Ankara'da 'Arnavutluk Milli Günü' Resepsiyonu

Arnavutluk’un Ankara Büyükelçiligince "Arnavutluk Milli Günü" dolayisiyla resepsiyon verildi.

Ankara'da 'Arnavutluk Milli Günü' Resepsiyonu
Arnavutluk’un Ankara Büyükelçiligince, Arnavutluk Milli Günü dolayisiyla bir otelde resepsiyon verildi.

Arnavutluk’un Ankara Büyükelçisi Blerta Kadzadej’in ev sahipliginde düzenlenen resepsiyona, Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Genelkurmay Baskani Orgeneral Metin Gürak, kuvvet komutanlari, diplomatlar, misyon sefleri ve davetliler katildi.



"Arnavutluk ile iliskilerimizin yüzüncü yil dönümüdür"

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Arnavutluk’un Türkiye’nin Balkanlar cografyasindaki stratejik ortagi olduguna dikkati çekerek, "Arnavutluk Basbakaninin 6-7 Ocak 2021 tarihlerinde ülkemizi ziyareti sirasinda Cumhurbaskanimizla imzaladiklari Ortak Siyasi Bildiri, iliskilerimizi stratejik ortaklik seviyesine çikarmistir. Böylece ülkelerimiz arasindaki iliskiler ve is birligi tüm veçheleriyle daha saglam bir zemine oturmustur. 2023 yili, yani bu yil, Arnavutluk ile iliskilerimizin yüzüncü yil dönümüdür. Bizim de sanli tarihimizde esine rastlanmamis feraset ve fedakarlik örnegiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliginde kurulan Cumhuriyetimizin 100’üncü yilidir" dedi.



"Toplamda bin 50 civari Arnavut uyruklu ögrenci egitimine devam etmektedir"

Bakan Tekin, Arnavutluk ile is birliginin önemli ayaklarindan birini de egitimin olusturdugunu belirterek, "Arnavutluk ile egitim iliskilerimizin güçlenmesine de büyük önem atfediyoruz. Arnavutluk ile egitim iliskilerimiz, 6 Ocak 2021 tarihinde Ankara’da imzalanan ’Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Arasinda Egitim Alaninda Is birligi Anlasmasi’ çerçevesinde yürütülmektedir. Arnavut egitim sisteminde Türkçenin, Arnavut dilinin de Türk egitim sisteminde seçmeli ders olarak okutulmasi, ögrencilerimiz arasinda kültür, dil ve tarih baglarinin gelismesine önemli hizmetler sunacak degerde atilimlardir. Ülkemiz yüksekögretim kurumlarinda Türkiye Burslari kapsaminda 192, toplamda bin 50 civari Arnavut uyruklu ögrenci egitimine devam etmektedir. Gelisen is birligimiz dogrultusunda da bu sayilarin artmasini temenni ediyoruz. Uluslararasi Imam Hatip Liselerimizde 97 Arnavut ögrencimizi misafir etmekten duydugumuz memnuniyeti de eklemek isterim. Türkiye Diyanet Vakfi tarafindan Arnavutluk uyruklu ögrencilerimize burs imkani da saglanmaktadir" dedi.

Arnavutluk Büyükelçisi Blerta Kadzadej ise yaptigi konusmada, "Küçük ve güzel Arnavutluk’umuz firsatlar ülkesidir. Ülkelerimiz çok iyi ve dostane iliskileri, derin tarihi baglari, NATO’daki yakin ortaklik ve ittifaki ve iki ülkenin baris ve istikrar faktörü olarak konumunu ve sürekli verimli siyasi diyalogu ve is birligini paylasmaktadir. Türkiye gibi dost bir ülkede görev yapmaktan onur duymaktayim. Sizin sayenizde Türkiye benim ikinci evim oldu, kalbimden tesekkürlerimi sunmak istiyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA