ilk kez 5 dönüm gibi büyük bir alana ekimini gerçeklestiren biz olduk. En çok otla mücadelede sikinti yasadik. Ilaç olmadigi için çapa ile ugrastik. Suyumuz az, yagmuru bekliyoruz. Bu sene havalar sicak geçti. Normalde eylül ve ekim aylarinda hasadinin yapilmasi gerekiyordu ancak biraz hasadi geçe kaldi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA